Bjeloglavi sup kao turistički proizvod?

Izvor fotografije: HRT, Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U Parku prirode Učka izgrađeno je hranilište za bjeloglave supove s promatračnicom te na ovaj način uspostavljen je organizirani i održivi sustav hranjenja supova te je unaprjeđena turistička ponuda Parka prirode Učka.

Bjeloglavi supovi ugrožena su vrsta u Hrvatskoj, a procijenjena brojnost ukupne gnijezdeće populacije danas iznosi između 100 i 110 parova. Jedan od najvećih razloga ugroženosti supova uzrokovan je napuštanjem tradicionalne poljoprivrede kao djelatnosti, odnosno padom ekstenzivnog stočarstva, čime se drastično smanjila količina raspoložive hrane te površina i kvaliteta pogodnih staništa. Upravo je iz tog razloga u sklopu projekta PARCS u Parku prirode Učka izgrađeno hranilište za bjeloglave supove s promatračnicom, jer je supovima osobito u vrijeme gniježđenja i u prvoj godini života neophodan pouzdan izvor hrane.

Primarni cilj hranilišta je vratiti supove na područje Parka prirode Učka, a jedan od najvažnijih preduvjeta za povratak populacije supova na područje Parka prirode Učka je osiguravanje redovite dostupnosti hrane. Nedostatak hrane jedinke kvarnerske populacije bjeloglavog supa nadoknađuju dnevnim migracijama na hranilišta u talijanskim Alpama, pri čemu dio supova koji se gnijezi na otoku Cresu prelijeće greben Učke. Na izgrađenom hranilištu u Parku prirode Učka planira se tijekom cijele godine, a dodatno pojačano u vrijeme gniježđenja i podizanja mladih ptica, dopremati materijal životinjskog podrijetla koji je namijenjen prehrani supova. Na ovaj način želi se potaknuti ponovno gniježđenje ove vrste upravo na stijenama Parka prirode Učka.

Unaprjeđenje turističke ponude Parka prirode Učka

Park prirode Učka ovim projektom također želi razvijati zelene i održive oblike turizma te unaprijediti turističku ponudu kojom bi se privukli posjetitelji zainteresirani za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti područja, ali s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš i bioraznolikost. „Zahvaljujući novoizgrađenom hranilištu stvorili smo preduvjete za novu turističku ponudu u Parku prirode Učka koja se temelji na promatranju ptica. Na taj način ćemo privući posjetitelje zainteresirane za prirodne vrijednosti Parka, a investicija će svakako doprinijeti i boljoj financijskoj samoodrživosti Parka prirode Učka“, izjavio je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.

Promatranje ptica s relativno male udaljenosti

Staništa bjeloglavih supova su otvorena prostrana područja na kojima se nalaze visoke i nepristupačne litice pogodne za gniježdenje. Kako bi se posjetiteljima Parka prirode Učka omogućilo da vide supove izgrađena je promatračnica iz koje će se moći neopažano promatrati i fotografirati ptice s relativno male udaljenosti. Promatračnica se sastoji od sobe za promatranje ptica i ulaznog polifunkcionalnog prostora. Vanjska stjenka promatrališta je zakamuflirana korištenjem armaturnih profila postavljenim ispred pročelja i iznad krova u koje se umeću grane okolnih vrsta stabala. Na taj način osigurava se mimikrija objekta u okolini, uz zanimljiv spoj tehničke i organske fasade. U sklopu razvoja usluge promatranja ptica za Park prirode Učka nabavljen je i kombi za prijevoz posjetitelja do promatračnice.

Tako blizu, a tako “daleko”

Kvalitetni i autentini proizvod koji nam nedostaje 

S obzirom na raščlanjenost reljefa, geološku podlogu, različite mikroklimatske i druge uvjete, moguće je razlučiti veći broj mozaično raspoređenih tipova staništa s različitim zajednicama ptica, zoniranim prvenstveno u odnosu prema biljnim zajednicama. Do sada je za područje Parka prirode Učka i užeg kontaktnog područja zabilježeno 167 vrsta ptica, a uz bjeloglave supove kao posebnu atrakciju sigurno kako motiva za dolaskom ne manjka.

Također, preko puta Učke, na otoku Cresu su dva Ornitološka rezervata (“Podokladi” na srednjem i “Kruna” na sjevernom dijelu otoka) gdje obitava oko 70 gnijezdećih parova. Otočka populacija koja obitava na Cresu, jedinstvena je stoga što ovdje supovi gnijezda svijaju na okomitim liticama tik nad morem – ponekad i manje od 10 metara iznad morske površine.

Ako niste znali, samo u Velikoj Britaniji godišnje se na birdwatching potroši čak 500 milijuna eura, a zanimljivo kako čak 60 milijuna Amerikanaca promatra ptice. Koliki je potencijal u birdwathing turizmu govori i podatak da Murizt, nacionalni park u Njemačkoj glavninu prihoda ostvaruje od birdwatchera, kroz 600 posjeta godišnje, što regiji donosi 13 milijuna eura i 628 stalnih radnih mjesta. Inače, radi se o tržištu Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Francuske i Švedske koji su predvodnici birdwatchnig turizam u Europi.

U sklopu turističke ponude parka uz poučne staze i šetnjice kao turističke niše imamo planinarenje, brdski biciklizam s obilježenih osam staza, slobodno penjanje, slobodno letenje, kao i najam bicikala. Uz čistoću prirode, šumu, planinu, kristalno čisto nebo, nevjerojatnu blizinu gradova što je rijetkost, pogled prema Kvarneru i otocima, raznolikost u životinjskom i biljnom svijetu te uz autohtonu hranu PP Učka svakako spada u jedinstveno autentično iskustvo i odličan turistički proizvod. U najmanju ruku kao jednodnevni doživljaj i iskustvo koje se pamti. Ujutro se turisti kupaju u moru, a popodne s djecom u šumi i na planini. Može li bolji doživljaj od toga?

Pogled prema Rijeci i Opatiji te prema Kvarnerskim otocima / Fb: PP Učka

To je samo jedna od tisuće naših autentičnih priča. Turisti su tu kod nas, u našem “prodajnom salonu” te im samo moramo lijepo upakirati i ispričati priču o Parku prirode koji se nalazi odmah iznad njih. Ako ništa drugo boravak u prirodi, na čistom zraku i pogledu koji oduzima dah tj. pogled koji prodaje ( pogled prema Kvarneru i otocima ), kao i našoj autohtonoj gastronomiji, to je taj doživljaj koji se priča i pamti.

Imamo relativno netaknutu prirodu, te se pitajte kada ste vi i vaša djeca bila u prirodi, pravoj šumi? Vidjeli prava kravu, ne onu ljubičastu, kokoš ili kozu? Čuli kako diše i glasa se. Pitajte svoje goste isto pitanje, kao i jesu li kada prespavali u šumi ili planini? Da, pitajte ih kada su s obitelji bili u šumi?

To je kvalitetan sadržaj koji nedostaje našem turizmu i našoj turističkoj ponudi. Sve imamo, tisuće autentičnih priča, samo nažalost  “nitko” za njih ne zna. Sve je na nama samima, a dok ćemo i dalje samo prodavati sunce i more, nećemo daleko dogurati.

Sve imamo, što nam još više treba?

Posted by Park prirode Učka on 6. rujna 2016

Povezana vijest: ODLIČNA NOVA SURADNJA! RAZVOJ ZDRAVSTVENOG TURIZMA U LICI

 

Vijesti: