Plenković: Nove velike investicije u turizmu znače otvaranje novih radnih mjesta

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predstavnicima poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Uz predsjednika Vlade, sastanku je nazočila i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske...

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predstavnicima poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Uz predsjednika Vlade, sastanku je nazočila i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar turizma Gari Cappelli te predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva državne imovine.

Na sastanku se razgovaralo o razvojnim potencijalima i konkurentnosti hrvatskog turizma, unaprjeđenju kvalitete turističke ponude i proizvoda te o planiranim ulaganjima u turizam u 2017. koji bi trebali iznositi do 800 milijuna eura. Dotaknuli su se i ključnih pitanja glede primjene Zakona o turističkom zemljištu te poreza na nekretnine.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je punu potporu turističkom sektoru, pojasnivši da cijeni doprinos turizma sveukupnom hrvatskom gospodarstvu, s udjelom od 18% u BDP-u. Dodao je da turizam ima multiplicirajući učinak na ostale gospodarske djelatnosti, od građevinarstva do poljoprivrede te je jedan od generatora rasta i razvoja. ,,Vlada u hotelijerima vidi partnere s kojima će zajednički raditi na daljnjem brendiranju i jačanju Hrvatske kao destinacije s pet zvjezdica. Nove velike investicije koje ostvarujemo u turizmu znače, između ostalog, i otvaranje novih radnih mjesta”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Ministar turizma Gari Cappelli današnji sastanak ocijenio je dobrim i kvalitetnim, kazavši da su sagledani svi trenutni problemi koji tište hotelijere. Naglasio je važnost turizma sa svojih 18 posto utjecaja na BDP Republike Hrvatske. U tom kontekstu istaknuo je značaj hotelijera kao organiziranih investitora, koji ove godine s javnim sektorom investiraju oko 800 milijuna eura, podsjetivši da je u planu renoviranje ili izgradnja oko 50 hotela. Kazao je da je bilo riječi i o lokalnim porezima i problemima vezanim uz porez na nekretnine, kao i o problemu turističkog zemljišta. „Dobili smo dodatne inpute  koji su nam itekako važni za pripremu zakona u trećem kvartalu“, rekao je ministar, uzevši za  primjer zakon o turističkom zemljištu. „Gledali smo kako što kvalitetnije riješiti pitanje turističkog zemljišta i poreznog paketa, koji se primjenjuje od 1.1.2018. godine“, dodao je.  Na kraju, istaknuo je ministar punu potporu predsjednika Vlade turizmu i mogućnostima koje on daje Hrvatskoj na međunarodnom planu.

Foto: Vlada.hr

U ime poslodavaca u hotelijerstvu na mogućnosti da iznesu probleme koji ih tište i predlože moguća rješenja, zahvalio je Ronald Korotaj: „Želio bih reći da smo izrazito zahvalni kao Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i druge udruge koje djeluju u sklopu hotelijerstva, na ovom sastanku na kojem smo imali priliku u ime najvećih poslodavaca u turizmu u Hrvatskoj izreći ono što nas u ovom trenutku najviše tišti. Posebno smo zadovoljni činjenicom da ovo svi doživljavamo kao prvi korak u nekom novom partnerskom sagledavanju turizma, i daljnjeg razvoja, kako turizma tako i hrvatskoga  gospodarstva, u sprezi javnog, Vlade Republike Hrvatske, kao i nas poslodavaca.“ Korotaj je kazao kako u nekoliko ključnih problema, od poreza, turističkog zemljišta, koncesija i drugih, leži izrazit potencijal za unaprjeđenje onoga na čemu se već sada radi. “U ovom trenutku su nam makroekonomske okolnosti naklonjene, da na tržištu postoji izrazita potražnja za Hrvatskom te da su turističke kompanije stabilne. Nema nikakvih prepreka da se zajedničkim snagama nađu modeli za nastavak razvojnog ciklusa, kako bi se Hrvatska pozicionirala na novo mjesto na ljestvici poželjnih destinacija na Mediteranu i Europi i podigla kvalitetu svoje ponude, odnosno percepciju.” zaključio je Korotaj

U 2017. godini visina investicija privatnog i javnog sektora u turizmu iznosi 800 milijuna eura. Vrijednost investicija u hotelijerstvo u 2017. je 511 milijuna eura. U ovoj godini potrebe za radnom snagom u hotelijerstvu iznose gotovo 59 tisuća ljudi, od čega 25 tisuća sezonskih radnika te oko 34 tisuće stalno zaposlenih.

Vijesti: