Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije: Apsurdna situacija u Clubu Adriatic, da nije tragično, bilo bi smiješno

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poslao je danas priopćenje oko u najmanju ruku apsurdne situacije oko Cluba Adriatic d.d., Naizgled uspješna priča o privatizaciji, propala je zbog klasičnih hrvatskih...

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poslao je danas priopćenje oko u najmanju ruku apsurdne situacije oko Cluba Adriatic d.d.,

Naizgled uspješna priča o privatizaciji, propala je zbog klasičnih hrvatskih razloga. Naime, ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) Milan Plećaš i predsjednik Upravnog vijeća tvrtke Immo Invest  Partner  AG Dzek Djoric potpisali su 09. travnja 2018. godine u sjedištu CERP-a Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Club Adriatic d.o.o. Zagreb.

Na temelju toga Ugovora švicarske je tvrtka Immo Invest Pertner AG kupila tri poslovna udjela, odnosno sto posto temeljnoga kapitala Cluba Adriatic d.o.o. za 54 milijuna kuna. Club Adriatic sastoji se Hotela i depadansa Alem u Baškoj vodi te kampa u Baškom polju.  Hotel ima 99 dvokrevetnih soba i 9 dvokrevetnih apartmana, a depadanse  198 dvokrevetnih soba sa dodatnim ležajem. Kamp Baško polje koji je kategoriziran sa tri zvjezdice raspolaže sa 600 kamp mjesta-parcela, 17 bungalova sa kuhinjama i 16 mobilnih kućica

Time je uspješno dovršen postupak privatizacije Cluba Adriatic d.o.o. i to 17 godina nakon što ga je negdašnji Hrvatski fond za privatizaciju, pravni prednik CERP-a, osnovao s ciljem da bivša vojna odmarališta, hotele i kampove privede turističkoj svrsi. Na temelju navedenog ugovora, Immo Invest trebao je kupiti 100 posto temeljnoga kapitala Cluba Adriatic d.o.o., no Immo Invest navedeni iznos nije uplatio u roku od 30 dana nakon potpisivanja ugovora jer je prezentirani dug 172 vjerovnika sa 130 milijuna kuna gotovo preko noći ”skočio” na 180 milijuna.

Kako je za Jutarnji list istaknuo predsjednik Upravnog vijeća Immo Invest Partner AG-a Džek Đordić, teško je navesti imena i broj vjerovnika koji su im ”priredili” najveće teškoće, odnosno onih koji su uz glavnicu tražili i zatezne kamate za posljednje tri godine, što se kosi s obavezama predstečajne nagodbe “Tu su lokalne uprave, privatne i poneke državne tvrtke. Jako je teško pregovarati s takvim vjerovnicima jer je očito da su pojedinci u cijelom procesu vidjeli svoju šansu i htjeli su od nas izvući maksimalno” istaknuo je Đordić.

Upravo zbog cijele nevjerojatne priče, reagirao je i kritički se osvrnuo Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije koje prenosimo u cijelosti:

Club Adriatic d.o.o. Zagreb tvrtka je u 100%-tnom vlasništvu Države čija prodaja, usprkos donesenim odlukama, nije uspjela jer je strateški investitor odustao od kupnje.

I to nije najgore što se moglo desiti, jer se u nekretninama u vlasništvu Cluba Adriatic u Baškom Polju odvija poslovanje. Problem je u Selcu i u TN Perna, s hotelom Komodor i kampom Orebić. Naime, do konca listopada 2017.  tim je nekretninama upravljao Club Adriatic, kada je Odlukom Vlade, odnosno ministra Gorana Marića, prestao upravljati. Radnici koji su radili u tim objektima ostali su radnici Cluba Adriatic, a Vlada im je svojom odlukom ukinula i mjesto rada i radno mjesto. Do sredine ožujka radnici su u Clubu Adriatic koristili sate iz preraspodjele i godišnji odmor za prethodnu, ali i za 2018. godinu, očekujući da bi se prodajom Cluba Adriatic mogao riješiti i njihov status.

Međutim, to se nije desilo pa su oni i dalje ostali zaposlenici Cluba Adriatic, bez radnog mjesta, koji uredno dobivaju plaću i ne rade jer nemaju gdje raditi. Uprava Društva je u skladu sa Zakonom pokrenula prvi korak u postupku otkazivanja njihovih ugovora o radu i pokrenula savjetovanje s Radničkim vijećem te dobila suglasnost Radničkog vijeća za provođenje postupka otkazivanja ugovora o radu radnicima za čijim je radom prestala potreba uslijed donašanja Odluke Vlade RH da se nekretnine koje su u vlasništvu RH ne daju na upravljanje Clubu Adriatic. U međuvremenu, direktor Cluba Adriatic Karlo Čulo  imenovan je22.05.2018. za člana Uprave Jadrana d.d. Crikvenice i cijeli postupak se obustavlja.

Istovremeno s provođenjem natječaja za prodaju Cluba Adriatic, CERP neposrednom pogodbom pod nama nepoznatim uvjetima te iste nekretnine koje su izuzete od upravljanja Clubu Adriatic daje na upravljanje Prosperus -Investu. I u ovom momentu nije nam sporna Odluka kojom se daje na upravljanje ili možda zakup te nekretnine. Da li je zakonito ili ne, neka prosuđuju institucije.

Sporna je situacija što Prosperus-Invest traži radnike koji bi radili u navedenim nekretninama; što radnici koji su radili u tim nekretninama ne rade iako dobivaju plaću, što ti radnici žele raditi u tim nekretninama i kod novog poslodavca Prosperus-Investi; što im Club Adriatic ne daje otkaz kako bi im omogućili raditi; što im Club Adriatic isplaćuju plaće iako ne rade i što Club Adriatic ima osigurana sredstva za isplatu otpremnina tih radnika.

Sporna je i situacija što Vlada RH povećava kvotu za uvoz radnika u turizmu, što kroz svoju tvrtku (Club Adriatic) isplaćuje plaće radnicima koji ne rade, što tim radnicima ne omogućuje da rade  i što tvrtka koja je u 50% vlasništvu RH Prosperus-Invest ne može otvoriti objekte koje mu je država dala na upravljanje jer nema radnika.

Apsurdna situacija i, da nije tragično, bilo bi smiješno.

Radnici samo žele raditi, većina bi se odrekla otkaznog roka čime bi Club Adriatic uštedio  značajna sredstva koja bi mogla upotrijebiti za povećanje plaće svojih radnika. Ovako, država zbog svoje neučinkovitosti i tromosti, sprečava radnike da legalno rade, prisiljava i njih, ali i kompanije koje ih žele legalno zaposliti da rade na crno, čime oštećuju državni proračun pa se pitamo tko je tu lud, a tko zbunjen.

Ovakva situacija nikome ne odgovara, ni radnicima koji bi radom zaradili više, ni ProsperusInvestu koji zbog nedostatka radnika ne može otvoriti objekte; ni Clubu Adriatic jer plaća radnike koji ne rade; ni Državi jer će ti isti radnici za nekoliko mjeseci doći na Zavod za zapošljavanje i na teret državnog proračuna.

Obraćali smo se Ministarstvu državne imovine, nažalost bez uspjeha; unatoč obećanju Državnog tajnika danom na sastanku gotovo prije mjesec dana da će problem rješavati prioritetno, ništa nije učinjeno.

Svemu tome ne doprinosi ni činjenica što traje „potraga“ za novim direktorom Cluba Adriatic kojeg bi trebao imenovati NO temeljem odluke UV CERPA, a na temelju prijedloga Ministarstva turizma. Obzirom na složenu proceduru, a znajući „brzinu“ kojom  državne institucije rješavaju probleme, moglo bi se desiti da prođe sezona prije nego se radnicima omogući legalan rad. 

I zato opravdano u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije se kritički osvrćemo na odluku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH o povećanju kvote za uvoz stranih radnika za rad u turizmu, jer nisu iscrpljene sve mogućnosti rada naših radnika, za što je Club Adriatic pravi primjer, a vjerujem da ih ima podosta takvih.

U ime SIKD, Bruno Bulić, predsjednik Sindikata

Vijesti: