Oglasi za posao aktivni su tijekom cijele godine

Turističke kompanije od kraja turističke sezone odmah su počele s potragom za radnom snagom za sljedeću godinu tj. sad već ovu tekuću godinu. Shvatile su kako nema prostora za...

Turističke kompanije od kraja turističke sezone odmah su počele s potragom za radnom snagom za sljedeću godinu tj. sad već ovu tekuću godinu. Shvatile su kako nema prostora za čekanje jer potreba je sve veća, a sve manje radne snage. Također, oni najveći ponudili su i bolje uvijete rada, od boljih plaća, raznih dodataka na plaću, besplatnog smještaja kao i općenito bolje radne uvijete rada.

Ako prošle godine netko ozbiljno nije shvatio poruke s tržišta, ove godine je svima jasno kako je jedini put ponuditi bolje uvijete za rad. Tako su sada oglasi za otvorena radna mjesta aktivni tijekom cijele godine, a koja su objavljena na njihovim web stranicama.

Veće kompanije su otvorile i FB stranice gdje tijekom cijele godine pokušavaju animirati buduće zaposlenike, kako bi u što kraćem vremenskom roku osigurale dovoljni broj zaposlenika koji im je potreban za špicu turističke sezone.

Poslodavci su i ove godine prije Dana otvorenih poslova u turizmu počeli posjećivati Područne urede HZZ-a, pogotovo na kontinentu, kako bi osobno predstavili svoje potrebe za zaposlenicama, a radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja.

Kako ističu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ( HZZ ) od studenoga do veljače organizirani su se redoviti sastanci, posjeti i selekcije većih hotelsko-turističkih poduzeća.

Zanimljivo je kako su prošle godine u prvih devet mjeseci prema podacima HZZ-a traženo 36.023 radnika, a ukupno je zaposleno 31.656 osoba s evidencije zavoda.

Tako su prošle godine najviše traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo, i to ukupno 23.652 radnika, uglavnom konobara/konobarica, prodavača/prodavačica, sobara/sobarica, čistača/čistačica, kuhara/kuharica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica, pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica, recepcionara/recepcionarki i dr.

Foto: Pexel.com

Od studenog do veljače 2018. godine u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo hrane, zaposleno je 22.144 osoba s evidencije Zavoda i to uglavnom konobara/konobarica, kuhara/kuharica, sobara/sobarica, prodavača/prodavačica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica, čistača/čistačica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica, ali i druga zanimanja.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 9.512 osoba, a najviše u djelatnostima: administrativno i pomoćno uslužnoj – 2.575, prerađivačkoj industriji – 1.359, prijevozu i skladištenju – 1.226, i umjetnosti, zabavi i rekreaciji – 906.

Najviše sezonskih radnika po županijama zaposleno je u: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko–neretvanskoj, Primorsko-goranskoj te Šibensko-kninskoj županiji.

Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 11.353 osobe, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo 8.924 osoba. Od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog regionalnog/područnog ureda, najviše je zaposleno s područja kontinentalne Hrvatske i to iz: Osječko- baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske županije, Sisačko-moslavačke županije i dr.

VLADA RH POVEĆALA KVOTE ZA ZAPOŠLJAVANJE STRANIH RADNIKA U TURIZMU

S druge strane, za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati najmanje oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika, a neke projekcije govore i o brojci od 20.000 radnika.

Kao “vatrogasnu” mjeru, svakako ne i kao rješenje problema, Vlada RH je zadnjim danima u 2018. godini donijela odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019.  gdje je povećana kvota za zapošljavanje stranca u turizmu.

Ovom odlukom povećana je kvotu za zapošljavanje stranca za 2019 godinu na 50.100 dozvola za novo uključene. Radi se o povećanju za ukupno 20.331 dozvola više u odnosu na ovu godinu, a od kojih je gotovo 13.000 dozvola za sektore turizma i građevinu. 

Tako sektor turizma raspolaže s ukupno 15.611 dozvola za zapošljavanje strane radne snage, što je povećanje od 6.681 dozvola.

I OVE GODINE ODRŽATI ĆE SE DANI POSLOVA U TURIZMU U OSIJEKU, ZAGREBU I SPLITU

I ove godine održati će se Danima poslova u turizmu 2019 . i to u   Osijeku   (18.01.),   Zagrebu   (25.01.) i   Splitu   (01.02.). 

Na Danima poslova u turizmu u 2017. godini, sudjelovalo je više od 110 vodećih poslodavaca iz turizma i ugostiteljstva te više od 14 tisuća posjetitelja u potrazi za sezonskim zapošljavanjem, dok je 2018. godine sudjelovalo duplo više poslodavaca, točnije njih 220 poslodavaca s više od 16.000 posjetitelja.

Održavanje Dana poslova u turizmu je prilika za promociju poslova u turizmu i motiviranje svih onih koji su potrazi za poslom, bilo da su do sada radili u turizmu ili ne, te mladih koji tek ulaze na tržište rada tj. spojiti domaću radnu snagu s poslodavcima.

HGK je već objavio poziv poslodavcima za izlaganje, o kojem više informacija možete potražiti u prilogu.

PRILOG: POZIV POSLODAVCIMA ZA SUDJELOVANJE NA DANIMA POSLOVA U TURIZMU 2019

Vijesti: