Dodijeljeno 350.000 kn za turističke manifestacije u Istraskoj županiji

Upravni odjel za turizam Istarske županije zaprimio je 56 prijava na Javni poziv za poticanje turističkih manifestacija na području Istarske županije, od strane jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, javnih...

Upravni odjel za turizam Istarske županije zaprimio je 56 prijava na Javni poziv za poticanje turističkih manifestacija na području Istarske županije, od strane jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, javnih ustanova, privatnih poduzetnika i obrtnika koji organiziraju manifestacije.

Osnovni ciljevi Programa poticanja turističkih manifestacija u 2017. godini su postizanje ravnomjernog turističkog razvoja Istre, razvoj cjelogodišnjeg turizma tj. pružanje turističke ponude tijekom cijele godine, a sve to u skladu s brandovima koji se razvijaju na razini pojedinih destinacija. “Osim usklađenosti s navedenim ciljevima, odabrane su manifestacije koje se održavaju u turistički manje razvijenim područjima, na području više mjesta, općina, gradova ili na području cijele Istre. Upravo kako bi organizatore motivirali na podizanje razine kvalitete manifestacija u Istri, Upravni odjel za turizam je u 2016. godini proveo i niz edukacija, savjetovanja i istraživanje o gourmet manifestacijama, te je u Program poticanja manifestacija kao prihvatljive troškove predvidio one koji podižu razinu manifestacija tj. daju joj dodatnu vrijednost kroz uređenje i estetiku, program i sadržaj, edukaciju i evaluaciju manifestacije.” ističu iz Istarske županije.  

Tako su sukladno natječaju najviše potrpore dobili Trka na prstenac u Općini Barban, Ultratrail utrka – 100 milja Istre te Srednjovjekovni festival u Svetvinčenat-u.

Trka na prstenac uvrštena je na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Povijesni zapisi kazuju da je prva Trka na prstenac odigrana 1696. godine, no obnovljena je 1976. godine i otad se svake godine održava u Barbanu. Trka na prstenac je konjička igra koja se, stoji u obrazloženju, organizira po uzoru na viteško nadmetanje priređivano za crkveni katolički blagdan Duhova s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Ova konjička trka postala je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju, a obilježava čitavu povijest barbanskog kraja te služi kao značajna kulturna manifestacija koja nadilazi granice Barbana i Istre.

Odluka o dodjeli potpora turističkim manifestacijama može se preuzeti ovdje

Vijesti: