Posljednji ispraćaj zdravoj pameti u Puli

Kako sam sve stariji tako imam sve manju toleranciju na ljudsku glupost, ali slučaj koji se trenutno događa u Puli jednostavno me oborio s nogu. Nažalost u negativnom kontekstu....

Kako sam sve stariji tako imam sve manju toleranciju na ljudsku glupost, ali slučaj koji se trenutno događa u Puli jednostavno me oborio s nogu. Nažalost u negativnom kontekstu.

Naime, u Puli su odlučili zatrpati veliko rimsko nalazište u Kandlerovoj ulici, u samoj povijesnoj jezgri grada. Vrijedno nalazište već desetak godina propada zbog samo naših hrvatskih razloga, a 2007. godine pronađeno je više od dvije tisuće rimskih amfora i drugih raznih rimskih predmeta. Prostor koji bi trebao biti kruna cijele rimske povijesti s Pulskom Arenom jednostavno će zatrpati.

Interaktivan, edukativan, multimedijalan, zabavan… sve to i još mnogo više trebao bi biti prostor vrijednog nalazišta… zamislite prizor da se na jednom prostoru nalazi 2.000 amfora – fantastično.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo, za HRT je istaknuo kako se slaže se s arhitektima i dijelom građana da bi nalazište u Kandlerovoj trebalo pretvoriti u arheološki park no za to, kako kaže, osim novca postoje i druge prepreke.

Svi drugi gradovi na Svijetu bi od toga napravili spektakl, naplaćivali ulaznice, prodavali suvenire itd… to je neprocjenjiva vrijednost koju samo mi Hrvati ne vidimo. Koji god bili problemi, razlozi i prepreke, ovakvi slučajevi se moraju riješiti u roku – odmah. To bi trebao biti nacionalni interes, a ako netko kaže kako nemaju novaca za investiciju, njega treba odmah poslati u privatni sektor pa da vidi kako ustvari funkcionira poslovni svijet. Ljudi s vremenom zaborave kako su oni plaćeni da nađu rješenje, a ne da se skrivaju po uredima.

Zanimljivo kako grad Pula koja jako dobro zarađuje na rimskoj povijesti ne vidi u tome problem. Ovo je kulturocid najviše razine, a još tragičnija je nepostojeća reakcija struke, intelektualaca i društva u globalu, tj. građana grada Pule.

Osim, izgrednika, pobunjenika, luđaka i onih koji stvari vide drugačije tj. ekipe iz Društva arhitekata Istre, te par građana koji su organizirali performans pod nazivom Posljednji ispraćaj arheološkog blaga“, reakcije građana nema.

Možda se priča o tome na kavi, ali i na kavi toj priči je kraj. Opet se vraćamo na toliko puta viđen klasični Hrvatski psihološki fenomen. Svi su protiv nasilja nad ženama i djecom, ali kad čujete da u stanu pored Vas susjed fizički maltretira svoju obitelj, nitko se ne želi mješati pod izlikom, to nije moj problem. Ali zato sutra na kavi cijeli kvart zna tko, što, gdje i zašto?

Možda da odmah zakopaju i pulsku Arenu? Samo se “glupi” turisti okupljaju oko nje i stvaraju gužvu. Nevjerojatno, pitam se živimo li i dalje u 21. stoljeću ili je netko zalutao?

Za sve “luđake”

Vijesti: