“Pun Ceker-kupujmo lokalno” u finalu izbora za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva

Projekt „PUN Ceker–kupujmo lokalno“ ušao je u veliko finale nagrade za najbolju ideju socijalnog poduzetništva koja se dodjeljuje u sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2017. godine. U...

Projekt „PUN Ceker–kupujmo lokalno“ ušao je u veliko finale nagrade za najbolju ideju socijalnog poduzetništva koja se dodjeljuje u sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2017. godine. U natječaju za dodjelu EEPA 2017 nagrade sudjeluje 28 zemalja članica Europske unije te Island, Norveška, Srbija i Turska.

„Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2017) je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte/inicijative koje s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva, provode javna tijela samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima. Ova nagrada lansirana je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

“Projekt „Kupujmo lokalno“ ima za cilj okupljanje OPG-ova, vinara, pčelara te proizvođača poljoprivrednih i ostalih nepoljoprivrednih proizvoda sa područja Sisačko-moslavačke županije radi lakše komunikacije, rješavanja administrativnih poslova te radi lakšeg ostvarivanja zajedničkog cilja – promicanje lokalne proizvodnje i potrošnje, te ukazivanje cjelokupnoj zajednici na bogatstvo kojem obiluju naši krajevi.

Razvojna agencija SI-MO-RA je za potrebe projekta osnovala zadrugu „Zajednicu proizvođača Sisačko – moslavačke županije“(koja okuplja lokalne OPG-ove), a osnivači su Sisačko-moslavačka županija, Grad Hrvatska Kostajnica, općine Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lekenik, Majur i Sunja te županijska Razvojna agencija SIMORA.

U sklopu projekta otvoreno je četiri trgovina s domaćim proizvodima ‘Pun ceker’, koje se nalaze u Sisku, Novskoj, Kutini i na odmorištu „Stari Hrastovi“ uz auto cestu Zagreb – Lipovac, a u cilju je otvaranje još šest trgovina na području Sisačko – moslavačke županije, a u kojim bi bile zaposlene osobe s područja Sisačko-moslavačke županije, čime bi se utjecalo na smanjivanje stope nezaposlenosti koja je na našem području veoma izražena. Putem tih trgovina svim stanovnicima Sisačko-moslavaćke županije biti će dostupni domaći i zdravi proizvodi od dobro poznatih proizvođača s područja županije.

Odlična priča koja je dokaz kako je sve do ljudi i kako se sve može povezati. Ovakvi projekti moraju biti proglašeni strateškim projektom za naš turizam, a ne kao što je utrka Pink Wing s luksuznim automobilima. Također, upravo ovakvi projekti još jednom dokazuju kako je moguće povezati “Plavu” i “Zelenu” Hrvatsku, naravno uvijek je najlakše reći kako je nešto nemoguće i držati se statusa quo.

Povezana vijest: 


Vijesti: