Tržište rada u 2017.: 34% više oglasa, najviše za turizam

U 2017. godini na portalu MojPosao objavljeno je više od 41.000 oglasa što je čak 34% više nego u 2016. S obzirom da je u jednom oglasu moguće naznačiti da se...

U 2017. godini na portalu MojPosao objavljeno je više od 41.000 oglasa što je čak 34% više nego u 2016. S obzirom da je u jednom oglasu moguće naznačiti da se traži više izvršitelja, broj slobodnih radnih mjesta bio je i veći od toga.

Najtraženija zanimanja u 2017. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, skladištar, vozač, prodajni predstavnik, radnik u proizvodnji, administrator te čistač.

Najveća ponuda oglasa zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

  • Turizam i ugostiteljstvo – 18% oglasa
  • Prodaja (Trgovina) – 17% oglasa
  • Proizvodnja i zanatske usluge – 14% oglasa

Najveća potražnja (broj profila) je u sljedećim kategorijama:

  • Prodaja (Trgovina) – 25% životopisa
  • Administrativna zanimanja – 19% životopisa
  • Ekonomija, financije i računovodstvo – 17% životopisa

*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2017. je objavljeno ukupno 63% oglasa za rad na neodređeno, što je nešto više nego 2016. kada se u 60% oglasa nudio rad na neodređeno. Ugovor na određeno se u protekloj nudio u 51% oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 7% oglasa, a 3% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto). S druge strane, 51% tražitelja posla je bilo zainteresirano za stalni posao, a gotovo trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (28%). Za honorarni posao bilo je zainteresirano 10% tražitelja posla, a za sezonski njih 9%.

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.„Podaci pokazuju sličan trend kao i prošlih godina, a najveći skok vidimo u broju oglasa za inozemstvo, koji rastu brže od ukupnog broja oglasa. Najveći deficit radne snage bilježe sektori turizma i proizvodnih djelatnosti, što smo već i ranije upozoravali i znali da će se dogoditi. Svejedno nije ništa značajno napravljeno kako bi se to spriječilo: kvalificirani radnici odlaze u inozemstvo, više radi nesređenosti našeg društva nego radi boljih uvjeta rada vani, dok mladi koji se tek školuju, i njihovi roditelji, uporno izbjegavaju strukovno obrazovanje, podržava se gimnazijski, umjesto da se unapređuje sustav koji dokazano funkcionira u razvijenim europskim zemljama: obavezno školovanje nakon kojeg dolaze profesionalno usmjeravanje i praktična nastava.“ izjavio je direktor portala MojPosao, Igor Žonja.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2017. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 53% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. S druge strane, 54% posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, dok je isti stupanj obrazovanja u svojim životopisima navelo 22% tražitelja posla.  U 28% oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 15% tražitelja posla.

Najčešći uvjeti u oglasu: napredni engleski i radno iskustvo od 2 godine i 5 mjeseci

Prema podacima portala MojPosao.net, poznavanje stranih jezika tražilo se u 42% oglasa. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (27% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 10% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni. Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (36%), dok ih 25% navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 18% tražitelja posla.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22% posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 9% tražitelja posla. U 28% oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom poznavanje rada u Wordu i Excelu. U 44% oglasa tražilo se radno iskustvo i to prosječno 2 godine i 4 mjeseca.

Najveći broj oglasa objavljen je za rad u Zagrebu

Od oglasa objavljenih u 2017. godini, njih najviše je objavljeno za rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (51%). Slijede oglasi u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Tijekom 2017. godine poslodavci su objavili preko 1.600 oglasa za poslove u inozemstvu. U odnosu na 2016. godinu objavljeno je 43% više oglasa za rad u inozemstvu. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za Njemačku, Sloveniju i Austriju.

Vijesti: