Kušači Gault Millaua dodijelili kuharsku kapicu za 24 restorana u Istri i 9 restorana na Kvarneru.

Vodič za restorane Gault Millau Austrija 2018. Istri ponovno dodijelio vrhunske ocjene. Priča koja traje već 15.godina te je tako u 15. izadnju „Istra-Specijala“  vodiču za restorane Gault Millau 2018.,...

Vodič za restorane Gault Millau Austrija 2018. Istri ponovno dodijelio vrhunske ocjene.

Priča koja traje već 15.godina te je tako u 15. izadnju „Istra-Specijala“  vodiču za restorane Gault Millau 2018., na vrhu među istarskim restoranima s tri kuharske kapice ponovno se našao restoran Monte iz Rovinja., a najbolji novi ulazak na ljestvicu imao je Deniz Zembo iz restorana hotela Amfiteatar iz Pule.

Najvišem odlikovanju u vodiču Gault Millau za 2018. još se jednom može veseliti restoran Monte iz Rovinja. Vlasnici Danijel i Tjitske Đekić još su jednom kao jedini istarski lokal počašćeni sa 17 bodova i 3 kuharske kapice („najveća kreativnost i kvaliteta, najbolja priprema jela“). Novakom godine proglašen je Deniz Zembo čijem restoranu hotela Amfiteatar je dodijeljeno 16 bodova (2 kuharske kapice), kao i restoran Marina iz Novigrada i Wine Vault Maistrinoga hotela Monte Mulini iz Rovinja. Maistra se može podičiti i direktorom za kuhinju Andyjem Gaskinom s po jednom kapicom za Brasserie hotela Adriatic i restoran Mediterraneo (Monte Mulini).

Kada su 2003. godine Turistička zajednica Istarske županije i njezina PR agancija ART RedaktionsTeam istarske restorane kao posebni dio uspjeli uvrstiti u vodič Gault Millau Austrija, to je tada još bila mala senzacija ističe direktor ART-a dr. Wolfgang Neuhuber te dodao: „Prethodile su tomu tri godine uvjeravanja uprave Gault Millaua u nove gastronomske kvalitete Istre. Gourmet scena je u Hrvatskoj tada bila tek u začecima i nemoguće ju je usporediti s današnjim vremenima. No, tada je sve krenulo, prvi anonimni kušači su se uputili prema Istri i otada je taj jadranski poluotok postojani dio austrijskoga Gault Milaua” istaknuo je Neuhuber.

Top gastronomija ima presudno značenje za goste s njemačkoga govornoga područja, a za naše restorane i konobe su upravo te međunarodne ocjene od neprocjenjive vrijednosti istaknuo je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. „Utoliko više što gosti iz Austrije i Njemačke jako cijene visoku razinu koju je naša gastronomija u međuvremenu postigla kao i zbog toga što dolaze više puta godišnje. Gurmani upravo u predsezoni i posezoni u velikom broju posjećuju naše restorane i konobe, za dobru kvalitetu su spremni izdvojiti i odgovarajući iznos novca, a hotele nam pune sve do studenoga.“ rekao je Ivošević te naglasio kako se nesmije zanemariti ni veliku vrijednost za imidž koja se postiže prisustvom u međunarodnim vodičima za restorane.

Upravo s tim ciljem su Ivošević i Neuhuber prije tri godine i osobno posjetili Michelin vodič u Parizu koji je od 2017. godine uz podršku hrvatskoga Ministarstva turizma uspješne istarske i hrvatske restorane uključio u svoj globalni test program. Rezultati su poznati i konkretni, te je tako Restoranu Monte službeno uručena MICHELINOVA zvjezdica, a Istra dobila svoj Michelin vodič.

Turistički uspjeh Istre nije slučajan, uspjeh se događa onome tko se bori, tko ga izaziva, tko preuzima rizik i poduzima akcije, dok drugi stagniraju i kukaju kako se ne može.

Teran Re 2008  vinarije Roxanich je „hrvatsko vino godine“

Na inicijativu ART RedaktionsTeama Gault Millau je u svoj vodič vina za 2018. godinu po prvi puta uvrstio četrnaest vinarija iz Hrvatske, od toga šest istarskih. Osim toga, Teran Re 2008 vinarije Roxanich iz Istre proglašeno je „hrvatskim vinom godine“.

Kušači Gault Millaua su po najmanje jednu kuharsku kapicu dodijelili za 24 restorana u Istri i 9 restorana na Kvarneru.

Pregled restorana s najmanje jednom Gault Millau kuharskom kapicom

Istra

3 kapice, 17 bodova: Monte (Rovinj)

2 kapice, 16 bodova: Marina (Novigrad), restoran hotela Amifteatar (Pula), Wine Vault (Rovinj)

2 kapice, 15 bodova: Damir e Ornella (Novigrad), Pepenero (Novigrad), Pergola (Savudrija)

1 kapica, 14 bodova: La Grisa (Bale), San Rocco (Brtonigla), Toklarija (Buzet), Zigante (Livade), Čok             (Novigrad), Spinnaker (Poreč), Batelina (Pula), Brasserie hotela Adriatic (Rovinj), Puntulina           (Rovinj), Buščina (Umag)

1 kapica, 13 bodova: Morgan (Brtonigla), Miramare (Poreč), Sveti Nikola (Poreč), Milan (Pula),     Mediterraneo (Rovinj), Badi (Umag), Petra (Vrsar)

Kvarner

2 kapice, 16 bodova: Johnson (Mošćenička Draga)

2 kapice, 15 bodova: Draga di Lovrana (Lovran), Alfred Keller hotela Alhambra (Mali Lošinj)

1 kapica, 14 bodova: Kukuriku (Kastav), Laurus (Opatija), Villa Ariston (Opatija)

1 kapica, 13 bodova: Stancija Kovačići (Matulji), Tu Tamo (Mošćenička Draga), Navis (Opatija)

Povezana vijest:

Veliki uspjeh Istre na Merano Wine Festivalu


Vijesti: