Slavonski brod kreće u realizaciju projekta “Kuća tabure – Slavonska notna bajka”

Grad Slavonski Brod kreće u realizaciju 27,4 milijuna kuna vrijednog projekta “Kuća tambure – Slavonska notna bajka”, koji će se s 23,3 milijuna kuna sufinancirati iz sredstava EU, piše...

Grad Slavonski Brod kreće u realizaciju 27,4 milijuna kuna vrijednog projekta “Kuća tambure – Slavonska notna bajka”, koji će se s 23,3 milijuna kuna sufinancirati iz sredstava EU, piše portal Sbplus.hr.

Grad Slavonski Brod podnio je brodsko-posavskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša zahtjev za provođenje postupka prethodne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu za zahvat rekonstrukcije, sanacije i uređenja sjeverozapadnog kavalira Tvrđave Brod. Uz rekonstrukciju, sanaciju i uređenje sjeverozapadnog kavalira radit će se i prenamjena rekonstruiranog prostora u “Kuću tambure – slavonsku notnu bajku – kuću naših nota.”

Predmetna građevina je smještena u središtu tvrđavskog kompleksa Tvrđave Brod u Slavonskom Brodu. Zgrada kompleksa je masivne strukture u obliku potkove. Svrha zahvata je rekonstruirati sjeverozapadni kavalir, sanirati ga i obnoviti te vratiti u prvobitne gabarite. Po rekonstrukciji prostoru će se dati novi sadržaj i prenamijeniti ga u Kuću tambure – Slavonsku notnu bajku.”, piše u podnesenom zahtjevu.

Inače, u Slavonskom Brodu djeluje Muzej tambure kao jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. No nažalost u neprimjerenim uvjetima, koji zahtijevaju što hitnije promjene kako bi bio pretvoren u jedinstven turistički doživljaj za sve posjetitelje.

Projektom, vrijednim 30 milijuna kuna, predviđeno je da se na prostoru od oko dvije i pol tisuće kvadrata, uz muzejski postav, smjeste i multimedijalni centar, majstorska radionica te suvenirnica. Dio dodijeljenog prostora činit će polivalentna dvorana, arhivsko dokumentacijski centar te administrativni i skladišni prostori. Pretvaranjem dijela Tvrđave u Interaktivni kreativni centar posvećen tradicionalnoj tamburaškoj glazbi i tradicijskom glazbenom instrumentu prostor bi se zaštitio od daljnjeg propadanja, a onda – postepeno – suvremenim sadržajima povezao i s urbanim i kulturnim tkivom grada. Kasnijim programima trebao bi biti pretvoren u pravu turističku atrakciju i prvoklasan turistički doživljaj za posjetitelje kako iz Hrvatske tako i inozemstva.

Izvor: Sbplus.hr

Vijesti: