Šibenik uređuje odmorišta na cikloturističkim rutama s inovatinim klupama

Projekt “Uređenje odmorišta na cikloturističkim rutama Zlarin i Brodarica – Jadrtovac – Donje Polje” uspješno se privodi kraju. Projektom je predviđeno postavljanje odmorišta i signalizacije na deset lokacija na...

Projekt “Uređenje odmorišta na cikloturističkim rutama Zlarin i Brodarica – Jadrtovac – Donje Polje” uspješno se privodi kraju.

Projektom je predviđeno postavljanje odmorišta i signalizacije na deset lokacija na dvjema biciklističkim stazama. Prostor je oplemenjen višenamjenskim klupama s integriranim sistemom za sakupljanje kišnice i zalijevanje stabala, odnosno ukrasnog grmlja (sistem kap po kap) te stalkom za bicikle. Na ovaj način promiče se zaštita okoliša, očuvanje prirode te razvoj održivog turizma, a inovativno, kreativno i ekološki prihvatljivo rješenje izradila je tvrtka Idearium d.o.o., ističu iz grada Šibenika.

Četiri odmorišta postavljena su na biciklističkoj stazi na Zlarinu, a privode se kraju i radovi na postavljanju klupa na odmorištima na stazi Brodarica – Jadrtovac – Donje Polje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 219.127,20 kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma u iznosu od 134.700,00 kuna u sklopu programa razvoja javne turističke infrastrukture.

Foto: Mok.hr

Kako ističe portal Mok.hr, inovativnu klupu osmislili su šibenski kreativci okupljeni u tvrtki Idearium d.o.o – atelier, studio i laboratorium za dizajn. Na klupama će osim inovativnih i posebnih klupa za odmor biti zasađena i stabla, a na jednom segmentu klupa, ugravirana je trilja, popularna igra koju su igrale brojne generacije rođene u prošlom stoljeću, pa će se biciklisti, dok se odmaraju moći i zabaviti.

Za biljku koja će biti uz nju posađena odabrali su Pinus pinea-u, vrstu crnogoričnog stabla koje može narasti i do 25m, a zanimljivo sjemenke Pinus-a su jestive i skupljaju se u listopadu i studenom tako da će posjetitelji moći i najesti tih zdravih plodova dok se odmaraju.

Vijesti: