Udruga JRE Hrvatska bogatija za još dva restorana

Jeunes restaurateurs d´Europe, udruženje najkreativnijih chefova i gastronomski ambicioznijih restorana iz 15 europskih zemalja i Australije početkom ove godine dobilo je dva nova člana iz Hrvatske, tako da sada...

Jeunes restaurateurs d´Europe, udruženje najkreativnijih chefova i gastronomski ambicioznijih restorana iz 15 europskih zemalja i Australije početkom ove godine dobilo je dva nova člana iz Hrvatske, tako da sada JRE Hrvatska ima 15 članova (od njih ukupno više od 360)!

Osnovni preduvjeti članstva za restorane i chefove su visoki profesionalni standardi i kreativna kuhinja, pa stoga ne čudi da su se na listi našli korčulanski fine dining restaurant Lešić Dimitri i chef Marko Gajski, te murterska konoba Boba u kojoj je chef Vjeko Bašić. Istinski zaljubljenici u namirnice od kojih spravljaju vrhunske gurmanske užitke s pravom su se našli na ovoj prestižnoj listi, a njihov čarobni svijet gastronomije iskustvo je koje se ne zaboravlja i još dugo prepričava…

Restoran LD u sklopu boutique hotela Lešić Dimitri Palace već nekoliko godina nezaobilazna je stanica svakom hedonistu koji drži do sebe. Investicijski bankar Michael Unsworth koji se pred više od dvadeset godina zaljubio u Hrvatsku, vlasnik i idejni začetnik ideje da Korčula postane hedonistički brend na turističkoj karti svijeta strpljivo je gradio mjesto za odmor u vrhunskim, jedinstveno uređenim apartmanima, a onda je tome dodao uživanje u hrani i vinima o kojima brinu dva korčulanska Slavonca: chef Marko Gajski i sommelier Dražen Matković.

Marko Gajski i Dražen Matković (photo by Spori Zecov)

Marko Gajski, inače diplomirani informatičar pojavio se 2011. na Masterchefu i od tada razvija svoj stil maštovitih kreacija tradicionalnih ali i internacionalnih jela, uz osnovnu premisu: različitim tehnikama obrade nastoji u potpunosti iskoristiti namirnicu i izvući maksimum okusa. Osim veličanstvene simfonije okusa i mirisa, njegove tanjure krasi i instagramska privlačnost pa kaže da gosti ponekad i zaborave pojesti posluženo jelo, posebice njegovu verziju Komiške pogače.


Viška pogača Marka Gajskog (photo by Spori Zecov)

Nastoji koristiti svježe i domaće namirnice do kojih nije baš uvijek lako doći, pa iskreno odgovara da je ponekad primoran tražiti najbolje što se u tom trenutku može naći bilo gdje u svijetu. Uživa pripremati morske specijalitete, no njegova je ljubav ipak vezana za Slavoniju i crnu slavonsku svinju (fajfericu) smatra namirnicom koja je poslastica svakom chefu jer su mogućnosti korištenja i tehnike obrade nevjerojatne.

Uz sve zadatke oko funkcioniranja kuhinje Marko si je dao zadatak izgradnje mreže lokalnih dobavljača koji su u stanju pratiti restorane i opskrbljivati ih domaćim namirnicama: već sada ima osiguranu opskrbu visoko kvalitetnih ulja, kvasina, brašna, marmelada i svih ostalih stvari koje preko zime mogu marinirati ili ukiseliti, dogovorena je sadnja povrća i voća na otoku te suradnja s domaćim ribarima.

Marko Gajski s Viškom pogačom (photo by Spori Zecov)

Uz JRE, Palača Lešić Dimitri od 2013. godine član je renomiranog udruženja Relais&Chateaux koji pod motom All around the world, unique in the world već više od 60 godina nagrađuje najprestižnije obiteljske hotele, njihove restorane i chefove, od prošle je godine i na Michelinovoj listi preporuka.

Boba, obiteljski nadimak – svojevrsna posveta obiteljskoj priči i poveznica s Murterom – ime je konobe u kojoj chefuje Vjeko Bašić. Jedan od kultnih dalmatinskih restorana godinama njeguje istinsku kulinarsku tradiciju zasnovanu na svježim morskim namirnicama, te povrću i začinskim biljkama iz restoranskog ekološkog vrta. Obiteljska konoba, jedna je od malobrojnih na obali koja radi cijelu godinu ima i svoje stalne goste, premda je relativno izolirana od ustaljenih turističkih ruta. Osim sjajne kuhinje razlog su i ugodan interijer s otvorenim ognjištem i naravno, ljubazno i profesionalno osoblje na čelu s vječno nasmijanim chefom.


Vjeko Bašić, chef (photo by Facebook @konobabobamurter)

Kao i Marko, i Vjeko je uspostavio svoju mrežu dobavljača ribe i organskih namirnica na Murteru i Kornatima gdje ga svi poznaju, a nerijetko s prijateljem i chefom restorana Opat na Kornatima Antom Božikovim kuha zajedno ne bi li gostima još više približili tradicionalne murterske i kurnatske recepte.

Na Bobinom se stolu jasno vide smjene godišnjih doba, ne samo na kopnu već i pod morem. Grdobina je Vjekin favorit, svejedno da li na brudet, u bijelom vinu ili umaku od škampa i tartufa koje okružuje domaća palenta s kaparima i sušenim pomidorima. Ali kad je sezona, crna palenta od sipe ili lignje na žaru u Bobi su odlična preporuka – zato jer Vjeko u kuhinji ne komplicira i drži se tog pravila čak i kad priprema carpaccio ili sushi, koristeći moderne kulinarske tehnike s istančanim osjećajem za prezentaciju jela.

Vjeko Bašić: Carpaccio od kovača (photo by Facebook @konobabobamurter)

I konoba Boba ističe se svojom pojavnošću na Instagramu: fotografije koje prate život u konobi i oko nje sve su samo ne dosadno nizanje novih menija i jela. Slike su to pune emocija i iskrene želje za komunikacijom vrijednosti do kojih je Bobi stalo: more, priroda, obitelj, Murter, Kornati, zajedništvo…, vrijedi zaviriti na profil!

Vjeko Bašić je proglašen chefom 2018. godine u izboru prestižnog vodiča Gault & Millau, a konoba Boba se osim na njihovoj listi preporuka našla i na Michelinovoj listi restorana koji se ne smiju zaobići.

Popis uvrštenih restorana na popis JRE Hrvatska (abecednim redom):

Badi – Umag
Boba – Murter
Boškinac – Pag
Draga di Lovrana – Lovran
Dubravkin put – Zagreb
Foša – Zadar
Lešić Dimitri – Korčula
Marina – Novigrad
Monte – Rovinj
Pelegrini – Šibenik
Pergola – Savudrija
Plavi podrum – Volosko
San Rocco – Brtonigla
Villa Ariston – Opatija
Zigante – Livade

Vijesti: