Vlada povećala kvote za zapošljavanje stranaca

Danas je Vlada RH na 110. sjednici usvojila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranica za kalendarsku godinu 2018. Tako je s dosadašnjih...

Danas je Vlada RH na 110. sjednici usvojila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranica za kalendarsku godinu 2018. Tako je s dosadašnjih dozvola 35.500 dozvola, Vlada RH dodatno povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269 dozvola. 

Osim u sektoru graditeljstva, prometu, prehrambenoj industiji, poljoprivredi i šumarstvu, povećanje kvote dozvola osigurano je i za sektor turizma, točnije 270 dozvola. Tako sektor turizma raspolaže trenutno s 7930 dozvola za zapošljavanje stranaca.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava Prijedlog odluke o izmjenama Odluke utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. “Ova brza reakcija Vlade RH za svaku je pohvalu, a posebno s obzirom na veliku iskorištenost kvote za uvoz radne snage koja je premašila sva očekivanja i prognoze. Želimo također istaknuti da i dalje postoji potreba za dodatnim korekcijama kako bi se osigurao broj radnika sukladno potrebama koje su iskazali članovi HUP-a, a u čemu prednjači sektor trgovine – sada već kontinuirano za potrebe turističke sezone nedostaje oko 3000 trgovaca, a naročito na području Dubrovnika i  Istre. U ostalim industrijama također i dalje postoji deficit radne snage – npr. u metalnoj industriji trenutno nedostaje 110 radnika, u brodogradnji 321, u drvnoj industriji 280, a elektroindustriji 120 radnika. Očekujemo od Vlade RH dopunu ovog Prijedloga odluke te želimo podsjetiti kako se Republika Hrvatska nalazi u vrlo sličnom položaju u odnosu na druge europske zemlje, s obzirom na stanje na tržištu rada koje trenutno svima predstavlja izazov u segmentu potrebe za uvozom dodatne radne snage” ističu iz HUP-a.

PDV na meso, ribu, voće i povrće 13%

Vlada je  također u sklopu smjernica porezne i fiskalne politike donijela odluku o smanjenju PDV-a na svježe meso, ribu, voće i  povrće s 25 posto na 13 posto. Ova izmjena na snagu stupa s 1.1. 2019. godine.

Vijesti: