Predstavljen istarski Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu

Foto: Pexels.com

U Puli je predstavljen Centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istarsku županiju koji će uz preostalih pet, one u Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji i Dubrovniku, biti okosnica kvalitetnog strukovnog obrazovanja za  kadrove u turizmu i ugostiteljstvu u našoj zemlji. 

Riječ je o projektu usmjerenom na unapređenje kvalitete strukovnog dualnog obrazovanja s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu kako bi bili usklađeni s potrebama tržišta rada.

Cjelokupan projekt vrijedan je gotovo 500 milijuna kuna, od toga je Ministarstvo turizma osiguralo 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, za natječaj «Uspostava centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“, od čega se 85% financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15%  iz Državnog proračuna.

Predstavljanju pulskog Centra kompetentnosti u ime Ministarstva turizma nazočio je državni tajnik Frano Matušić koji je tom prilikom istaknuo kako su Centri kompetentnosti prilika za cjeloživotno učenje.

„Centri kompetentnosti prilika su i za bolje zapošljavanje te suradnju javnog i privatnog sektora. Njihov cilj je osigurati kvalitetan razvoj ljudskih potencijala kako bi zaposlenicima omogućili karijeru i budućnost. Osim Centara, Ministarstvo turizma ima i brojne programe za jačanje ljudskih potencijala poput promocije zanimanja, dodjele stipendija učenicima i studentima u turizmu i ugostiteljstvu te tradicionalne Dane poslova u turizmu“, rekao je državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić.

Uspostavom modernog i inovativnog Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Istarskoj županiji cilj nam je unaprijediti obrazovnu infrastrukturu i programe u turizmu i ugostiteljstvu. Želimo li biti konkurenti, moramo osluškivati potrebe tržišta rada i djelovati u tom smjeru, stoga je nužna još snažnija sinergija s obrazovnim sustavom. Upravo je zato stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju“, izjavio je istarski župan Valter Flego.

Do kraja godine predviđeno raspisivanje dva natječaja za financiranje uspostave Centara kompetentnosti

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisat će  natječaj za infrastrukturu i opremanje, dok će Ministarstvo turizma raspisati natječaj za “soft aktivnosti“, odnosno za funkcioniranje i daljnji razvoj centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. 

Osim toga, Ministarstvo turizma planira u idućih mjesec dana održati pripremne radionice i konzultacije s predstavnicima svih šest Centara kompetentnosti i partnerima te relevantnim dionicima kako bi prenijeli dodatne informacije i pružili podršku u daljnjem procesu izrade programa i realizacije projekata. 

Vijesti: