Studija prihvatljivih kapaciteta turizma Grada Labina

Institut za turizam je za grad Labin napravio je Nacrt prijedloga Studije prihvatnih kapaciteta turizma Grada Labina, a koji je bio je na javnom je Savjetovanju od 1. kolovoza...

Institut za turizam je za grad Labin napravio je Nacrt prijedloga Studije prihvatnih kapaciteta turizma Grada Labina, a koji je bio je na javnom je Savjetovanju od 1. kolovoza do 31. kolovoza 2018. godine.

Studija Prihvatni kapaciteti turizma Grada Labina izrađuje se jer se u posljednjem desetljeću iz godine u godinu bilježi porast turističkog prometa na teritoriju GradaLabina ali i na obali cijelog hrvatskog Jadrana. U razdoblju vrhunca ljetne turističkesezone sve su učestalije pojave gužvi, prvenstveno na prometnicama,parkiralištima, plažama te starogradskoj jezgri grada Labina.

Osim tehničke infrastrukture (opskrba vodom i električnom energijom, prometnegužve, odvodnja otpadnih voda, zbrinjavanje komunalnog otpada) koja je u razdoblju vrhunca turističke sezone na granici opterećenja, uočeni su izazovi i sa socijalnog aspekta (jer sve više dolazi do nesporazuma između osoba koji sedirektno bave turizmom i onih koji se ne njime ne bave), a uočen je nerazmjersmještajnih kapaciteta između privatnih apartmana i hotela.

Postavlja se pitanje optimalnog razvoja Grada Labina koji svojukupni gospodarski razvoj u velikoj mjeri temelji na razvoju turizma. Imajući u viduda se radi o turizmu kao gospodarskoj grani koja traži stalnu prilagodbu trendovimai tržištu uz uvažavanje specifičnih prostornih vrijednosti, a sve u cilju kako bi turizambio održiv i konkurentan, izrađena je ova studija Prihvatnih kapaciteta turizma Grada Labina, navodi se u studiji.

Kako pišu lokalni portal u Labinu, studija je izazvala dosta negodovanja u određenim segmentima, te je nakon provedene javne rasprave, prema neslužbenim podacima studija ići na doradu.

Studija je dobar zbroj i sistematizacija infrastrukturnih problema koje smo više manje i do sada znali kao što su ceste, parkiranje, odvodnja, voda, radna snaga, izjavio je Silvano Vlačić, labinski poduzetnik i nezavisni vijećnik labinskog Gradskog vijeća za Glas Istre, te  dodao da su navedene neke tvrdnje koje su po njemu vrlo dvojbene u smislu benefita i pozitivnih efekata za grad i građane. “Samo jednom rečenicom bez ikakvog obrazloženja tvrde da je za Grad bolje imati hotelske goste, makar bili na All inclusive i praktično ništa ne trošili vani, nego goste u privatnom smještaju. Dajem komentar temeljem jednog medijskog napisa u stručnim novinama koji kaže da obiteljski smještaj počiva na privatnoj imovini pojedinaca i obitelji, a samo kroz poreze i paušalna davanja državi godišnje daje 400 milijuna kuna izravno, a da država u njega nije uložila ni jednu lipu. Dakle, bez obzira na trenutačne kapacitete od više od pola milijuna postelja u tom smještaju, prostora za njegov rast i dalje ima, čak i do dvostruko većeg broja od sadašnjeg. I to nije problem ako se turističkom destinacijom upravlja na pravi način, osmišljavaju razlozi dolaska, manifestacije, događanja koja će dovoditi goste cijelu godinu” izjavio je Vlačić.

PRILOG: Studija prihvatljivih kapaciteta turizma Grada Labina

TZ Grada Labina u osam mjeseci ostvarila 11 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja

Na području Turističke zajednice Grada Labina je u kolovozu 2018. godine ostvareno je  49.035 dolazaka ili 5 % više, te 371.845 noćenja ili 3% više od lanjskog kolovoza. U prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 188.992 dolazaka što je porast od 11% u odnosu na lani, te1.180.777 noćenja ili  7% više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Udio stranih gostiju je 97%  s time da broj njihovih dolazaka povećan za 10% a broj ostvarenih noćenja je 8% viši nego u 2017.

Udio domaćih gostiju je 3%. Oni bilježe 31% više dolazaka nego lani dok su noćenja 1% niža od ostvarenih u 2017. Nijemci su i dalje naši najbrojniji gosti s udjelom od 33% u ukupno ostvarenim noćenjima. Oni su ostvarili 15% više dolazaka i 9% više noćenja nego lani.  Slijede ih Austrijanci koji kontinuirano bilježe rast u našoj destinaciji . Oni bilježe 13% više dolazaka i 11% više noćenja nego lani, a udio u ukupnim noćenjima je 14%. Gosti iz Velike Britanije su treći sa 7% udjela u ukupno ostvarenim noćenjima, slijede gosti iz Slovenije s udjelom od 6%, pa gosti iz Italije s udjelom od 5%.

Vijesti: