Via Dinarica nominirana za nagradu Europski građanin

U Europskom parlamentu u Bruxellesu 19. i 20. lipnja bit će predstavljena Via Dinarica – dužinski planinarski put kroz Dinarsko gorje. Via Dinarica je ujedno i program za održivi...

U Europskom parlamentu u Bruxellesu 19. i 20. lipnja bit će predstavljena Via Dinarica – dužinski planinarski put kroz Dinarsko gorje. Via Dinarica je ujedno i program za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast. Provodi se u svim zemaljama koje zahvaća Dinarsko gorje, pri čemu Hrvatska zbog najrazvijenije turističke i planinarske infrastrukture ima vodeću ulogu, čini preko 5.000 km planinski staza, a cijeli projekt započeo je 2010 godine.

Uoči tog događaja, 6. i 7. svibnja u Nacionalnom parku Paklenica održan je regionalni sastanak nositelja regionalnog programa Via Dinarica. Sastanak su organizirali Udruga Via Dinarica Croatia i Nacionalni park Paklenica s ciljem revizije dosadašnjih nastojanja u razvitku i promociji Programa Via Dinarice, zajedničkog operativnog razumijevanja i opredjeljenja za ključne vrijednosti Via Dinarice, utvrđivanje koridora i trasa, zajedničkog koordiniranog korištenja žiga te prepoznavanja potrebe za koordinacijom na sektorskim, nacionalnim i regionalnim razinama djelovanja.

Zahvaljujući iznimnim postignućima u razvoju aktivnog turizma, održivom razvoju planinskih područja i regionalnom povezivanju ljudi na prostoru Dinarskoga gorja, Via Dinarica nominarina je za nagradu „Europski građanin“ koju dodjeljuje Europski parlament.

Via Dinarica, je mega-planinarska i pješačka staza, koja povezuje prirodne i kulturne znamenitosti u Dinaridima, na ovaj način je prepoznata i priznata kao velika razvojna šansa i potencijal za Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru,Srbiju, Kosovo, a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu. Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali istodobno i platforma za razvoj i unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta za ljude koji u Dinaridima žive. Jedan od temeljnih ciljeva projekta je, uz planinarske aktivnosti, promovirati lokalno gospodarstvo i time turistima približiti domaću hranu, smještaj, različite usluge i slično.

Također, početkom godine prestižni National Geographic Traveler uvrstio je Via Dinarica stazu u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu.

 

Vijesti: