Otvorena javna rasprava o Operativnom planu razvoja cikloturizma Istarske županije od 2019. do 2025.g

Upravnom odjelu za turizam Istarske županije prošle godine odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva turizma iz Fonda za razvoj turizma 2017. g. za projekt Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije....

Upravnom odjelu za turizam Istarske županije prošle godine odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva turizma iz Fonda za razvoj turizma 2017. g. za projekt Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije.

Sada je otvoreno i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Operativnom planu razvoja cikloturizma Istarske županije, a koji se izrađuje za razdoblje od 2019. do 2025. g.. Glavni cilj je dobiti cjeloviti dokument na temelju kojega bi se trebao razvijati cikloturizam Istarske županije što je ujedno i jedna od smjernica operativne strategije razvoja proizvoda iz Master plana razvoja turizma Istre do 2025. g.

Kako ističu iz Upravnog odjela za turizam Istarske županije, putem anketnih upitnika i održanih radionica sa svim ključnim dionicima analiziralo se postojeće stanje vezano uz planove, projekte, zakonsku regulativu i ostale aspekte koji utječu na razvoj ovog specifičnog turističkog proizvoda. Cilj je bio utvrditi prednosti, nedostatke, mogućnosti i ograničenja temeljem čega se definirala vizija i ciljevi daljnjeg razvoja cikloturizma u Istarskoj županiji. Budući da se bike proizvod u Istri počeo razvijati od kraja devedesetih, operativni plan razvoja cikloturizma objedinjava svu postojeću biciklističku infrastrukturu destinacije, sadržaje, usluge, ponudu i potražnju te planira projekte u narednom srednjoročnom razdoblju. 

“Cikloturizam je važan turistički proizvod koji privlači sve veći broj posjetitelja i turista u Istarsku županiju, stoga, uključivanjem što većeg broja dionika želimo kvalitetno planirati razvoj ovog segmenta turizma, te time utjecati na održivi razvoj proizvoda, zadovoljstvo turista, ali i lokalnog stanovništva, te podignuti razinu sigurnosti na cestama.” ističu iz Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Prema istraživanju TOMAS 2017. čak 23,5% turista/gostiju prilikom boravka u Istarskoj županiji vozi biciklu što je uvjerljivo najviše od svih hrvatskih županija. Slijede je Ličko-senjska županija s 16,9% te Primorsko-goranska s 11,1%. Isto tako, od 30 ponuđenih aktivnosti tijekom boravka u destinaciji, vožnja biciklom je na vrlo visokom šestom mjestu.

Uključite se u postupak savjetovanja s javnošću koje traje do 28.01.2019. g , jer se rado i važnom strateškom dokumentu. Više informacija kako se uključiti u savjetovanje potražite OVDJE.

PRILOG: NACRT / OPERATIVNI PLAN RAZVOJA CIKLOTURIZMA ISTARSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE OD 2019. DO 2025. GODINE

Naslovna fotografija: www.istra-bike.com

POVEZANA VIJEST:

Vijesti: