Sara Belec, Strukovna škola Vukovar: Naši učenici su izrazito optimistični glede budućnosti turizma u Vukovaru

U sklopu ovogodišnjih Dana poslova u turizmu, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i visokim učilištima s programima iz područja turizma i ugostiteljstva „Inovativan budi, turizam...

U sklopu ovogodišnjih Dana poslova u turizmu, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i visokim učilištima s programima iz područja turizma i ugostiteljstva „Inovativan budi, turizam ti posao nudi“. Cilj natječaja je promocija ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao atraktivnog resora koji pruža mogućnost zapošljavanja, a na natječaj je pristiglo 38 prijava srednjih ugostiteljsko-turističkih škola i visokih učilišta sa svih područja Hrvatske.

Kao najoriginalnije rješenje kojem je cilj kvalitetna promocija ugostiteljsko-turističkih zanimanja i povezivanje s poslodavcima, proglašen je projekt „Rezerviraj uspješnu karijeru“ Strukovne škole Vukovar, dok je drugo mjesto pripalo Sveučilištu u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – Opatija, a treće, Ekonomska i turistička škola Daruvar. Sva tri tima pobjedom u ovom natječaju osvojili su studijska putovanja ukupne vrijednosti 50.000 kuna i to u prestižne centre izvrsnosti u Španjolskoj (Baskijski kulinarski centar) i Austriji (Centar izvrsnosti za ugostiteljstvo i turizam) te posjet hotelskoj tvrtki u Hrvatskoj.

Strukovna škola Vukovar  “Rezerviraj uspješnu karijeru”

Nagrađeni projekt “Rezerviraj uspješnu karijeru” rezultat je suradnje učenica trećeg razreda usmjerenja turističko hotelijerski komercijalist Mirte Magoč, Kristine Koh i Sandre Radić, mentorice Sare Belec (koje čine tim Vuturisti) te nastavnica Branke Škarice, Tajane Matanović, Biljane Hečimović-Apčag te tajnika škole Davida Vlajčića.

Osvojenim prvim mjestom na nagradnom natječaju Ministarstva turizma “Inovativan budi, turizam ti posao nudi” Strukovna škola Vukovar dobila je 25.000,00 kn namijenjena isključivo za studijsko putovanje u kulinarski centar u Baskiji. „Osvojena nagrada bila je ugodno iznenađenje svima nama. S obzirom na jaku konkurenciju s kojom smo se natjecali, ona nema velik značaj samo za učenice i našu školu nego i za grad Vukovar koji bilježi kontinuirani porast turističke potražnje, stoga je svaki oblik promocije turističko ugostiteljskih zanimanja dobro došao kako bi se mlađi naraštaji odlučivali za zanimanja koja nam u Vukovaru trebaju“ ističe Sara Belec mentorica i nastavnica Strukovne škole Vukovar, te dodaje kako joj je drago što je ovaj projekt ujedno poslužio i kao primjer dobre prakse drugim učenicima te ih motivirao da se uključuju u projekte, razvijaju svoje kompetencije i vještine i izvan škole.

Foto: Strukovna škola Vukovar

Projekt „Rezerviraj uspješnu karijeru“ obuhvaća izradu promotivnog videa ugostiteljsko-turističkih zanimanja u 2D i u 3D obliku uz korištenje VR naočala kako bi se naglasilo korištenje novih tehnologija te izradu brošura kao i promotivnog štanda. Video će se izraditi u školi, ali i na lokacijama na kojima učenici izvode praktičnu nastavu kako bi se dobio jasan uvid što učenici mogu očekivati u Strukovnoj školi Vukovar te koje kompetencije i vještine će moći razviti.

Jednako tako, prikazat će se i bivši učenici Škole koji su svoju karijeru nastavili graditi u turizmu i ugostiteljstvu. Učenici će u pratnji nastavnika posjetiti pojedine osnovne škole u gradu Vukovaru i izvan njega te prezentirati svoja zanimanja zainteresiranim učenicima. Osnovnoškolci će moći postavljati pitanja učenicima i na taj način dobiti informacije o samom programu, izvođenju praktične nastave i o razlozima upisivanja tih smjerova. Video će imati mogućnost izbora jezika: hrvatski, engleski, njemački, francuski te srpski jezik i ćirilično pismo (budući da se nastava u školi odvija dvojezično). Učenici će također sudjelovati na sajmovima u gradu Vukovaru u sklopu kojih će dijelili brošure i pružati informacije o svojim zanimanjima. Štand bi se sastojao od tri dijela: „recepcija“ (recepcionar će davati informacije), „šank“ (konobar će posluživati pića) i „kuhinja“ (kuhar će prezentirati i dijeliti prehrambene proizvode koje su sami napravili – tradicionalna jela)“ ističe Belec te dodaje kako će ideje za brošure osmisliti sami učenici tj. članovi učeničke zadruge Strukovne škole Vukovar Ister.

Video će se prezentirati osim u osnovnim školama i u samoj Strukovnoj školi Vukovar kako bi potaknuli učenike da se nastave školovati u turizmu i ugostiteljstvu, a projekt i promocija će se realizirati prije upisa osnovnoškolaca u srednje škole.

Rekordna turistička sezona u Vukovarsko – srijemskoj županiji

Potencijal razvoja kontinentalnog turizma, pa tako i turizma u Slavoniji je svakako veliki, te su iz godine u godinu turistički pokazatelji sve bolji i bolji. To govore i podaci za prošlu godinu, kada je Vukovarsko srijemska županija ostvarila rekordne turističke rezultate.

Od početka siječnja do kraja prosinca na području Vukovarsko-srijemske županije ostvareno je 30,17 posto više dolazaka i 36,23 posto više noćenja u odnosu na 2016. Od ukupno 151.419 noćenja domaćih je bilo 118.589 – što je porast od čak 48,60 posto, a stranih 32.830 odnosno 4,75 posto više u odnosu na 2016. Najviše noćenja – 70.621 (46,63 posto) ostvareno je u Vukovaru,  slijede Vinkovci s 56.508 (37,31 posto), Nijemci s 8.906 (5,88 posto), Ilok s 8.251 (5,44 posto) te Županja s 4.807 (3,17 posto). Najveći broj noćenja ostvareno je s njemačkog tržišta, a slijede turisti iz Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Austrije, Francuske, Turske i Makedonije.

Foto: Strukovna škola Vukovar

Grad Vukovar koji leži na dvije rijeke Dunavu i Vuci te je oduvijek bio sjecište puteva i mjesto sastajanja različitih kultura zbog čega je kao i zbog svoje Vučedolske kulture posebno zanimljiv turistima govori Benec te dodaje kako se učenici nakon završetka školovanja vide u turizmu u svojem gradu, kao i Vukovarsko srijemskoj županiji što je svakako odlična vijest, a sasvim sigurno pozitivnom trendu jednim dijelom pridonosi i spomenuti natječaj „Inovativan budi, turizam ti posao nudi“ koji daje nove mogućnosti i dodanu vrijednost učenicima.  „S obzirom na iznimno bogatu povijest i velik potencijal za razvoj, naši su učenici izrazito optimistični glede budućnosti turizma u Vukovaru i smatraju da Vukovar ima sve preduvjete da se i dalje razvija na području turizma zbog čega su se i odlučili školovati na području turizma i ugostiteljstva i jednoga dana doprinijeti njegovom razvoju“ zaključuje Belec.

Natječaj “Inovativan budi – turizam ti posao nudi”, uz manifestaciju Dani poslova koja se ove godine održala u Osijeku, Zagrebu i Splitu u organizaciji Ministarstva turizma, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jedna je od mjera Ministarstva turizma u promociji ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao atraktivnog sektora koji pruža mogućnost zapošljavanja.

Vijesti: