U pogon puštena prva punionica električnih bicikala na području središnje Istre

U Gračišću je u pogon puštena prva punionica električnih bicikala na području TZSI. U cilju daljnjeg razvoja i što boljeg pozicioniranja Istre kao biciklističke destinacije, postavljanje punionice u potpunosti...

U Gračišću je u pogon puštena prva punionica električnih bicikala na području TZSI.

U cilju daljnjeg razvoja i što boljeg pozicioniranja Istre kao biciklističke destinacije, postavljanje punionice u potpunosti je financirala TZ Istarske županije, a prijekt je realiziran u suradnji s TZ središnje Istre, Općinom Gračišće, tvrtkom Bosch, koja je osigurala električne punjače te svjetskim gigantom u proizvodnji bicikala tvrtkom CUBE, s kojom TZ Istre uspješno surađuje posljednje četiri godine. Dizajn e-bike stanica potpisuje Studio Dota iz Žminja, dok je proizvođač pulski UTE – Uljanik TESU Elektronika d.o.o.

Tijekom sljedećeg tjedna, punionice za sve popularnije električne bicikle, bit će postavljene na još dvije lokacije na području TZSI – u općinama Cerovlje i Tinjan, čime će potrebe za “punjenjem”  bicikala, gostiju koji borave ili posjećuju naše područje, biti adekvatno zadovoljene.

ebie

U prvih šest mjeseci 2017. godine područje Turističke zajednice središnje Istre bilježi rast od 35% u dolascima i 39% u noćenjima

U prvih šest mjeseci 2017. godine, područje Turističke zajednice središnje Istre, odnosno grada Pazina te općina Lupoglav, Cerovlje, Gračišće, Karojbe, Pićna, Svetog Lovreča, Svetog Petra u Šumi i Tinjana, bilježi rast od 35% u dolascima i 39% u noćenjima. U brojkama, radi se o 9.287 dolazaka i 57.431 noćenja, odnosno 2.410 dolazaka i 16.251 noćenja više nego u prvih šest mjeseci 2016. godine.

Tradicionalno, najbrojniji su gosti iz Njemačke, koji čine 58% udjela u broju noćenja, a broj noćenja koja su ostvarili čak je za 60% veći nego prethodne godine. Na drugom mjestu domaći su gosti, kojih je bilo 40% više. Slijede Austrijanci s udjelom od 7,28%, a nakon njih najbrojniji su Britanci, Nizozemci i Talijani, koji su nam iz godine u godinu sve brojniji gosti. I inače vrlo zastupljenih Belgijanaca, ove godine ima dvostruko više, a zanimljiv je i veći porast u noćenjima gostiju iz Švedske, Danske i Rusije.

Prema vrsti objekta, povećanje broja noćenja prisutno je u svim segmentima – u privatnom smještaju, u kojem prevladavaju kuće za odmor za 43% , seljačkim domaćinstvima 58%, hotelu 36% te kampovima, odnosno kamp odmorištima 92%. Najveći udio broja noćenja ostvaruje se u privatnom smještaju – čak 90%. Ostale vrste objekata, koje imaju manji udio u našim smještajnim kapacitetima, bilježe vrlo mali udio u ostvarenim noćenjima (hotel 5 %, seljačka domaćinstva 2% te kampovi, odnosno kamp odmorišta i kamp u domaćinstvu 0,5%).

Što se tiče pregleda po općinama, najveće povećanje turističkog prometa zabilježeno je redom u općinama Lupoglav i Cerovlje te u gradu Pazinu. Najviše noćenja ostvareno je na području općine Tinjan – 14.130, zatim slijedi grad Pazin s 12.899 te Sv. Lovreč s 9.253.

Vijesti: