Plažu Zlatni rat treba proglasiti parkom prirode

Plažu Zlatni rat treba proglasiti parkom prirode kako bi je možda, ali možda jedino tako uspjeli zaštiti ovaj prirodni fenomen i biser. Zaštiti ga od ljudske gluposti, pohlepe, apsurda… Kako...

Plažu Zlatni rat treba proglasiti parkom prirode kako bi je možda, ali možda jedino tako uspjeli zaštiti ovaj prirodni fenomen i biser. Zaštiti ga od ljudske gluposti, pohlepe, apsurda… Kako drugačije komentirati i gledati cijelu ovu apsurdnu situaciju oko natječaja za koncesiju na plažu koja se odvija nama pred nosom.

Naime, zastupnici građana tj. vijećnici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske u utorak su donijeli odluku o koncesiji na 15 godina nad plažom Zlatni rat tvrtki Sport B koja nema niti jednog zaposlenog niti prihoda. Naravno sve je po Zakonu. Doduše, legitimitet cijelog natječaja je s pravom doveden u pitanje i svakako se cijeli proces treba dodatno ispitati. Uvidom u dostupne podatke preko poslovnog portala Poslovna.hr možemo vidjeti kako tvrtka „Sport B“ osnovana 2014. godine te kako tvrtka nema niti jednog zaposlenog niti prihode.

Logično je pitanje kakvo je to moguće i kakvo je jamstvo dala tvrtka koja nema prihode niti zaposlene da će uložiti 72 milijuna kuna i platiti godišnju koncesijsku naknadu od 1,8 milijuna kuna? Kako niti u banci ne možete dobiti kredit bez pokrića, tako niti ne može netko dobiti spomenuti natječaj bez prihoda niti zaposlenih.

Normalno je da takva nelogična odluka, ruši povjerenje u cijeli sustav i da ljudi traže odgovore. Bez obzira na malu grupu prosvjednika s Bola, koji su bili ispred zgrade tijekom sjednice i koji su najavili da će organizirati prosvjede i blokadu plaže, i dalje nema suvislog, transparentnog i moralnog odgovora Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske. I opet samo gledamo, možda lajkamo, ali nema konkretne akcije. Doduše, ima kao i nebrojeno puta do sada mala manjina koja se pokušava boriti, ali bez prave podrške šire javnosti i to će proći kao i sve do sada. Kako kažu, sutra je novi dan. Nove vijesti. Novi apsurdi.

Saborski, županijski, gradski zastupnici su zastupnici građana, zastupaj narod, zastupaj Vas. I isto tako moraju štiti Vaše, naše interese. A u ovom slučaju je očito kako se ne štiti interes lokalne sredine i samih građana.

Jedino rješenje ove apsurde situacije je da plažu Zlati rat proglasimo parkom prirode kako bi sačuvali u budućnosti. Park prirode je prostor prirodne ljepote u kojemu su ljudske aktivnosti dozvoljene, ali bez narušavanja sklada prirode. Park prirode je definiran člankom 13. Zakona o zaštiti prirode Republike Hrvatske (NN 70/05), prostorno prirodno ili dijelom kultivirano  područje kopna i/ili mora s ekološkim obilježjima međunarodne ili nacionalne važnosti, s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima.

Otok Brač kao i Bol žive i „postoje“ u turističkom smislu od plaže Zlatni rat i zato je plaža od lokalne i nacionalne važnosti te ima sve potrebne atribute da postane zaštićeni prirodni prostor i nosi titulu parka prirode. Jedino tako plaža Zlatna rat i dalje može ostati „zlatna“, a ne se pretvoriti u plažu zeleni rat.

Povezana vijest: Predsjednik Vlade naložio provođenje upravnog nadzora o postupku dodjele koncesije za korištenje plaže Zlatni rat

Vijesti: