Uklonjena i zadnja prepreka za provođenje projekta “Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“

Šibensko-kninska županija od države na korištenje dobila otočić Školjić u kanalu sv. Ante

U travnju ove godine župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt.

Otok Školjić nalazi se u ceremonijalu prilaza tvrđavi sv. Nikole, inače koja je prošle godine stavljena na popis svjetske kulturne baštine UNESCO,  a izvedbom pješačkog mosta prema tvrđavi, postat će njezino svojevrsno predvorje. Naime, na njemu će, unutar zidova postojeće prizemne ruševne građevine koja se nalazi na strani prema tvrđavi, biti smješten info centar tvrđave, a sve ostale intervencije na Školjiću odnose se na „pospremanje“ stanja u prostoru.  Sadržajno, radi se o jednostavnom programu koji obuhvaća prodaju ulaznica za posjećivanje Tvrđave, info i promo materijala te suvenira, manji bar s osvježavajućim napitcima te sanitarni čvor za posjetitelje.

Potpisivanjem ovog dodatka ugovoru Šibensko-kninska županija kao korisnik nekretnine i kao osnivač Javne ustanove Priroda, rješava imovinsko-pravne odnose koji su preduvjet provedbe II. faze projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“ kao i realizacije uređenja Posjetiteljskog centra koji će se sufinancirati od strane fondova EU u ukupnoj vrijednosti od 26 milijuna kuna.  Šibensko-kninska županija sada je spremna za nastavak provedbe ovog vrlo značajnog projekta i uređenje otočića površine 19738 m2“, kazao je župan Goran Pauk prilikom potpisivanja dodatka ugovoru, dodavši kako uređenje Školjića počinje uskoro.

Uređenje otoka Školjića obuhvaća čestice koje su dio značajnog krajobraza Kanal – Luka, a zaštita se odnosi na njegove prirodne značajke. Međutim kao i unutar čitavog zaštićenog područja brojni su i jednakovrijedni slojevi nastali kao posljedica ljudskog djelovanja. Na samom Školjiću nalaze se ostaci iz doba vojne uprave: bunkeri i strukture pokraj bunkera, uređenje kojih obuhvaća čišćenje i pokrivanje sigurnosnim mrežama. Bunkeri će se osvijetliti iznutra, što će se izvana doživljavati kao ambijentalna rasvjeta. Uređenje građevnih struktura pored bunkera uključuje čišćenje i sanaciju suhozida, a pojedine od ovih ploha će se opremiti klupama i stolovima za sjedenje.

Gospodarski potencijal ovog prostora je izniman, a njegov značaj postat će još veći po završetku  sanacije i revitalizacije zaštićenog kulturnog dobra tvrđave sv. Nikole koja se od lani nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Kanal sv. Ante proglašen je njezinom buffer zonom, čime Minerska kao takva postaje ključna za zaštitu UNESCO-vog spomenika kulture – bisera renesansne fortifikacijske arhitekture za koji su već osigurana sredstva od strane EU fondova za izradu projektne dokumentacije…

Tako je uklonjena i zadnja prepreka za provođenje projekta “Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku”. Naravno ostaje još osigurati financijsku konstrukciju cijelog projekta, no dobar dio sredstava je već osiguran, a sukladno dosadašnjoj uspješnoj praksi Šibenika u povlačenju sredstava iz EU fondova kao i revitalizaciji tvrđava uopće nije upitno kako će se uskoro zatvoriti i financijski plan.

Šibensko-kninska županija do sada samo za revitalizaciju tvrđava privukla više od 50 milijuna kuna EU novca, a tu svakako nije kraj. Upravo sljedeće na popisu revitalizacije su tvrđava Sv.Nikole i Sv. Ivana, kojim će Šibenik zaokružiti revitalizaciju svih četiri tvrđava koje će postati jedinstveni turistički proizvod, kao što su trenutno već tvrđava Sv.Mihovila i Barone.

Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku

Inače, Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj s dva spomenika kulture na UNESCO popisu što svakako dodatno znači vjetar u leđa razvoju kulturnog turizma u Šibeniku.

Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku

Kanal sv. Ante dio je šireg lokaliteta „Kanal – Luka“, značajnog krajobraza zaštićenog  1974. godine. Dug je više od 2000, a širok između 140 i 220 metara. Predstavlja vrata Šibenika prema otvorenome moru i ulaz u grad. Istodobno, u kanalu simbolično završava put rijeke Krke, ali i njeno konačno ušće u Jadran. Vidljiv je iz svih dijelova Šibenika i iako  je blizu grada i relativno je lako dostupan, zbog povijesnih razloga ostao je izoliran i nepoznat.

Uz prirodne ljepote uočljive na prvi pogled i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i Tvrđavu sv. Nikole, kanal krije brojne kulturne i prirodne vrijednosti.

Završetkom projekta i gradnjom infrastrukture, lokalitet će građanima Šibenika i posjetiteljima pružati mogućnost boravka u prirodi i uživanje u različitim aktivnostima. Od popodnevnih obiteljskih šetnji tijekom cijele godine, do organizacije velikih manifestacija u turističkoj sezoni. Uređena staza, pristanište i vidikovci, kulturna dobra i rekreacijski sadržaji omogućit će različite aktivnosti na cijelom području.

Više o cijelom projektu pogledajte OVDJE

POVEZANE VIJESTI:

ATRAKTIVNI PROSTOR TEF-A U ŠIBENIKU NAKON DUGOGODIŠNJE BLOKADE KONAČNO OTVOREN ZA INVESTITORE

ŠIBENIK PRVI U HRVATSKOJ DOBIVA SUSTAV EVIDENTIRANJA GRAĐEVINA

NOVI VIZUALNI IDENTITET TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA ŠIBENIKA

Vijesti: