U Ninu složni: Spremni smo za turističku sezonu

U rujnu prošle godine Nin je pogodila elementarna nepogoda, nezabilježena poplava koja je napravila ogromnu veliku materijalnu štetu. Šteta je bila velika, nastradale je cijela infrastruktura, cesta, Solana Nin,...

U rujnu prošle godine Nin je pogodila elementarna nepogoda, nezabilježena poplava koja je napravila ogromnu veliku materijalnu štetu. Šteta je bila velika, nastradale je cijela infrastruktura, cesta, Solana Nin, razni gospodarski objekata, bili su srušeni i mostovi koji spajaju stari grad, a također došlo je do velike erozije plaža koje su praktički cijele bile uništene. Ukupna procijenjena šteta popela se na preko 50 milijuna kuna, ističu iz grada Nina.

Danas se situacija nakon poplava normalizirala, dapače, Nin diše punim plućima, radovi obnove traju tijekom cijele godine. Najvažnije pitanje koje sam si osobno postavio nakon tragedije koju je pogodila Nin bilo je:  Hoće li Nin biti spreman za nadolazeću turističku sezonu?

Upravo to je bilo najvažnije i imperativ, da Nin bude spreman do sljedeće turističke sezone, jer ukoliko do toga ne dođe, Nin bi pretrpio još veću štetu kroz smanjenje gospodarske aktivnosti kroz turizam koji je glavni pokretač i oslonac cijelom Ninu.

Koliko je turizam važan za Nin govori činjenica kako je najstariji hrvatski kraljevski grad rekorder je po povećanju broja stanovnika tijekom turističke sezone. Prema podacima HGK (Procjena povećanja broja potrošača i potencijala potrošnje hrane i pića u turističkoj sezoni ), grad Nin u Zadarskoj županiji, s oko 3000 stanovnika zbog turista se tijekom sezone povećaju za gotovo pet i pol puta. Tako broj stanovnika, prema analizi HGK, u kolovozu skače za 461 posto, što bi značilo da Nin ljeti ima 16.500 stanovnika. Također, prošle godine u Ninu je ostvarena rekordna turistička sezona, kada je ostvareno preko 1,3 milijuna noćenja, najviše iz Njemačke, Poljske i Nizozemske.

Koliki su bili razmjeri poplave u Ninu najbolje govori ova snimka iz zraka / Izvor: YouTube Dalibor Lovrić

Kako ističe gradonačelnik Nina, Emil Ćurko, obnova ide prema planu i u Ninu su zadovoljni tempom iste, te se zahvaljuju brzoj reakciji Vlade RH i raznih Ministarstva koji su dali maksimalnu podršku Ninu kako bi uspjeli obnoviti Nin koliko god je moguće, a da se ne prekine gospodarska aktivnost kroz turizam koji je izrazito važan prihod Ninu. “ Elementarna nepogoda nas je jako pogodila, ali i malo drmnula u pozitivnom smislu, bez obzira na sve probleme koji smo imali. Ujedinila nas je ova tragedija, a moram pohvaliti Vladu i Ministarstva koji su nam pomogli i imali razumijevanja za sve probleme koje su došli nakon poplave. Bez potpore Države sigurno kako se Nin vlastitim sredstvima ne bi mogao obnoviti godinama. Sve je relativno brzo sve dogovoreno i definirano, te smo zadovoljni tijekom obnove. Ono najvažnije spremni smo za turističku sezonu, a obnova ide po planu.“ ističe gradonačelnik Nina, Emil Ćurko.

Grad smo osposobili, čak i više, nego za pripremu turističku sezone. „Puno stvari nas sprječava da radovi idu bržim tempom nego što bi svi htjeli. Jednostavno postoje procedure koje se moraju poštivati, a koje uzimaju puno vremena. Od izrade raznih studija, natječaja za odabir izvođača, izrada studija o zaštiti okoliša, elaborata, razne papirologije itd… koji nažalost traju i na neke stvari ne možemo utjecati“ istaknuo je Ćurko te naglašava kako se stvarno jako puno napravilo u relativnom kratkom vremenu.

Elementarna nepogoda nam je nanijela dovela puno mulja, blata, uništila i plaže, ali plaže smo praktički 90 % obnovili i to je ono najvažnije, govori Ćurko te dodaje kako sukladno očekivanom broju dolasku turista, plaže su 100% spremne ili će biti do glavne turističke sezone. „Svi radovi koji će biti tijekom sezone neće ometati niti goste niti promet kroz luku, tako da obnova biti moguća i u 6 i 7 mjesecu. Nama je negdje oko 50.000 kubika pijeska nestalo u poplavi. Uništen je dio i Kraljičine plaže kao i plaža Ždrijac koja je bila uništena praktički 100%. Što se tiče mostova, u tijeku je natječaj Hrvatskih cesta za sanaciju mostova, tako da ćemo najvjerojatnije do 15.06 saznati izvođača radova. Tada ćemo procijeniti kada ćemo krenuti s potpunom obnovom, budući kako ćemo uči u turističku sezonu, najvjerojatnije ćemo raditi samo gornji most, jer je on malo dislociran od pješaka i prometa pa će se dio radova sigurno moći raditi tijekom sezona. Nakon sezone početkom gradnje i donjeg mosta opet će trebati sve dobro iskoordinirati, jer se ispod mosta nakupio mulj koji ima neugodan miris kada se otkopava, tako da će se dio tih radova morati raditi početkom godine, dok nemamo turista.“ zaključuje Ćurko i naglašava kako će do sljedeće godine svi radovi biti gotovi i Nin će biti ljepši nego ikada.

Plaža Ždrijac – obnova i uređenje nakon polave /Izvor: YouTube Dalibor Lovrić

Marija Dejanović iz TZ Nina: Nema otkazivanja rezervacija i očekujemo još uspješniju turističku sezonu

Da je Nin spreman za turističku sezonu, potvrđuje i Marija Dejanović, direktorica TZ Nina koja ističe kako ove godine bez obzira na sve, očekuje danji turistički rast.  „Naravno kako će rane ostati i biti vidljive jer te velike rane tj. razoreni mostovi ne mogu se samo tako brzo obnoviti u cijelosti. To je pitanje koje je dosta složene naravi jer se radi o povijesnim mostovima te je potrebna cijela procedura , od konzervatorskog nadzora, provesti javne natječaje… međutim, maksimalno se odrađuje od svih službi i obnova ide svojim tijekom„ ističe Dejanović.

Grad i turistička zajednica postavili su informativne panoe u gradu kako bi turiste informirali s elementarnom nepogodom koja se dogodila te kako bi znali da su u procesu obnove. Također, u komunikaciju s stalnim gostima uključili su se svi turistički djelatnici, pogotovo domaćini u obiteljskom smještaju koji su šalju svojim gostima sve informacije o tijeku obnove. Upravo ta komunikacija je sigurno jednim većim djelom zaslužna što nema pada rezervacija.   „Turisti izuzeto pozitivno reagiraju na informativne panoe, postavljaju pitanja, žele pomoći, te ih uopće ne smeta obnova niti im remeti mir. Razumiju cijelu situaciju i drago im je da se na svakom koraku radi na obnovi. Također, domaćini u obiteljskom smještaju redovito komuniciraju s svojim gostima kako bi informirali o procesu, tako da do sada nitko nije prijavio pad rezervacija“ istaknula je Dejanović.

Pješčane plaže nastaju utjecajem morskim valova, plime i vjetra te je veliki dio u obnovi na Kraljičinoj plaži pomogla i priroda, govori Dejanović te naglašava kako će plaže biti obnovljene i spremne za dolazak turista. „Što se tiče plaže Ždrijac na njoj još traju zahvati, ali do početka sezone biti će spremna. Solana Nin je također pretrpjela velike štete , ali se vrlo brzo stavila na noge„ zaključuje Dejanović te dodaje kako se ova nepogoda ne može preživjeti kroz jednu sezonu, nego kroz par sezona.

Ninska solana u punom pogonu

Poplava je gotovo u potpunosti uništila solanu Nin, koja je bila prva na udaru, a propalo je više od dvije trećine berbe čija je vrijednost oko 1,5 milijuna kuna. Tako je bila poplavljena upravna zgrada, muzej i kuća soli, bazeni za proizvodnju soli, skladište… praktički sve je bio poplavljeno, a ukupna šteta je više milijunska.  No, kako se kaže, nakon kiše dolazi sunce, te su iz Solane Nin nakon ove tragedije, odmah odlučili krenuti s obnovom i renovacijom, te danas ponosno ističu kako su bez obzira na sve, spremni dočekuju goste.

Prošlu  godinu smo imali vise milijunsku štetu. Poplavljeni su nam bili bazeni, muzej, kuca soli i mnoštvo proizvoda. Nismo čekali pomoć nego smo ponovno sve sami obnovili kako bi ovu sezonu mogli dočekati ponovno turiste na solani i pokrenuti berbu soli.  Pomoć nismo nikakvu dobili, a uložili smo preko tri milijuna kuna vlastitih sredstava. Sezona nam je već krenula i nadamo se da ćemo ove godine imati vise sreće sa završetkom turističke sezone, te da će nas zaobići nepogode“ ističe Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga Solane Nin

Nova šetnjica – Romantični most

U nesreći i tragediji koja se dogodila Ninu, dogodila se i mnogo dobrih stvari, jedna od njih je i novi drveni most koji je prvotno građen da poveže stari grada s obalom, a sada će ostati kao novi dodatni turistički proizvod i šetnjica kako bi se poboljšala protočnost turista prema starom gradu. Inače, Nin među ostalim titualam nosi i titulu najromantičnijom destinacijom Europe od 2015. godine.

A priču o Ninu teško je ispričati u kratkim crtama, prvo treba definirati odakle krenuti. Da li od najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, kolijevka hrvatske države, crkvi sv. Križa koja nosi naziv kao najmanja katedrala na svijetu, crkvi sv. Nikole, Solani Nin gdje se proizvodi morska sola na prirodan i ekološki način samo uz sunce, more i vjetar, ljekovitom blatu, Kraljičinoj plaži, Natura staništu, EDEN – Europske destinacije izvrsnosti, rijetkih biljnih i životinjskih vrsta sa 8 NATURA 2000 staništa, 5 endemične, 4 kritički ugrožene, 1 ugrožena i 5 osjetljive biljke, Šokolijadu… a “ogrebao” sam samo po površini bogate povijesti, kulture i turističkih priča koje Nin priča. Možda najbolje je početi od prvog koraka, a to je da dođete i doživite Nin uživo. Ako u nešto mogu siguran i garantirati, onda je upravo to da će svatko u Ninu naći nešto što će ga oduševiti.

Nin je tako mali, a tako veliki, važan i značajan za našu kulturu, turizam, identitet… te definitivno turistička destinacija koja ima najviše jedinstvenih, nevjerojatnih, raznolikih i autentičnih turističkih priča u Hrvatskoj. Iskreno se nadam kako će Nin kroz strateški i održivi razvoj zauvijek ostati takav kakav je, s dušom i s pričom. Također, nadam se kako neće u budućnosti pasti pod pritiskom masovnog turizma, nego raditi na povećanju kvalitete, a ne kvantitete, kao cjelogodišnja turistička destinacija jer svakako to može i mora bi biti.

Najvažnija vijest je svkakao kako je Nin spreman za turističku sezonu, kako bi se oporavio i kako bi se nastavila jedna od glavnih gospodarskih aktivnosti. Svaki gost koji dođe u Dalmaciju treba doživjeti priču o Ninu, jer se radi o odličnom kvalitetnom i autentičnom turističkim proizvodu.

Povezane vijesti:

NINSKA ŠOKOLIJADA KAO ODLIČNA AUTENTIČNA TURISTIČKA PRIČA

NIN RAZVIJA NOVI TURISTIČKI PROIZVOD – BIRDWATCHING TURIZAM

KAKO SE NIN VJEŠTO IGRA S NAJJAČOM EMOCIJOM – LJUBAVI

ČAROLIJA KOJA NASTAJE I NESTAJE – FESTIVAL PIJESKA U NINU

Vijesti: