Otvoreno novo trajektno pristanište u Trogiru, a u srpnju otvara se most kopno-Čiovo

Otvoreno je novo trajektno pristanište u Trogiru, točnije na na Solinama. Radi se o investiciji od 19 milijuna kuna ( trajektno pristanište s pristupnom cestom ), a koji će stanovnicima otoka...

Otvoreno je novo trajektno pristanište u Trogiru, točnije na na Solinama. Radi se o investiciji od 19 milijuna kuna ( trajektno pristanište s pristupnom cestom ), a koji će stanovnicima otoka Drvenik Veliki i Mali znantno skratiti putovanje.

Napokon smo dobili pristanište kakvo Trogirani i Drvenčani zaslužuju, rekao je gradonačelnik Ante Bilić prilikom puštanja u promet novog pristaništa i dodao: „ Srpanj 2018. godine bit će upisan u povijest. Napokon se dovršavaju veliki infrastrukturni projekti i od sada ćemo biti poznati po spomeničkoj baštini i turizmu, a ne više po gužvama i nedovršenim projektima. Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u izgradnji ovog trajektnog pristaništa financiranog sredstvima resornog ministarstva, županijske Lučke uprave, Splitsko-dalmatinske županije, dok je izgradnju pristupnih cesta financirao Grad Trogir u suradnji sa županijom. Vidimo da jedino zajedničkim radom i koordinacijom možemo dovršiti ovako velike infrastrukturne projekte. Zahvalio bih i izvođačima radova koji su gotovi čak i prije roka. Za mene ovo nije kraj, već početak poboljšanja infrastrukture na našim otocima, jer smo sa županijom pokrenuli i projekt vodoopskrbe oba otoka. Pokrenuta je izrada projektne dokumentacije i nadam se da ćemo od četiri do pet godina riješiti pitanje vodoopskrbe na Drvenicima, jer bez kvalitetne vodoopskrbe nema života na otocima“, rekao je Bilići podsjetio kako je potpisan sporazum s Lučkom upravom SDŽ za nastavak uređenja luke Trogir, od Solina do predjela Foše u koji se godinama nije ulagalo.

Foto: Grad Trogir

Za grad Trogir i za njegovu razvojnu i prometnu infrastrukturu ovaj mjesec je zaista značajan jer u promet puštamo dva kapitalna objekta. Naime, uz ovo pristanište uskoro otvaramo i dugo očekivani novi most zahvaljujući kojem će se znatno smanjiti gužve u Trogiru, rekao je župan Blaženko Boban i podsjetio kako je vrijednost prve faze gradnje novog trajektnog pristaništa 19 milijuna kuna, od čega je Županijska lučka uprava osigurala 12, a Ministarstvo pomorstva, prometa i veza 7 milijuna kuna. Pristupnu prometnicu u vrijednosti od 3.2 milijuna kuna financirala je Županija, a zemljište je otkupio Grad Trogir.

Trajekt će pristajati u novo pristanište Soline, i neće pristajati u luke Trogir i Seget Donji i dodatno petkom neće ploviti do luke Split što je bilo slučaj do sada. Prodaju karata u Trogiru i dalje vrši poduzeće Trogir holding, od 06:00 do 22:00 sata, a kupnja karata bit će do daljnjega moguća i u Segetu Donjem u prostoru Jadrolinije.Sukladno odluci Agencije za obalni linijski pomorski promet, od subote, 07. srpnja otvaranjem nove trajektne luke Soline u Trogiru mijenja se i plovidbeni red trajektne linije 606 Trogir (Soline) – Drvenik Veli – Drvenik Mali. Umjesto u luci Seget Donji ukrcaj vozila bit će u pristaništu Soline. Novi plovidbeni red možete pogledati ovdje: Trajektna linija 606

Most kopno – Čiovo otvara se u srpnju

Nakon čak 50 godina od prvog spominjanja mosta koji će rasteretiti Trogir, most kopno – Čiovo napokon je pri kraju gradnje.

Radovi napreduju prema planu i most bi u promet trebao biti pušten u srpnju, najavili su su iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture. Očekuje se bitno rasterećenje prometa jer bi oko 60 posto prometa, ako ne i još više,  trebalo biti preusmjereno na novi most.

 

Vijesti: