Zdravstveni turizam – prilika koju ne smijemo propustiti

Na nedavno završenom “IMTJ Medical Travel Summit-u” u Opatiji, International Medical Travel Journal (IMTJ), vodeći svjetski online časopis za medicinski turizam, dodijelio je razne nagrade za izvrsnost i inovacije u...

Na nedavno završenom “IMTJ Medical Travel Summit-u” u Opatiji, International Medical Travel Journal (IMTJ), vodeći svjetski online časopis za medicinski turizam, dodijelio je razne nagrade za izvrsnost i inovacije u medicinskom turizmu našim specijaliziranim bolnicama.

Tako je bolnica Sv. Katarina proglašena  “Najboljom specijalnom bolnicom godine”, a sve sukladno ocjenama međunarodnih nezavisnih stručnjaka za medicinska putovanja i medicinski turizam. U ime Specijalne bolnice Sv. Katarina nagradu je primila gospođa Jadranka Primorac, članica Uprave, a nagradu joj je dodijelio gospodin Keith Pollard, glavni urednik International Medical Travel Journala.

Priznanjima kao dokazu kvalitete i izvrsnosti tu svakako nije kraj; u izboru “European Business Award” Specijalna bolnica Sv. Katarina odabrana je i kao jedna od 10 najboljih europskih institucija u kategoriji “The Award for Customer Focus” i to u jakoj konkurenciji od čak 33 000 poslovna subjekta iz 34 države koje su sudjelovale u ovogodišnjem natjecanju, a značajno je i što je u finale ušla kao jedina zdravstvena institucija iz Europe. Također, Specijalna bolnica Sv. Katarina jedina je medicinska ustanova koja se okitila titulom „Superbrands Hrvatska“, a početkom prošlog mjeseca Britanska grupacija Operations Abroad Worldwide i Specijalna bolnica Sv. Katarina potpisali su Ugovor o liječenju pacijenata, čime je hrvatsko zdravstvo učinilo značajan iskorak u razvoju medicinskog turizma.

Poliklinika Bagatin proglašena najboljom međunarodnom klinikom za estetsku kirurgiju

Poliklinika Bagatin osvojila je nagradu i veliko priznanje za najbolju međunarodnu kliniku za estetsku kirurgiju u 2017. godini te je od strane organizatora, IMTJ organizacije, nominirana za inicijativu u marketingu po pitanju brendiranja Poliklinike, a u kojoj su svrstani u top 3 najboljih klinika u svijetu. Kvaliteta usluge estetske kirurgije u Poliklinici Bagatin na najvišem je nivou, jednako kao i marketinške aktivnosti koje smo poduzeli ne bi li se u što boljem svjetlu prezentirali inozemnim potencijalnim klijentima i pacijentima. Ovom nagradom za naš smo predani rad dobili potvrdu od strane struke. Došla je kao ‘kruna’ na potvrdu kvalitete od strane naših pacijenata koji nam svakodnevno ukazuju svoje povjerenje. Jednako sam ponosan i na našu drugu nominaciju koja nas je svrstala među top tri klinike u svijetu kada su u pitanju marketinške aktivnosti. ” ističe ravnatelj Poliklinike Bagatin, Ognjen Bagatin.

Osim Poliklinike Bagatin i Specijalne bolnice Sv. Katarine veliko priznanje dobila je i Poliklinika Rident koja je na „IMTJ Medical Travel Summit-u“ u Opatiji osvojila priznanje za najbolju međunarodnu dentalnu kliniku godine, dok je Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost u kategoriji najbolje međunarodne očne klinike osvojila visoko drugo mjesto.

Zdravstveni turizam – prilika koju ne smijemo propustiti 

Prema procjenama, ukupni prihodi koji se danas globalno ostvaruju iz područja medicinskog turizma premašuju 60 milijardi dolara, a za svega nekoliko godina taj broj će premašiti 100 milijardi dolara. Potencijal zdravstvenog turizma tu je godinama, a sada Hrvatska raspolaže s izvrsnim, stručnim i visoko profesionalnim ustanovama, no bez strateškog i zaokruženog turističkog proizvoda i dalje neće biti velikog pomaka. Imamo prekasnu obalu i klimu, vrhunske specijalizirane zdravstvene ustanove, odličnu povezanost tj. dostupnost, kao i nevjerojatne turističke priče – samo ih moramo lijepo upakirati u zaokružen turistički proizvod i ispričati našim gostima priču.

Iako u Hrvatskoj postoji oko 1.100 pružatelja usluga medicinskog turizma, samo pet posto turista (pacijenata) dolazi sa stranih tržišta, primarno iz Italije, Slovenije i BiH. Na nedavnoj održanoj sjednici Vijeća Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK zaključeno je kako zdravstveni turizam treba snažniju promociju izvan granica Hrvatske te da Hrvatsku treba staviti na medicinsku kartu svijeta. “Mediteransku je kuhinju UNESCO uvrstio u popis kulturne baštine kao najzdraviju kuhinju na svijetu, što treba iskoristiti u obogaćivanju ponude zdravstvenog turizma“, istaknuo je Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK.

Konačni zaključak je da je potrebno krenuti u smjeru okupljanja kritične mase pružatelja usluga zdravstvenog turizma kako bi se snažnijim nastupom na identificiranim ključnim sajmovima privukao veći broj agenata te kako bi se dobila potpora Hrvatske turističke zajednice. Poduzetnici kao da glasno viču i šalju apel turističkim institucijama da se uključe i da zdravstveni turizam postane dio integrirane hrvatske turističke ponude.

Rijeka, Lošinj i Zagreb su se probudili i intenzivno rade na promociji zdravstvenog turizma (barem privatni sektor), uskoro i u Osijek se gradi odlična priča oko zdravstvenog turizma, dakle privatni sektor tj. specijalizirane institucije kao i popratni sadržaj su spremni i sada je na sustavu da zaokruži cijelu priču i pokrene ciljanu stratešku promociju, te bude potpora privatnom sektoru, a ne obrnuto kao do sada. Zdravstveni turizam nalazi se kao jedan od fokusa Master plana razvoja turizma do 2020.godine, no puno toga piše na papiru raznih strategija i master planova – papir sve trpi, a na terenu nažalost i dalje nema konkretnih pomaka.

Sve je na nama samima, sve imamo, a iskreno se nadam kako ćemo znati iskoristiti naše potencijale u zdravstvenom turizmu. Također ne smijemo zaboraviti kako se svijet brzo okreće i kako konkurencija ne spava te nemamo još deset godina da se dogode neke konkretne promjene i da posložimo kvalitetnu priču oko zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Stalno pričamo o potencijalima, vrijeme je da te potencijale i konkretiziramo. Odmah i sad, jer kad ako ne sad – kad je Hrvatski turizam trend i u fokusu globalnih turista i medija.

Sve imamo i sve je na nama samima.

 

 

Vijesti: