Požeško-slavonska županija potiče rast smještajnih kapaciteta

Foto: Zlatni Lug, Požega

Korak po korak, ali turistički fokus se polako okreće i prema Slavoniji. Prošli je tjedan u tom dijelu naše zemlje, recimo, boravilo i osamdesetak cikloturista iz Bavarske, od kojih mnogi donedavno nisu pravili razliku između Slavonije i Slovenije. 

Na turističkoj mapi Hrvatske svoje mjesto traži i Požeško-slavonska županija, koja se zahvaljujući agilnosti i ambiciji našla i na ruti spomenutih bavarskih gostiju. Požeško-slavonski čelnici, svjesni da manjak smještajnih kapaciteta može biti veliko ograničenje za sve turističke planove, te su odlučili poduprijeti ulaganja u smještajne kapacitete na području cijele županije. 

Stoga je požeško-slavonska županija donijela Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije za razdoblje 2018. do 2020., temeljem koje je  objavljen i javni poziv zainteresiranima za ulaganje u smještaj za turiste.

Danas Požeško-slavonska županija ima 52 smještajna objekta s 1061 turističkim ležajem. 

Foto: TZ Požeško-slavonske županije

To je značajno povećanje uzme li se u obzir činjenica da je prije samo četiri godine ova županija imala 449 kreveta. Ove je godine otvoreno 11 novih objekata, ali Županija ima ozbiljne ambicije u turizmu i želi više od toga, a užupanijskom proračunu za to je osigurano 300.000 kuna.

Direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić,  zadovoljna je rastućim trendom u broju turističkih kreveta posljednje tri godine. „Kako bi poticali ne samo povećanje smještajnih kapaciteta već i njihovu kvalitativnu razinu javni poziv ima i određene kriterije. Potičemo smještaj s najmanje tri zvjezdice, odnosno tri sunca za OPG-ove. Želimo gostu ponuditi kvalitetu na našem području i smatramo da je to minimum standarda. Neke jedinice lokalne samouprave, poput Lipika, Kutjeva i Pleternice, već su tijekom godine donijele odluke o sufinanciranju smještaja. Ne isključujemo da će im se do kraja godine pridružiti još neki gradovi i općine s našeg područja“, kazala je čelnica županijske Turističke zajednice.

Inače, prema modelu za koji se odlučila Požeško-slavonska županija svaki će novootvoreni smještajni objekt, koji je sufinanciran kroz mjeru svoje lokalne samouprave, iz županijskog proračuna dobiti razliku do pet tisuća kuna. U jedinicama lokalne samouprave gdje nema takvih poticaja, Županija će po svakom objektu dati po pet tisuća kuna. „Tako izjednačavamo stopu sufinanciranja kod svih jedinica lokalne samouprave, bilo poticanja s lokalne razine ili ne. Odluka se odnosi na trogodišnje razdoblje i to otvara prostor da idućih  godina Županija i kroz druge modele potiče razvoj turizma. Primjerice kroz ruralni ili eno i gastro turizam“, poručuje direktorica TZ-a Požeško-slavonske županije.

PRILOG: Zahtjev za dodjelu potpore za ulaganje u povećanje smještajnih kapaciteta na području Požeško-slavonske županije

POVEZANA VIJEST:

“NAJLJEPŠU HRVATSKU TAJNU” OVIH DANA OTKRIVAJU NOVI NJEMAČKI GOSTI

Vijesti: