Predstavljena aplikacija Plavo oko – sinergija građana i stručnjaka u rješavanju problema i zaštiti Jadranskog mora

Povodom Svjetskog dana oceana koji se obilježava 8. lipnja, Prirodoslovni muzej Rijeka predstavio je mobilnu aplikaciju Plavo oko koja je namijenjena sustavnom bilježenju podataka o pojavama morskih organizmima i...

Povodom Svjetskog dana oceana koji se obilježava 8. lipnja, Prirodoslovni muzej Rijeka predstavio je mobilnu aplikaciju Plavo oko koja je namijenjena sustavnom bilježenju podataka o pojavama morskih organizmima i onečišćenja mora s ciljem povećanja znanja o moru i njegovoj učinkovitoj zaštiti.

Svatko tko boravi u prirodi, na kopnu ili na, i u moru, dok šeće, planinari, roni, jedri ili pliva može dojaviti opažanje neobičnog događaja koji ugrožava trenutno stanje okoliša. Prilikom susreta s nepoznatom, zanimljivom ili potencijalno opasnom vrstom možete doznati što ste vidjeli, da li je vrsta biljke ili životinje zaštićena, rijetka ili opasna. „Prijavom na aplikaciju Plavo oko i popunjavanjem podataka dobit ćemo informacije o vašem opažanju u prirodi, neobičnom događanju ili snimljenoj vrsti uz morsku obalu, u ili na površini mora. Istodobno, u najkraćem mogućem roku vi ćete dobiti povratnu informaciju, doznati o kojoj se vrsti radi, njezinoj biologiji i ekologiji kao i o rješenju problema, ako se radi o onečišćenju“ ističu iz Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke te dodaju kako zabilježenim podacima stručnjaci dobivaju korisne podatke koji im služe u daljnjim istraživanjima, a povratnim podacima o snimljenoj vrsti ispravno informiraju javnost.

Dostavljanjem fotografija i podataka građani, pojedinci aktivno sudjeluju i pomažu u stručnim i znanstvenim istraživanjima (Citizen Science), čime se postiže bolji pregled kretanja određene vrste ili grupe organizama i učinkovitije je organiziranje u poduzimanju mjera zaštite Jadranskog mora.

U konačnici, svrha korištenja aplikacije je uzajamna – brza informacija i obrazovanje građana kao i učinkovito djelovanje odgovornih službi i stručnjaka u rješavanju mogućih problema u zaštiti Jadranskog mora.

Win – wn za sve.

Više o projektu Plavo oko kao i mobilnoj aplikaciji pogledajte ovdje

Vijesti: