Razmjena iskustava istarskih i slavonskih turističkih djelatnika

Predstojeći vikend će četrdesetak dionika ruralnog turizma iz Istre boraviti u Osijeku i Baranji. Istra je najuspješnija hrvatska turistička priča. Nakon što je turistički razvijena zapadna, a potom i...

Predstojeći vikend će četrdesetak dionika ruralnog turizma iz Istre boraviti u Osijeku i Baranji. Istra je najuspješnija hrvatska turistička priča. Nakon što je turistički razvijena zapadna, a potom i istočna obala Istre, prije dvadesetak godina prionulo se poslu brendiranja unutrašnjosti – Zelene Istre kao turističke destinacije. Danas u unutrašnjosti Istre ima preko 200 agroturističkih punktova.

Na taj način je po prvi puta u nas razbijena predrasuda da turizam može biti značajniji generator prihoda isključivo na jadranskoj obali, tj. da je more najvažniji, ili bolje rečeno iedini relevantan turistički resurs.

Put do toga nije bio lak. Počesto su začetnici toga projekta bili izloženi skepsi, a ponekad i podsmijehu. Međutim kada se retrospektivno usporedi stanje od prije dvadesetak godina sa današnjim, golim okom je vidljiv signifikantan pomak.

Važnu ulogu u navedenom procesu odigrao je gospodin  Selimir Ognjenović, vlasnik njemačkog tour operatora ID Riva tours, agencije koja je dugi niz godina imala najveći broj organiziranih dolazaka njemačkih turista u Hrvatsku. Gospodin Ognjenović je uvjeren da je sazrijelo vrijeme da se značajnije afirmira i kontinentalni turizam u Slavoniji & Baranji, te je stoga i inicirao posjet turističkih djelatnika iz unutrašnjosti Istre. Po njegovim riječima istok Hrvatske, odnosno Slavonija & Baranja imaju sve predispozicije da postanu snažna receptivna turistička regija. U navedenoj viziji snažno ga podupire i turistička agencija Maksi tours, te portal www.whattovisit.in koji će mu i pomagati pri operacionalizaciji navedenog plana.

U subotu, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru upriličiti će radni sastanak između slavonsko-baranjskih i istarskih turističkih dionika. Predstavljanje destinacije Baranje i potencijala udruženog djelovanja kratko će prezentirati g-din Matej Perkušić, direktor TZ Baranje te g-đa Jasmina Krkić Poznić, vlasnica Maksi Toursa i portala www.whatovisit.in za promociju destinacije. Nakon toga, uz osobno facilitiranje gospodina Ognjenovića, pokušat ćemo uzajamno razmijeniti iskustva. Vjerujemo da i Istrani mogu ponešto naučiti od Baranjaca i Slavonaca, te da će ovaj posjet biti od obostrane koristi.

Istra prednjači u mnogočemu, te je svojevrstan hrvatski turistički success story. Ono što je uspješno zaživjelo u Istri treba implementirati i u Slavoniji, naravno uz obogaćivanje lokalnim specifičnostima. Kao primjer možemo navesti prošlogodišnji wine & walk održan na Banovom Brdu kojeg je organizirala turistička zajednica Baranje u okviru Gator festa. Ideju za navedenu manifestaciju direktor TZ Baranje, Matej Perkušić dobio je upravo tijekom jednog od studijskih posjeta Istri.

Istrani imaju višegodišnje iskustvo i akumulirani know how, te je sigurno da će navedeni posjet pospješiti transfer znanja i iskustava sa zapadnog u istočni kut Hrvatske, te pridonijeti afirmaciji Slavonije & Baranje kao cjelogodišnje destinacije kontinentalnog turizma koja svoju ponudu temelji na enogastronomiji, craft pivarstvu, prirodnoj, kulturnoj i industrijskoj (revitalizacija pustara) baštini, manifestacijama, razgranatoj mreži biciklističkih staza, aktivnom odmoru u prirodi kroz cikloturizam, birdwatching, fishing i različite oblike adrenalinskog, pustolovnog i robinzonskog turizma.

Autor: Mario Jukić / Foto: Dražen Lazić

Vijesti: