Otvoren 4. Forum obiteljskog smještaja

Danas je počelo najveće godišnje okupljanje obiteljskog turizma, Forum obiteljskog smještaja ( FOS ) čiji je cilj edukacija, predstavljanje novosti u zakonodavstvu i umrežavanje sudionika s izlagačima proizvoda i...

Danas je počelo najveće godišnje okupljanje obiteljskog turizma, Forum obiteljskog smještaja ( FOS ) čiji je cilj edukacija, predstavljanje novosti u zakonodavstvu i umrežavanje sudionika s izlagačima proizvoda i usluga relevantnih za obiteljski smještaj, kojeg organizira Hrvatska gospodarska komora i Zajednica obiteljskog turizma pri HGK

Na otvaranju FOS-a Josip Zaher naglasio je kako je obiteljski turizam značajan za napredak cjelokupnog gospodarstva, a tome govori činjenica kako su domaćini i pružatelji obiteljskog smještaja  u protekloj godini postigli izvrsne turističke rezultate sa čak 35 milijuna noćenja. “Radi se o tržištu koje je u posljednjih nekoliko godina doživjelo značajan uzlet. Prvi forum obiteljskog smještaja organiziran je 2014. u Opatiji, kada je u Hrvatskoj bilo manje od 60.000 objekata obiteljskog smještaja. Danas Hrvatska broji više od 92.000 pružatelja smještaja u domaćinstvima, koji u svojim objektima imaju preko 540.000 kreveta. Jasno je koliko je obiteljski turizam značajan ne samo za turizam, već u pogledu snage malih poduzetnika i napretka cjelokupnog gospodarstva. Dodatno predstavlja i značajan potencijal za daljnje pozicioniranje Hrvatske kao uspješne turističke destinacije tijekom čitave godine, naročito kroz kontinuirano ulaganje u kvalitetu usluge“, istaknuo je Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije na otvaranju 4. nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja u organizaciji HGK.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher; Izvor: HGK.

Svakako treba pohvaliti izjavu ministra turizma Cappelli-a koji je jasno i glasno smirio “strasti” između hotelijera i domaćina u obiteljskom smještaju , istaknuvši kako na tržištu ima mjesta za sve te kako je foksu na kvalitetu i raznolik smještaj. “Hrvatska ima ono nešto što drugi nemaju , a to je obiteljski smještaj. Obiteljski smještaj koji je sinonim autentičnosti turističkog doživljaja i upravo kroz njega imamo odličnu priliku i potencijal našim gostima pokazati da Hrvatska ima zaista puno toga za ponuditi. Naš cilj je preobrazba turističkog sustava kojim ćemo s jedne strane povezivati dionike u turizmu u želji za stvaranjem kompletne turističke destinacije te s druge strane uzimati u obzir individualnost naših proizvoda i njihove mogućnosti, a upravo u tome veliku važnost ima obiteljski smještaj“, istaknuo je ministar turizma Gari Capelli, dodavši kako vjeruje da će ovaj segment naše ponude čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijardi eura i u budućnosti, kroz daljnje udruživanje smještajnih kapaciteta te povezivanje s lokalnim ponuđačima, biti još konkurentniji te time dati veliki doprinos uspjehu ukupnog hrvatskog turizma.

Hrvatsko tržište je jedno od najvećih i s najvišim stopama rasta po pitanju obiteljskog turizma u Europi. Predviđamo da će se taj rast nastaviti i u budućnosti, ali računamo i na probleme s regulativom, države žele zaštiti hotelski turizam, ubirati više poreza i imati više kontrole nad obiteljskim smještajem što bi moglo ozbiljno kočiti naš sektor. Srećom, to se ne događa u Hrvatskoj već u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Drago mi je što upravo Hrvatsku mogu istaknuti kao primjer na razini EU po pitanju dobre regulacije na području obiteljskog turizma, pokazali ste put i drugima u kojem smjeru treba ići“, naglasio je Carlos Villaro Lassen, glavni tajnik Europskog udruženja obiteljskog turizma (EHHA), poručivši kako o kvaliteti ponude hrvatskog sektora obiteljskog turizma govori i činjenica da se čak četiri od deset najboljih kuća za odmor u Europi za 2017. nalazi kod nas.

Ministar Cappelli najavio rekategorizaciju obiteljskog smještaja i povoljne HBOR kredite

Ministar turizma Gari Capelli; Izvor: HGK.

U svojem obraćanju domaćinima u obiteljskom smještaju, ministar Cappelli je istaknuo kako ove godine očekuje danji rast turističkog sektora od 5 do 7 posto, poručivši kako veći naglasak treba staviti na produljenje sezone kroz promicanje kontinentalnog i zdravstvenog turizma.Također, najavio je skorašnju objavu  TOMAS istraživanja koje će nam dati jasniju sliku pozicije našeg turizma, a prema riječima ministra turizma povećala se turistička potrošnja te motiv dolaska više nije primarno sunce i more, što su više nego odlične vijesti. “Trenutno je novi Zakon o ugostiteljskim djelatnosti na drugom čitanju u Saboru, a kada bude usvojen u svibnju ili lipnju bit će predstavljena rekategorizacija obiteljskog smještaja, a sve s ciljem podizanja kvalitete u domaćinstvima. Također, u drugoj polovici godine krenut će i povoljni krediti HBOR-a za domaćine u obiteljskom smještaju, gdje kamata neće biti veća od 3 posto, vjerojatno od 2.3 do 2.5 posto, s počekom od godinu dana i na vremenski period od 10 godina. Cilj povoljnijih kredita je dati potporu obiteljskom smještaju da se što bolje i kvalitetnije razvija kroz ulaganje u podizanje kvalitete smještaja i usluge.” istaknuo je Cappelli.

Drugi dan 4.FOS-a obilježit će B2B radionice i zanimljiva predavanja, a kako turizam jedna od grana koja prva prihvaća-a sve nove trendove i tehnološka rješenja svakako je više nego važno informirati i educirati se, kako bi bili konkurenti. Također, FOS je mjesto gdje možete razmijeniti svoja iskustva i razmišljanja s kolegama u obiteljskom smještaju te čuti sve nove informacije i trendove na globalnom tržištu.

 

Vijesti: