Označeno sedam biciklističkih ruta u Samoboru

Samobor je oduvijek privlačio izletnike, a osobito bicikliste zbog raznovrsne ponude raznih sadržaja u središtu, prekrasne okolice, posebnosti Samoborskog gorja i Žumberka, uščuvane baštine. Kako bi im se olakšao...

Samobor je oduvijek privlačio izletnike, a osobito bicikliste zbog raznovrsne ponude raznih sadržaja u središtu, prekrasne okolice, posebnosti Samoborskog gorja i Žumberka, uščuvane baštine. Kako bi im se olakšao boravak i promocija biciklističkih ruta u samoborskoj Turističkoj zajednici, uz podršku Grada Samobora, odlučili su izraditi prigodnu kartu i označiti nekoliko zanimljivih i popularnih ruta, ali i onih manje poznatih. U suradnji s brdsko biciklističkim klubovima Šišmiš i Krpelj, odabrano je sedam ruta, koje su potom objedinjene na jednoj karti.

Nakon tog početnog koraka krenulo se u izradu dokumentacije te u detaljno istraživanje svih ruta. ” Inicijativa za ovaj projekt došla je od samoborske Turističke zajednice, direktorice Martine Paladina i Ivane Kokot, a upit su poslale u BBK Šišmiš i BBK Krpelj. Osobno sam se toga primio u ime Šišmiša te sam dao prijedloge nekih ruta, a s naše strane ih je izabrano šest. Malo smo razmišljali i analizirali, vodeći se mišlju da zadovoljimo čim širi spektar ljudi, od pravih rekreativaca koji voze malo, i to uglavnom po ravnim i asfaltiranim rutama, pa do onih koji traže zahtjevnije dionice i rado idu u šumu i gorje. Tako je onda koncipirana i karta pa sedam ruta obuhvaća raspon od laganih do kompliciranih” pojasnio je odabir ruta predsjednik BBK Šišmiš Luka Čanak.

Poveznica je svih ruta, i onih kraćih i onih dužih, da kreću i završavaju na Trgu kralja Tomislava. Karta je zaživjela ovih nekoliko mjeseci, a želja je svih da se nastavi i dalje označavanjem novih ruta.”Biciklističke rute smo predstavili početkom lipnja i mislim da su dobro prihvaćene, jer karte su dosta tražene, a imamo i upite što medija, što samih turista vezane uz same rute. To je nešto što je Samoboru nedostajalo i zaista je bilo potrebno obilježiti barem ovih sedam ruta za početak. Plan je da se i dalje kreće u tom smjeru i prošire rute, ali sve to, naravno, ovisi o financijskim sredstvima i drugim projektima. Rute se mogu naći na web stranici Grada Samobora, odakle se mogu preuzeti GPX ili KML file. Također, karta je otisnuta i dostupna je, osim u uredu samoborske Turističke zajednice na Trgu kralja Tomislava, i u turističkom uredu Zagrebačke županije u Zagrebu te na nekim atraktivnijim lokacijama predstavljenima i na samoj karti, kao što su, primjerice, planinarski domovi i slično. Na karti je i QR kod putem kojeg se izravno može pristupiti svim fileovima” naglašava Ivana Kokot iz Turističke zajednice grada Samobora te dodaje kako su nastojali rutama obuhvatiti šire područje Samobora i neke atraktivnije lokacije, kao što su planinarski domovi, stari gradovi Samobor i Okić, koji su pobliže i opisani na karti.

Preporuka je da se svakako nabavi karta, koja će biciklistima olakšati kretanje, jer su rute jednostavno i pregledno označene, a svaka ruta ima svoju kategoriju.”Svaka ruta u sebi sadrži svoj opis i kategorizaciju dužine, fizičke i tehničke zahtjevnosti. Ovom prigodom molio bih da u šumu idu oni koji su već u njoj bili, a oni biciklisti koji nisu još imali to iskustvo da prvi put ne idu sami, već s nekim tko je u njoj bio” ističe Luka Čanak.

Rute su namijenjene biciklistima rekreativcima, te su osmišljene kao odgovor na sve veće potrebe posjetitelja i promociju biciklizma, ali i za upoznavanje udaljenih dijelova Samobora biciklom. Tako uključuju laganije i ravne cestovne staze, pa sve do zahtjevnih brdskih, koje obuhvaćaju vrlo atraktivne šumske dionice i obilazak udaljenijih zanimljivih lokacija Samobora. Otisnuta je biciklistička karta s visinskim profilima i opisima staza, na hrvatskom i engleskom jeziku, a izrađeni su i .kml i .gpx fileovi svake rute koji će se uskoro moći preuzeti sa službene stranice Grada Samobora, ali i putem QR koda.

U ovom projektu označeno je sedam biciklističkih ruta:  Ruta 1 je Samobor – Veliki Dol – Samobor, ruta 2 Samobor – Rude – Oštrc – Rude – Samobor, ruta 3 Samobor – Otruševec – Samobor, ruta 4 Samobor – Okić – Kotari – Cerje – Samobor, ruta 5 Samobor – Bregana – Grdanjci – Vratnik – Slani Dol – Hamor – Samobor, ruta 6 Samobor – Bregana – Samoborski Otok – Gradna – Medsave – Farkaševec – Samobor te ruta 7 Samobor – Hamor – Vratnik – Slani Dol – Draganje Selo – Gradišće – Hamor – Samobor.

Iskreno se nadam kako je ovo samo početak, a ne kraj, strateškog razvoja cikloturizma u Samoboru.

Vijesti: