Od sljedeće godine viši paušal za privatne iznajmljivače?

Ova će godina biti zadnja u kojoj će preko 92 tisuće privatnih iznajmljivača soba, stanova i apartmana godišnje po krevetu plaćati 300 kuna paušalnog poreza na dohodak. Naime, radna...

Ova će godina biti zadnja u kojoj će preko 92 tisuće privatnih iznajmljivača soba, stanova i apartmana godišnje po krevetu plaćati 300 kuna paušalnog poreza na dohodak.

Naime, radna skupina koja priprema poreznu reformu predložila je da se od 1. siječnja 2019. godine taj porez poveća. Koliki će biti paušalni porez za iznajmljivače još nije odlučeno, ali pripremljeno je više simulacija, piše Večernji list. 

Paušal po ležaju od 300 kuna godišnje uveden  je 2005. godine, kad je dnevna cijena najma bila 100 kuna, a pretpostavljalo se da privatni vlasnici stanova i apartmana tijekom godine ostvare samo 35 noćenja, izjavio je ministra financija Zdravka Marića te dodao kako veći dio Primorja i Dalmacije danas za ležaj dobije znatno više. Privatni iznajmljivači koji su prijavili najam deset kreveta godišnje plate 3000 kuna paušalnog poreza na dohodak, koliko se u jednom mjesecu oporezuje neto plaća od 12 tisuća kuna.

Efektivno oporezivanje privatnog najma u turizmu tri je puta niže od ostalih oblika oporezivanja dohotka od rada, a četiri puta niže od svih oblika poreza na kapital” smatra ekonomist Željko Lovrinčević, jedan od članova Marićeve porezne skupine.

Naravno, još ništa nije striktno definirano niti je donesena konačna odluka, no očito je u kojem smjeru razmišljaju članovi porezne skupine, a to je povećanje godišnjeg paušala. Neki od komentara na društvenim mrežama, nažalost samo na društvenim mrežama ne i na Javnoj raspravi, je kako bi korektno bilo plaćanje po postotku sukladno broju noćenja, a ne fiksnom paušalu, koji je nepravedan za one koji imaju mali broj noćenja, dok za one koji imaju puno više noćenja, naravno suprotno.

Inače, na nedavnoj Javnoj raspravi putem eSavjetovanja vezano uz Izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a koje se direktno tiču privatnih iznajmljivača, od preko 92.000 iznajmljivača, bilo je samo desetak komentara.

 

 

 

 

 

Vijesti: