U Zagrebačkoj županiji u tijeku provedba tri EU projekta koji će obogatiti turističku ponudu

U Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koji će bitno obogatiti turističku ponudu u narednom razdoblju. Kako ističu iz Zagrebačke županije, radi se o projektu izgradnje...

U Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koji će bitno obogatiti turističku ponudu u narednom razdoblju.

Kako ističu iz Zagrebačke županije, radi se o projektu izgradnje „Posjetiteljskog centra Sošice“, investiciji vrijednoj gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a koji bi trebao biti realiziran do veljače 2020. godine. 

Drugi je milijun eura vrijedan projekt In cultura veritas kojeg Zagrebačka županija provodi zajedno sa slovenskim pograničnim subregijama. Projekt će se provoditi do studenoga 2020. godine, a njime se želi razviti atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. 

Greenwayu, prvi biciklistički autoput u RH dužine oko 115 km

Treći projekt Zagrebačka županija provodi s Gradom Zagrebom, a riječ je o Greenwayu, prvom biciklističkom autoputu u RH dužine oko 115 km i ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna. „Trebalo je riješiti niz imovinsko-pravnih odnosa na cijeloj dionici i to se napokon primiče kraju te smo pred izradom glavnog projekta“, rekao je župan Kožić istaknuvši kako će projekt dodatno potaknuti razvoj ruralnog turizma.

Projekt Greenway

Projektom se planira izgraditibiciklistička prometnica „GREENWAY“ koja prati tok rijeke Save od Granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka ukupne duljine od 121,6 km sa dodatnom opremom koja uključuje: rasvjetu, punjače zae-bicikle (pedalece), odmorišta, parkirališta, info oznake, brojače prometa. Planira se i uređenje prilaza mostovima kao i uređenje prilaza i spojeva na postojećju biciklističku i cestovnu infrastrukturu.

Idejnim rješenjem se planira graditi stazu kroz Grad Zagreb s obje strane rijeke Save dok je kroz Zagrebačku Županiju planirana stazasamo s jedne. Ukupna planirana duljina rute kroz Zagrebačku županiju bez prilaza mostovina iznosi 56.806 m, dok za Grad Zagreb iznosi 50.794 m.

Više o projektu Greenwayu pogledajte OVDJE

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić osvrnuo se na grane turizma kojima Županija posvećuje posebnu pozornost. „Prvenstveno mislim na zdravstveni turizam i Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu u kojoj bi uskoro trebali biti dovršeni 50 milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i dogradnji. Budući da se radi o jedinstvenom nalazištu ljekovitog naftalana, derivata nafte čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu, očekujemo povratak ove investicije u vrlo kratkom roku“, rekao je Kožić istaknuvši i važnost šoping turizma zahvaljujući dvjema velikim investicijama u Rugvici – IKEA-i Designer Outletu Croatia. „Tu su još i cikloturizam koji razvijamo diljem naše županije, kao i vjerski turizam u krašićkom kraju za koji iz godine u godinu raste interes“, zaključio je Kožić.

Rekordna turistička godina u Zagrebačkoj županiji

Foto: TZ Zagrebačka županija

Zagrebačka županija u 2018. godini zabilježila je 122.922 turističkih dolazaka, što je za 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine (87.139). Od ukupnog broja dolazaka, 93.279 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 29.643 domaći gosti. 

Porastao je i broj noćenja za 33 posto i to sa 154.345 na 204.818. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 149.925 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 54.893 noćenja.

 „Otkad mjerimo turističke pokazatelje ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku“, rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić izrazivši pritom zadovoljstvo jer nije riječ samo o sezonskim dolascima, nego kontinuiranom priljevu domaćih i stranih gostiju. „Poznati smo kao izletnička destinacija za relaksaciju, ali i aktivan odmor, a taj imidž planiramo graditi i dalje“, rekla je Rašperić istaknuvši pritom bogatu eno-gastronomsku kulturu i ponudu, vinske i cikloturističke ceste te brojne manifestacije zahvaljujući kojima je Zagrebačka županija nadaleko poznata.

I u 2018. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, zatim Sveta Nedelja te Jastrebarsko koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.

Vijesti: