Valamaru i Plavoj laguni predstavljen projekt povezivanja i umrežavanja OPG-a na području Vukovarsko-srijemske županije

Delegacija Agro-klastera d.o.o. održala je krajem prošlog tjedna u Taru-Vabrigi radni sastanak sa predstavnicima grada Novigrada i općine Tar-Vabriga kao i najznačajnijih hotelijerskih i ugostiteljskih tvrtki s područja Istre. Tako...

Delegacija Agro-klastera d.o.o. održala je krajem prošlog tjedna u Taru-Vabrigi radni sastanak sa predstavnicima grada Novigrada i općine Tar-Vabriga kao i najznačajnijih hotelijerskih i ugostiteljskih tvrtki s područja Istre. Tako je poznatim hotelijerskim tvrtkama Valamar i Plava laguna predstavljen projekt povezivanja i umrežavanja OPG-a na području Vukovarsko-srijemske županije, a s ciljem da se autohtoni slavonski proizvodi u većem obimu nađu na policama trgovačkih lanaca i na stolovima naših turističkih i ugostiteljskih objekata.

Tijekom sastanka zaključeno je da postoje realne potrebe i mogućnosti suradnje, osobito za neke prehrambene proizvode, ali je nužno osigurati dovoljne količine proizvoda, kontinuitet u isporuci i odgovarajuće logističke kapacitete za prihvat robe i potrebe brze dostave, ističu iz Vukovarsko-srijemske županije.”Eko-proizvodnja je i na ovom sastanku prepoznata kao velika prilika za pozicioniranje na tržištu proizvodnje i prodaje hrane. Upravo u tom smislu, nužno je da se naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva čim prije umreže, povećaju obim proizvodnje i nastave raditi na uvođenju propisanih normi i standarda u proizvodnji prehrambenih proizvoda” ističu iz Vukovarsko-srijemske županije.

Konačni zaključak je da se za slijedeći sastanak priredi konkretan prijedlog i košarica proizvoda koju bi hotelijeri i ugostitelji eventualno mogli uvrstiti u svoju ponudu za sezonu 2019. Također je dogovoreno da se tijekom ove godine organizira promocija slavonskih proizvoda i proizvođača u Istri, a isto tako da zainteresirani ugostitelji i turistički radnici posjete Vukovarsko-srijemsku županiju i osobno se uvjere u potencijale i mogućnosti buduće suradnje. Dan prije, u srijedu, delegacija Agro-klastera sastanak sličnog sadržaja odradila je i s predstavnicima grada Lovrana.

Agro klaster Vukovarsko – srijemske županije 

Vukovarsko-srijemska župnija zajedno s par Općina je početkom godine, točnije u siječju 2018. godine, osnovala Agro klaster sa namjerom da se efikasnije i u što većem obimu realiziraju već započeti ili budući razvojni projekti iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prvenstveni  cilj osnivanja ovog klastera je intenziviranje primarne proizvodnje određenih poljoprivrednih kultura (osobito povrća i voća), viši stupanj prerade proizvedenih roba, povezivanje proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištima prodaje i nabave, potpora u izgradnji nužnih logističkih objekata i postrojenja, te u konačnici podizanje ukupne konkurentnosti poljoprivredno – prehrambenog  sektora u našoj županiji.

Osnivači tvrtke su: Vukovarsko-srijemska županija, općine: Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, te Zadruga za proizvodnju voća i povrća „Vinkovačka šparoga“.

Konkretno funkcioniranje tvrtke temeljit će se na triple-helix modeluprema kojem najčešće i funkcioniraju klasteri,  a to podrazumijeva uključivanje i povezivanje proizvodnog (OPG-i, obrti, udruge proizvođača, tvrtke …),  javnog  (županija, općine i gradovi, potporne institucije .…) i znanstveno-obrazovnog sektora (fakulteti, instituti, strukovne škole …).

Vijesti: