U Brodosplitu porinut brod za krstarenja polarnim područijma

Danas je u Brodograđevnoj industriji Split porinuta Novogradnja 484, brod za krstarenja polarnim područjima koji se gradi za krajnjeg Kupca nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions. Brod za krstarenja polarnim područjima...

Danas je u Brodograđevnoj industriji Split porinuta Novogradnja 484, brod za krstarenja polarnim područjima koji se gradi za krajnjeg Kupca nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će prvi brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

“Ovaj brod simbol je restrukturiranja Brodosplita i iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu, jer se gradi s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja, gdje je gotovo 80-85% broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu, a što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita. Po mnogo čemu će ovaj brod biti poseban i prepoznat kao trajna vrijednost za splitski Škver i hrvatsku brodogradnju” istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Svojim će putnicima brod će ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Brod se gradi prema novom modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina.  “Vrlo sam zadovoljan kvalitetom broda, koji je već prilično opremljen, s ugrađenim pogonom i brojnom opremom za smještaj putnika i posade. Naš tim ima odličnu suradnju s brodogradilištem, a brod će prve putnike za polarna područja primiti u lipnju iduće godine” rekao je Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Veliki je to uspjeh Brodosplita, te samo jedan u nizu završenih kvalitetnih poslova za visokoj razini izvedbe i kvalitete. U Brodosplitu svakako pušu neki novi vjetrovi nakon uspješne privatizacije.

Povezana vijest:

Brodosplit uspješno završio posao izgradnje brana za spas Venecije od utjecaja plime

 

 

 

 

Vijesti: