Poslovi u turizmu među najpopularnijima

Želite li pronaći djelatnike za novu turističku sezonu, a ne znate odakle krenuti ili želite pronaći posao u sektoru turizma, a ne znate koga pitati, onda je ovo možda...

Želite li pronaći djelatnike za novu turističku sezonu, a ne znate odakle krenuti ili želite pronaći posao u sektoru turizma, a ne znate koga pitati, onda je ovo možda članak za Vas.

U moru ponuda za rad u hotelu, privatnom smještaju, restoranima i slično, danas se puno teže snaći. Zahtjevi poslodavaca su različiti, od stručne spreme, radnog iskustva, sve do znanja stranih jezika. Naravno, sve ovisi o opisu radnog mjesta, a prema podacima portala Moj posao, u 2015. godini najtraženiji su bili konobari. Osim konobara kojih je uvjerljivo bilo najviše, još su tu i kuhari, pomoćni radnici u kuhinji, pizza majstori, recepcionisti, pomoćni kuhari i sobarice.

Portal MojPosao.net već deset godina ima specijaliziranu akciju Poslovi u turizmu, čiji je cilj povećanje mobilnosti na tržištu radu u ljetnim mjesecima. Akcija je namijenjena prvenstveno poslodavcima i nudi povoljnije uvjete oglašavanja. Ali i prije tog razdoblja ponuda poslova segmentirana je po kategorijama, a kako doznajemo, upravo kategorija Turizam i ugostiteljstvo jedna je od najpopularnijih s najvećim brojem oglasa:

„Najviše oglasa iz kategorije Turizam i ugostiteljstvo objavljeno je za Zagreb i zagrebačku županiju, oko 25%. Od županija uz more najviše je oglasa objavljeno u Istarskoj 14%, te Splitsko-dalmatinskoj županiji 11%. 10% oglasa iz ove kategorije odnosilo se na cijelu Hrvatsku“ – izjavljuju s portala MojPosao.net i dodaju kako ova kategorija ima veliki broj oglasa tijekom cijele godine, no naglasak je ipak na proljetnim mjesecima.

mojposao_1Često možemo čuti i pročitati kako je turizam jedna od najbrže razvijajućih grana u Hrvatskoj, a potvrdu ovakvih izjava dobili smo i iščitavajući podatke portala Moj posao. Naime, u siječnju i veljači ove godine na portalu je objavljeno ukupno preko 5.000 oglasa, od toga čak preko 1.000 u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je čak 65% više nego prošle godine u isto vrijeme.

Nadalje, u najvećem broju oglasa u turizmu, čak 66%, tražilo se kandidate sa srednjom stručnom spremom. U 40% oglasa tražili su se kvalificirani radnici, a samo u 11% nekvalificirani. U petini oglasa stručna sprema nije navedena kao uvjet. Radno iskustvo i to u prosjeku od dvije godine i jedan mjesec, tražilo se u 56% oglasa.
Poznavanje stranog jezika dobilo je prednost u 41% oglasa, od čega se čak 90% odnosilo se na određeni stupanj poznavanja engleskog jezika (u 46% napredno, 30% osnovno, 10% profesionalno, te u 4% oglasa poznavanje engleskog nije uvjet, ali je prednost). U ukupno 38% oglasa tražio se neki stupanj poznavanja njemačkog jezika (15% napredno, 14% osnovno), a u 21% poznavanje talijanskog jezika.
Plaća za svako radno mjesto, pa tako i za ono u turizmu ovisi o nizu faktora, od kojih je iskustvo samo jedan u njih. Razlika je jeste li konobar u hotelu, restoranu ili kafiću. Opet se i ugostiteljski objekti razlikuju unutar svoje kategorije: primjerice konobar u hotelu s dvije zvjezdice zasigurno neće imati istu plaću kao i onaj u hotelu s pet zvjezdica. Lokacija također ima utjecaj na plaću, kao i omjer ponude i potražnje za određeno radno mjesto.

„Ono što znamo i što smo istražili je razlika između zaslužene, očekivane i realne plaće za radna mjesta u turizmu. Ispitanici smatraju da najvišu plaću zaslužuju kuhari i to u prosjeku 7.253 kune. Usporedimo li dobivenu plaću s onom iz servisa MojaPlaca.hr, navedena plaća je čak 60% viša od realne plaće kuhara koja iznosi 4.521 kunu. S druge strane, ispitanici misle da kuhari realno zarađuju 5.568 kuna, što je 23% više od plaće prema podacima servisa MojaPlaca.hr. Iza kuhara slijedi pizza majstor za kojeg ispitanici smatraju da zaslužuje plaću od 6.065 kuna, što je 31% više od realne plaće i svega 5% više od onog što očekuju da pizza majstor zaista zarađuje. Najizraženije slaganje zaslužene, očekivane i realne plaće ispitanici navode za radno mjesto animatora. Ispitanici smatraju da animatori zaslužuju 4.813 kuna (15% više od realne plaće), a u stvarnosti bi za taj posao očekivali 3.938 kuna (6% niže od realne plaće). Za konobare ispitanici smatraju da zaslužuju 6.004 kune, dok zaista očekuju 4.526 kuna, što je 64% više od realne plaće koja iznosi 3.653 kune“ – ističu s portala Moj Posao.

mojposao_2
Unatoč razlikama između zaslužene, očekivane i realne plaće, čini se kako su i poslodavci i posloprimci u turizmu zadovoljni. Poslodavci su i više nego pozitivni vezano uz zapošljavanje u turizmu, a u prošlogodišnjem istraživanju portala MojPosao.net, čak 95% ispitanika koji su već radili u turizmu ponovno bi radilo u turističkim djelatnostima. Ono što bi ih moglo odgovoriti od zapošljavanja u turizmu su nemogućnost stalnog zaposlenja ili želja da nađu posao u struci.

U potrazi za novim poslom ili djelatnicima u novoj turističkoj sezoni, ponekad je teško doći do željenih informacija. Upravo zbog toga zanimalo nas je na što poslodavci i posloprimci moraju obratiti pozornost prilikom traženja djelatnika, odnosno novog posla:

„Budući da nerijetko mijenjaju mjesto stanovanja radi sezonskog posla, kandidatima su vrlo korisne informacije o visini plaće (pokrivanje troškova puta, eventualnog smještaja) te informacije o mogućnostima smještaja (osigurava li poslodavac smještaj). Poslodavci traže kandidate koji se snalaze u ovakvoj vrsti poslova što znači da je važan naglasak na dosadašnje radno iskustvo i konkretne primjere i postignuća koja potvrđuju da je kandidat kvalificiran za ovaj posao. Korisne su i preporuke bivših poslodavaca, kao i informacija o tome koliko dugo kandidat može biti na raspolaganju, budući da duljina sezone ovisi o mnogo faktora i ponekad se neplanirano može otegnuti“ – savjetuje MojPosao.net.

Za sada je ponuda za sva zanimanja manja od potražnje, ali savjetujemo poslodavcima da što ranije krenu u potragu za kadrom, jer se može dogoditi da u jeku sezone ipak nešto teže dođu do zaposlenika, pogotovo ukoliko se radi o nekim specifičnijim radnim mjestima, zahtjevima ili lokacijom.

MojPosao.net – POSLOVI U TURIZMU

Vijesti: