UNWTO: Sljedeći kvartal je najoptimističniji u posljednjih deset godina

UNTWO Barometer 2018 June Edition

Prema Barometru Svjetske turističke organizacije, publikaciji koja prati trendove u turizmu, najveći rast bilježe zemlje Azije i Pacifika, dok Europa prednjači kao najveća svjetska turistička regija.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO), kao specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda koja promiče odgovoran, održivi i pristupačan turizam, trenutno obuhvaća 158 zemalja te brojne predstavnike u privatnom sektoru, obrazovnim institucijama, turističkim organizacijama i zajednicama.

Također, UNWTO šest puta godišnje izdaje Barometar svjetskog turizma, publikaciju koja redovito prati kratkoročne trendove u turizmu kako bi vodećim turističkim “stakeholderima” pružila relevantne informacije i ažurne analize o kretanjima unutar međunarodnog turizma.

Prema spomenutoj publikaciji, u prva četiri mjeseca 2018. godine, kretanja unutar međunarodnog turizma nadmašuju očekivanja. Za usporedbu s prvim kvartalom u 2017. godini, ove je godine broj turističkih posjeta u istom vremenskom razdoblju porastao za 6% što je premašilo čak i prognoze Svjetske turističke organizacije od 4 do 5% rasta. Rast predvode zemlje Azije i Pacifika (8%), zatim Europa (7%), Afrika (6%), Srednji Istok (4%) i obje Amerike (3%).

Za drugi kvartal 2018. godine, naime razdoblje od svibnja do kolovoza, na posljednjem panelu turističkih stručnjaka koje organizira UNWTO donesen je zaključak kako je isto najoptimističnije turističko razdoblje u posljednjem desetljeću. Posebnu pozornost privukao je povratak Afrike, Srednjeg Istoka i dijelova Europe, kao atraktivnih i poželjnih turističkih destinacija.

S financijskog stajališta gledano, prihodi u granama turizma porasli su za 5% u 2017. godini ili drugim riječima, dosegnuli su 1.332 milijardi dolara globalno, što je 94 milijarde dolara više nego u 2016. godini. U zemljama Srednjeg Istoka prihodi u 2017. godini porasli su za 13%, a u zemljama Afrike i Europe, koje su poslije Srednjeg Istoka najjača turistička središta, bilježi se rast za 8%. Naposljetku, najizdašnijom se pokazala Europa koja je u sektoru turizma zabilježila rast od 50 milijardi dolara što je ukupno 512 milijardi dolara, odnosno 38% svjetskih međunarodnih turističkih prihoda.

Međunarodni turizam nastavlja bilježiti značajan rast, a to opet ima odraza u stvaranju novih radnih mjesta u mnogim lokalnim tržištima. Rast kojem svjedočimo, podsjeća nas da moramo nastaviti raditi na proširenju kapaciteta kako bismo mogli razviti i uspješno upravljati turizmom na održivi način, kreirati pametne destinacije i iskoristiti potencijale novih tehnologija i inovacija“, izjavio je Glavni tajnik UNWTO-a, Zurab Pololikashvili.

Razdoblje od siječnja do travnja predstavlja 28% od ukupnog godišnjeg broja dolazaka i noćenja, a oni obuhvaćaju sezonu zimskih igara u sjevernoj hemisferi, ljetnu sezonu u južnoj hemisferi, zatim kinesku Novu godinu i Uskršnje praznike. Ipak, upozoravaju iz UNWTO-a, prvi kvartal godine za većinu ovim istraživanjem obuhvaćenih zemalja, predstavlja zatišje sezone ili nekakav oblik predsezone te nije nužno indikator cjelogodišnjeg trenda.

Prethodno spomenute analize ograničene su isključivo na dostupne podatke, primjerice za Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Kine nedostaju relevantne informacije za prvi kvartal 2018. godine. Također, ograničeni su i podatci za određene regije Subsaharske Afrike, Srednjeg Istoka, Istočne i Središnje Europe.

No, prema dostupnim informacijama možemo rezimirati da su sve regije koje pokriva Barometar osjetile porast u pogledu međunarodnih dolazaka. U Aziji i zemljama Pacifika, najprivlačnija je jugoistočna Azija s porastom od 10% i južna Azija s rastom od 9%. Europa i dalje ostaje najveća svjetska turistička regija, dok su najatraktivnije destinacije područja južne i zapade Europe te Mediterana s rastom od 8%. Unatoč nedostatku relevantnih podataka za SAD, najveću turističku regiju obaju Amerika, trenutno najbolje rezultate ima, logično, Južna Amerika s rastom od 8%. Nakon burnih razdoblja nemira i sukoba, Afrika odlučno kroči prema boljitku. Najatraktivnije zemlje Afrike su u Subsaharskoj regiji i bilježe porast od 6%, a njih slijedi Sjeverna Afrika s rastom od 4%.

U posljednja četiri mjeseca, pad u segmentu turističkih posjeta i noćenja bilježe Karibi, no ovu stagnaciju performansi možemo pripisati prošlogodišnjim uraganima i oporavku od posljedica tih razornih prirodnih katastrofa.

Sljedeće izdanje Barometra predviđeno je za kolovoz 2018.

Vijesti: