WRC ( World Rally Championship ) stiže u Hrvatsku 2019. ili 2020. godine

Vlada RH je na 103. sjednici dala suglasnosti za podnošenje kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva u reliju – World Rally Championship (WRC) u Republici Hrvatskoj 2019. i 2020. godine,što...

Vlada RH je na 103. sjednici dala suglasnosti za podnošenje kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva u reliju – World Rally Championship (WRC) u Republici Hrvatskoj 2019. i 2020. godine,što je prvi preduvjet da se globalno popularni WRC održi po prvi puta u Hrvatskoj.

Naime, FIA i WRC Promotor uvjetuju dovođenje jedne stanice WRC-a aktivno sudjelovanjem državnih institucija u projektu i to na više razina, naravno kako bi se osigurala kvalitetna izvedba i organizacija na razini koju to zahtjeva cijelo događanje. Delegacija WRC-a nedavno je provela tri dana u Hrvatskoj, te su osim dogovora i skeniranja potencijalne rute utrke, održali i sastanak s Vladom RH.

Inače, Hrvatskoj je odobren WRC već 2018. godine, međutim Turska je bila brža pa je tako u gotovo tjedan dana pribavila sve potrebne dozvole i državne garancije te potpisala ugovor s WRC promotorom za termin krajem rujna, kojem su se nadali hrvatski organizatori. No, sada su svi preduvjeti za danji dogovor na stolu, a želja organizatora je da se WRC u Hrvatskoj organizirati u travnju, svibnju, početkom lipnja, krajem rujna ili u listopadu 2019. ili 2020. godine.

Svjetsko prvenstvo u rallyu prati više od 700 milijuna gledatelja na godišnjoj razini, od čega je četiri milijuna gledatelja uz stazu pratilo 2016. 13 godišnjih WRC utrka, dok medijski Svjetsko prvenstvo u rallyu prati 1350 akreditiranih novinara, proizvede se više 12.000 sati TV programa, a WRC program emitira se u 155 zemalja svijeta.

Studije isplativosti koje su izradili Fakultet ekonomije i turizma iz Pule na čelu sa prof. dr. sc. Robertom Zenzerovićem, Zadruga za etičko financiranje iz Zagreba te skraćeni elaborat Odjel za ekonomiku i menadžment sporta Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu na čelu sa dr. sc. Sanelom Škorić i dr. sc. Matom Bartoluciem s Ekonomskog fakulteta Zagreb, a na temelju podataka ostalih WRC utrka u svijetu, dokazuje kako se radi o projektu od izuzetno velike koristi za Republiku Hrvatsku. U najkonzervativnijim izračunima generirana potrošnja bi iznosila 22 milijuna eura. Direktna dobit za državu, samo kroz PDV, iznosi najmanje četiri milijuna eura, dok indirektna dobit projekta kroz medijske učinke iznosi ogromnih 41 milijun
eura.

Službeni podaci WRC-a u Portugalu su gotovo nevjerojatni. 2016. godine WRC utrku je uživo pratilo 910.000 gledatelja (50% bilo je stranaca; od toga polovica iz susjedne Španjolske). Direktni učinak na Portugalsko gospodarstvo iznosio je vrtoglavih 67,6 milijuna eura dok su indirektni učinci iznosili 61,7 milijuna eura. Turistički, Portugal samo od WRC-a ostvari godišnje više od 1.5 milijuna noćenja!

WRC bi svakako startao u Istri i Kvarneru, a želja organizatora je organizirati WRC po Hrvatskoj svakih nekoliko godina. Interes je već iskazala Turistička zajednica Šibensko Kninske županije dok organizatori priželjkuju jednoga dana WRC dovesti u i Slavoniju, točnije u Vukovar, Vinkovce i Osijek. Prema prvim informacijama utrka bi startala u pulskoj Areni, a nakon četiri dana i 1.000 kilometara po Istri, završila bi u Poreču, no pravi pregovori tek počinju.

U svakom slučaju dolazak WRC-a bio bila bi velika promocija Hrvatske, te još jedan globalni spektakl u Hrvatskoj.

 

Vijesti: