Otvoren Centar za posjetitelje posvećen Trci na prstenac 

Trka na prstenac je pučko konjaničko natjecanje pokrenuto 1976. u Barbanu, a trka je postala zaštitnim znakom Barbana i jedna od TOP i must see manifestacija u Istri. Upravo...

Trka na prstenac je pučko konjaničko natjecanje pokrenuto 1976. u Barbanu, a trka je postala zaštitnim znakom Barbana i jedna od TOP i must see manifestacija u Istri.

Upravo u čast i s ciljem dodatne promocije trke, u Barbanu je jučer otvoren prvi barbanski Centar za posjetitelje posvećen Trci na prstenac, ali i barbanskoj tradiciji, folkloru, načinu života.

Centar za posjetitelje Barban objedinjuje prezentaciju jedinstvene kulturno-povijesne baštine na interaktivan način kroz edukaciju i vizualni prikaz s naglaskom na Trku na prstenac.Općina Barban od Ministarstva turizma za ovu vrijednu turističku investiciju u javnu turističku infrastrukturu dobila 238.500 kuna nakon što se javila na natječaj u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture. 

Centar se sastoji od prizemlja i 1. kata. Prizemlje sadržava atraktivan ulaz u Centar, vrata na kojim su se dizajnirali “zaštitini simboli” Trke na prstenac, a ulaskom u prostoriju nailazi se na info pult i suvenirnicu. Prvi kat se sastoji od dugačkog hodnika koji asocira na trkaću stazu artikuliranu obručima (prstenovima) popraćeni svjetlosnim i zvučnim efektima. Dok se posjetitelj kreće kroz hodnik uključuju se svjetlosni i zvučni signali te mjerač brzine koji se mijenjaju ovisno o brzini i približavanju samom cilju odnosno vitici na kraju trke. Manja dvorana prezentira Trku na prstenac kroz povijest i njene sudionike, eksponatom vitice i koplja posloženih oko nje u središtu prostorije, tradicionalne narodne nošnje i popratnih rekvizita. 

Kružna dvorana se sastoji od audio i video prezentacijom koje će dočarati povijest mjesta i Trke na prstenac s osvrtom na najpoznatije osobe iz povijesti i zanimljivosti iz njihova života. “Velika prezentacijska dvorana je predviđena za  okupljanje većeg broja ljudi. Odvijat će se kratke i interaktivne edukacije za skupine gostiju – o Trci na prstenac te povijesno važnim osobama, zanimljivostima kao i pojedinim razdobljima u povijesti Općine i središnje Istre” ističu i TZ Barbana.

Općina Barban uređenjem ovog interaktivnog prostora o povijesti i tradiciji ovog kraja ne namjerava stati. Naime, želja im je obogatiti postav novim multimedijalnim sadržajima, naočalama za proširenu stvarnost i slično.

Više o manifestaciji Trka na prstenac saznajte na OVDJE

Vijesti: