Stručno usavršavanje i profesionalizacija pružatelja usluga obiteljskog smještaja – Room to VET

Europa je tradicionalno najznačajnija svjetska turistička makroregija, a na obiteljski smještaj u Europi otpada oko 13% ukupno raspoloživih smještajnih kapaciteta. Kada je u pitanju Hrvatska, ona raspolaže s više...

Europa je tradicionalno najznačajnija svjetska turistička makroregija, a na obiteljski smještaj u Europi otpada oko 13% ukupno raspoloživih smještajnih kapaciteta.

Kada je u pitanju Hrvatska, ona raspolaže s više od 500 tisuća postelja u obiteljskom smještaju, što je više od polovice ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Suvremeni turisti sve češće borave u obiteljskom smještaju tražeći više slobode, privatnosti, autentično turističko iskustvo kroz interakciju s lokalnom zajednicom, povoljnije cijene i veću vrijednost za novac. Iako je obiteljski smještaj u Europi relativno rasprostranjen i u stalnom u je porastu, zbog nedostatka kontrole nad njegovim razvojem europske destinacije suočene su s brojnim izazovima.

Jedan od glavnih razvojnih izazova je edukacija vlasnika obiteljskog smještaja i njegova profesionalizacija a sve s ciljem podizanja kvalitete obiteljskog smještaja i, u konačnici, podizanja ukupne razine kvalitete destinacijske ponude. Drugi važan trend koji karakterizira suvremeno tržište obiteljskog smještaja je sve veća upotreba ICT-a kako na strani turističke potražnje, u fazi planiranja putovanja i tijekom boravka u destinaciji, tako i na strani turističke ponude kroz primjenu ICT-a u promociji i prodaji obiteljskog smještaja.

Imajući u vidu sve veću potrebu vlasnika privatnog smještaja za cjeloživotnim obrazovanjem te za podizanjem razine njihovih znanja, vještina i kompetencije te, s druge strane, uvažavajući sve rasprostranjeniju primjenu ICT-a u obiteljskom smještaju, pokrenut je projekt Rooms to VET. Projekt se financira iz EU Erasmus+ KA2 fonda, provodi ga Institut za turizam iz Zagreba u suradnji s 8 partnera iz 4 europske zemlje (Cipar, Grčka, Slovenija, Španjolska) a na projektu su angažirani stručnjaci s područja turizma, cjeloživotnog strukovnog obrazovanja i primjene ICT-a u turizmu.

Glavni cilj projekta je podizanje razine kvalitete i konkurentnosti obiteljskog smještaja u zemljama partnerima, pomoću besplatne „e-learning“ platforme za vlasnike obiteljskog smještaja i kuća za odmor, a koja će korisnicima omogućiti da na brz, zanimljiv i jednostavan način (tzv. „bite-sized learning“) usvoje znanja i vještine koje su im nužno potrebne za unaprjeđenje razine kvalitete obiteljskog smještaja. Platforma će se sastojati od 6 modula za učenje koji su osmišljeni temeljem detaljnog istraživanja obrazovnih potreba i navika vlasnika obiteljskog smještaja. Radi se o slijedećim modulima: gostoprimstvo i kultura pružanja usluga, planiranje za uspješno poslovanje, unaprjeđenje svakodnevnog poslovanja, uređenje i uljepšavanje smještajnog objekta, kreiranje inovativnih proizvoda i usluga te efikasnija promocija i prodaja. Korisnici platforme će  prolaziti kroz svaki modul na način da će prvo naučiti teorijsku osnovu s određenog područja nakon čega će prolaziti kroz proces provjere stečenog znanja.

Osim platforme, na stranicama projekta (www.roomstovet.eu) će se nalaziti baza podataka s najboljim praksama s područja obiteljskog smještaja kao primjer i poticaj drugim iznajmljivačima koji žele podići kvalitetu svog smještajnog objekta.

PROGRAM - ROOMS TO VET - Stručno usavršavanje i profesionalizacija pružatelja usluga obiteljskog smještaja
PROGRAM

09:00 – 10:00: OKUPLJANJE I REGISTRACIJA SUDIONIKA
10:00 – 10:30: OTVARANJE SKUPA I PREDSTAVLJANJE PROJEKTA
o Ministarstvo turizma RH
o Sveučilište u Zadru
– Pozdravni govori
o Renata Tomljenović i Damir Krešić, Institut za turizam
– Predstavljanje „Rooms to VET“ projekta

10:30 – 11: 30: MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA RAZVOJA OBITELJSKOG SMJEŠTAJA
o Ivo Kunst, Institut za turizam
– Nacionalni program razvoja obiteljskog smještaja
o Nedo Pinezić, Zajednica obiteljskog turizma pri HGK
– Trenutno stanje i razvojne mogućnosti obiteljskog smještaja

11:30 – 12:00: PAUZA ZA KAVU
12:00 – 13:30: PRIMJERI DOBRE PRAKSE
o Damir Hordov, TZ Zadarske županije
– „WELCOME“ – Labelling obiteljskog smještaja Zadarske županije
o Anamarija Cicarelli, Interligo d.o.o.
– Cjeloživotno obrazovanje i stručno usavršavanje vlasnika obiteljskog smještaja
o Siniša Miljević, Istarska razvojna turistička agencija (IRTA)
– Primjena ICT-a u promociji i prodaji obiteljskog smještaja u Istri
o Goran Rihelj, Portal hrturizam.hr
– Domaćini u obiteljskom smještaju kao ambasadori hrvatskog turizma
o Neven Palčec, myRent d.o.o.
– Upravljanje rezervacijama u obiteljskom smještaju – channel management

13:30 – 14:30 – PAUZA ZA RUČAK
14:30 – 15:30 – OKRUGLI STOL UZ PITANJA SUDIONIKA:
BUDUĆNOST OBITELJSKOG SMJEŠTAJA U HRVATSKOJ – PRILIKE I PRIJETNJE
(moderator: Goran Rihelj)
o Mili Razović, Sveučilište u Zadru
o Nedo Pinezić, Zajednica obiteljskog turizma pri HGK
o Blanša Mićin i Šime Knežević, vlasnici obiteljskog smještaja
o Anamarija Cicarelli, Interligo d.o.o.
o Siniša Miljević, direktor Istarske razvojne turističke agencije (IRTA)

 15:30: ZAVRŠETAK SKUPA

 

 

Vijesti: