Tko će biti prvi hrvatski Gault&Millau Chef godine za 2018?

Hrvatska gastronomska scena za manje od mjesec dana očekuje prvi vodič Gault&Millau Croatia 2018 koji izlazi 6. travnja te tako svrstava našu zemlju u društvo više od 20 gastronomskih...

Hrvatska gastronomska scena za manje od mjesec dana očekuje prvi vodič Gault&Millau Croatia 2018 koji izlazi 6. travnja te tako svrstava našu zemlju u društvo više od 20 gastronomskih sila diljem svijeta. Na preko 300 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, vodič će predstaviti selekciju 100 restorana i 100 vina iz cijele Hrvatske te 50 POP lokala (slastičarnice, bistroe, wine barove, cantine…), odnosno probrane adrese za sve one koji žele uživati u dobroj hrani, finim vinima i ugodnom ambijentu.

Tko će biti prvi hrvatski Gault&Millau Chef godine za 2018?

Doznat će se to na svečanoj promociji vodiča, u četvrtak 5. travnja, u hotelu Westin gdje će se održati dodjela prestižnih godišnjih Gault&Millau trofeja hrvatskim chefovima koji su se posebno istaknuli svojim radom i svojom strašću prema kuhanju. Francuski Chef Edouard Loubet i chef Ana Roš bit će počasni gosti gala večere i svečanosti dodjele „kulinarskih Oskara“. Dok je Slovenka Ana Roš osvojila titulu najbolje žene chefa na svijetu, chef Edouard Loubet nositelj je najvišeg odličja Gault&Millau: 5 toques – kuharskih kapica. Samo 15 chefova u Francuskoj od 3200 restorana ocjenjenih u G&M vodiču za 2018. dobilo je 5 toques. Edouard Loubet bio je i chef godine Gault&Millau za 2011., a nositelj je i 2 Michelinove zvjezdice.  „Izlazak vodiča Gault&Millau za Hrvatsku prekretnica je na domaćoj gastronomskoj sceni. To je prvi put da se jedan od najprestižnijih svjetskih vodiča posvetio restoranima, bistroima, konobama i ostalim ugostiteljskim objektima na području cijele Hrvatske. To je prvi put da je selekcija bila posve anonimna i da su ocjene kvalitete donesene na temelju metodologije ocjenjivanja koju Gault&Millau razvija gotovo 60 godina i koja je jednaka u svim zemljama gdje postoji vodič“, istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia.

Uz Chefa godine, na svečanosti će biti proglašeni i Veliki chef sutrašnjice, Chef tradicijske kuhinje, Mladi talent i najbolje POP mjesto. Uz stotinjak hrvatskih chefova i druge ugledne goste, na Gault&Millau Croatia gala eventu sudjelovat će i predsjednik Gault&Millau International  Come de Cherisey i legendarni urednik francuskih vodiča Marc Esquerre.

 

Vijesti: