Predstavljen projekt “Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja“

TZ Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je ove godine projekt “Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja“ prema HTZ-u, a koji je i odobren te ga HTZ sufinancira s 40 tisuća...

TZ Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je ove godine projekt “Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja“ prema HTZ-u, a koji je i odobren te ga HTZ sufinancira s 40 tisuća kuna. Projekt je usmjeren na unapređenje ponude tradicijskih jela i pića u ugostiteljskim objektima i još je jedan vid proširenja ponude na području eno-gastronomije.

Tako ugostiteljski objekti koji su zainteresirani za uključivanje u projekt „Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja“ u dnevnoj ponudi moraju imati minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest pića, od kojih najmanje četiri vrsta vina te koji vrednovanjem kroz 5 kategorija (hrana,, usluga, piće, ambijent, okoliš) zadovoljavaju uvjete. Tako će u konačnici ugostiteljski objekti koji uđu u projekt označit dodjelom standarda Okusi – odnosno tablom koja se postavlja na ulaz u objekt. Za svakog ugostitelja tada se priprema produkcija po dva sezonska jelovnika, proljeće – ljeto i jesen – zima, u hrvatskoj i engleskoj jezičnoj varijanti.

U zadnje vrijeme vrlo je važna i eno-gastronomija. Mi smo se tome dosta prilagodili. Već od davnih dana koristimo tradicijske namirnice od OPG-a s lokalnih područja. To je jedna vrlo neiscrpna tema u našem kraju pogotovo što današnja mlada moderna žena nema vremena kuhati na tradicijski način. Mi pripremamo jela na tradicijski način u našem lokalu koji već radi 50 godina. Ne samo da su dva jela nego ih je više koji su svakodnevno u ponudi. Radimo na tome, trudimo se, pozitivni su pomaci. U zadnjih godinu dana primijeti se da ljudi sve više drže do toga što jedu.  Ovaj projekt je jako dobra ideja. Budućnost svega je udruživanje, ne samo udruživanje u nabavi namirnica nego i udruživanje nas ugostitelja. Dakle, vezano uz tematska jela, sezonska jela.  Ne možemo sami funkcionirati nego se moramo udružiti“, rekla je Danijela Crnjak Andri, vlasnica restorana Kod bake.

O potencijalu bjelovarsko-bilogorskog kraja voditelj projekta Borislav Šimenc kaže:“ Moram reći da je izuzetan potencijal. Mi smo u pripremi projekta ovoga područja obišli dvadesetak ugostiteljskih objekata i moram reći da sam izuzetno zadovoljan nivoom usluge, uređenosti objekta i ponudom tradicijske hrane.  Ovo je deseta županija koja se uključuje, 106 ugostiteljskih objekata u više od pola Hrvatske danas nosi standard Okusi tradicije. Ti su standardi samo različitog podznaka. Iskustva su izuzetno dobra, ugostitelji su zadovoljni. Mogu reći da je njihovo promišljanje da je to jedan od boljih, ako ne i najboljih projekata koji je njima ponuđen da sudjeluju u toj priči i na koji imaju i konkretnog odjeka kroz povećanje prodaje, veći posjet gostiju, posebno u onim sredinama gdje smo već počeli s dodatnim sadržajem, razvojem novih turističkih proizvoda i to se odmah reflektira i na njihov posao, i to je najvažnije da budu i oni zadovoljni“, naglasio je voditelj projekta Šimenc.

Do kraja kolovoza ove godine prema nacionalnom sustavu eVisitor u Bjeovarsko-bilogorskoj županiji ostvareno je 24% više dolazaka i 28% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Projekt Okusi hrvatske tradicije realizira se u suradnji s županijskim i lokalnim turističkim zajednicama u cilju razvoja novih turističkih proizvoda i obogaćivanja turističke ponude.

Vijesti: