Otvoren 4. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu

Paneli o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, ulozi iseljenika, povratnika i nacionalnih manjina u ruralnom, te ulozi LAG-ova i LAGUR-a u održivom turizmu, predavanja, prezentacije, radionice, Festival održivog razvoja, izložbe,...

Paneli o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, ulozi iseljenika, povratnika i nacionalnih manjina u ruralnom, te ulozi LAG-ova i LAGUR-a u održivom turizmu, predavanja, prezentacije, radionice, Festival održivog razvoja, izložbe, Eko-etno trade show, inovativna večera bračkih specijaliteta, samo su dio bogatog programa četvrtog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“ koji se održava  od 9. do 13. svibnja u Supetru na Braču.

Cilj nam je prikazati primjere dobre prakse, kreativne ideje naših ruralnih majstora i majstorica, mjere različitih poticaja za pokretanje vlastitih gospodarstva, ali i pokazati da ruralni turizam nije samo staromodan, nego da je i spojiv sa suvremenim digitalnih tehnologijama i komunikacijama, pri čemu se može i dalje očuvati autentični doživljaj naše ponude“, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica na svečanom otvorenju četvrtog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se do nedjelje održava u Supetru.

Osim znanstvenoj i stručnoj javnosti kongres je namijenjen turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnom turizmu, LAG-ovima, i LAGUR-ima koji će se na radionicama i edukacijama upoznati s najnovijim trendovima na području ruralnog turizma. A prema tim trendovima gosti se sve više zanimaju za povijest, kulturu i tradiciju odredišta u kojem borave, žele se uključiti u lokalni život za vrijeme odmora.  „Pred nama je zadatak da svijetu približimo Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju bogate i raznovrsne ponude kroz svih dvanaest mjeseci. Upravo u tom procesu do posebnog izražaja dolazi kontinentalni turizam i srodne grane selektivnih oblika turizma. Ruralni turizam ima puno prostora za rast i razvoj, riječ je o proizvodu za koji interes pokazuju gosti iz velikih urbanih sredina i gradova koji žele uživati u prirodi, miru te koji preferiraju autentičan doživljaj i domaće uzgojenu hranu. Svjetski je trend autohtono i prirodno, ono što Hrvatska sve od Slavonije, pa do Imotske krajine obilno posjeduje“, istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Ruralni turizam u Hrvatskoj prati svjetske trendove. S obzirom da je 2018. proglašena godinom europske kulturne baštine, među temama kongresa su i kulturne rute u ruralnom turizmu o kojima će govoriti Stefano Dominioni, predsjednik Instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe. „U Dalmatinskoj zagori samo je dva posto prostora iskorišteno za ruralni turizam, a potencijala u toj županiji za ovu vrstu turizma ima oko 70 posto“, podaci su koje je iznio Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, koja je drugi put domaćin kongresa. Prvi međunarodni Kongres o ruralnom turizmu održan je na Hvaru.

Ruralni prostor, odmor na domaćinstvima, lokalna gastronomija, aktivni odmor u prirodi zanima društveno i ekološki osviještene goste koji očekuju da turistička ponuda bude u skladu s njihovim uvjerenjima. Na odmor dolaze uglavnom izvan glavne turističke sezone, u potrazi su za autentičnim doživljajem, u pravilu su veće platežne moći i u destinaciju dolaze vlastitim automobilom. Ruralni turizam sve je traženiji oblik ponude u kojem se nalazi veliki turistički potencijal tijekom cijele godine, a koji itekako generira nova radna mjesta, nove sadržaje i razvoj gospodarstva na ruralnom prostoru, dok je kreativna i autentična ponuda u njegovom fokusu.

Više informacija o Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu na Braču pogledajte OVDJE

Vijesti: