Njemačka turistička bilanca za 2022. godinu i izgledi za 2023.

Istraživačko udruženje za odmor i putovanja sastavilo je prvu preliminarnu turističku bilancu za 2022. godinu, kao i turistička kretanja za ovu godinu.

18. siječnja 2023.

Na uvodnoj tiskovnoj konferenciji turističkog sajma CMT u Stuttgartu, prof.dr. Martin Lohmann predstavio je početnu procjenu putne 2022. godine i govorio o trendovima razvoja za blagdansku 2023. godinu. Kako se radi o našem glavnom emitivnom tržištu, fokus je uvijek prema Njermačkoj.

Za potrebe sajma CMT 2023., Istraživačko udruženje za odmor i putovanja (Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen e.V - FUR) sastavilo je prvu preliminarnu turističku bilancu za 2022. godinu, u kojem su identificirana i turistička kretanja u novoj godini.

2022.: Turizam ponovno ubrzava

Međunarodni turizam značajno je porastao 2022. U svijetu se očekuje da će broj dolazaka međunarodnih gostiju biti oko 920 milijuna prema procjenama FUR-a, nakon 448 milijuna 2021. godine i 409 milijuna godinu prije. U 2019., prema podacima UNWTO-a, usporedna je vrijednost bila 1,47 milijardi gostiju.

Obujam međunarodnog turizma trenutno je otprilike isti kao što je bio 2010.godine. Međutim, u Europi, vrijednosti su bile gotovo na razini 2019. godine.

Prema njemačkom Saveznom zavod za statistiku, u Njemačkoj je u prvih deset mjeseci 2022. značajno porastao broj noćenja, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, te je dosegnuo 394 milijuna (+137%). Za cijelu 2022. godinu može se računati s otprilike 456 milijuna noćenja u Nemačkoj, nakon 310 milijuna u 2021.

Putovanja Nijemaca radi godišnjih odmora u 2022.

Što se tiče putovanja radi godišnjih odmora, temeljem privremenih podataka utemeljenih na RAonline koji su bili dostupni krajem godine, FUR za 2022. godinu očekuje rastuću razinu potražnje, s volumenom od približno 63 milijuna putovanja radi odmora, a kojih je u prethodnoj 2021. godini.bilo 55,1 milijuna. Očekivani broj kratkih putovanja radi odmora (u trajanju od dva do četiri dana) iznosi 80 milijuna, što je + 70% u usporedbi s prethodnom godinom, te - 16% u usporedbi s 2019.

Tijekom pandemijskih godina 2020. i 2021. broj putovanja na godišnji odmor i kratkih putovanja radi odmora bio je znatno manji nego 2019. No, nije da Nijemci uopće nisu putovali - u 2022. godini vrijednosti su se približile razini od prije korone.

Početni uvjeti za 2023.: Mnogi već planiraju svoja putovanja

Pokazatelji turističke potražnje u 2023. odražavaju napetu gospodarsku situaciju. S obzirom na očekivani opći gospodarski razvoj, Nijemci su pesimističniji nego što su bili prije godinu dana.

Dvije trećine očekuje da će se stvari po tom pitanju pogoršati. Osobni ekonomski razvoj također se ocjenjuje lošijim: 17% isptanih (lani je to bilo 22%) očekuje da će se njihova osobna ekonomska situacija poboljšati za godinu dana. 42% (prethodne godine 24%) strahuje od pogoršanja situacije. Preostalih 41% ne očekuje nikakve promjene. t

Individualna gospodarska situacija koju mnogi doživljavaju kao kritičnu, nije dobar početni preduvjet za turizam radi godišnjih odmora u 2023. godini. No, ispada da su planovi za putovanja još uvijek na visokoj razini.

Četiri od pet Nijemaca (83%) već je u studenom razmišljalo o putovanjima na odmor u 2023. Hoće li netko doista krenuti na putovanje pitanje je mogućnosti – odnosno vremena i novaca - te želje. Ispitanici su o tome bili izravno upitani, a ispostavilo se kako želju za putovanjem radi odmora ima visokih 54%. Na visokoj razini od 66% je također i faktor vremena. No, kada je u pitanju novac, situacija je drugačija: većina ispitanih (54%) je sigurna da će novca za godišnje odmore biti i 2023. godine, ali 23% sumnja da će si moći priuštiti putovanje na odmor 2023. Oko 11% je sigurno da neće moći ili da vjerojatno neće moći.

Na pitanje o konkretnim izgledima za putovanja, 12% je odgovorilo da uopće nemaju namjeru putovati. Međutim, 69% stanovništva planira jedno ili više putovanja radi odmora. Kao rezultat toga, intenzitet putovanja na odmor u 2023. bio bi veći nego u 2022.

U skladu s trenutnim gospodarskim izazovima, sve više Nijemaca ove godine želi smanjiti troškove putovanja na odmor – točnije, 17% njih, u usporedbi sa 5% prošle godine. No financijske brige nipošto ne opterećuju sve na način da im to utječe na putovanja: 23% ispitanih ove godine želi potrošiti više (prethodna godina: 15%).

Putovanja radi godišnjih odmora bila su i ostala neizostavan dio kvalitete života za većinu Nijemaca. Međutim, preduvjeti za njegovo ispunjavanje nisu ravnomjerno raspoređeni u društvu.

Putovanja radi odmora u 2023.

Cjelokupna slika putovanja radi odmora u 2023. bit će slična onoj prije pandemije korone - i kada se radi o odredištima putovanja, i prema vrstama putovanja. Tome u prilog govore i izražene preferencije. Zato će odmori u Njemačkoj i u 2023. godini držati vrh ljestvice destinacija. Slijede Španjolska, Italija, Turska i Austrija. Hrvatska i Grčka, prema procjenama trendova identificiranih kroz RA 23/RAonline ispitivanja iz studenog.

Računa se da će ukupan opseg turističkih putovanja stanovnika njemačkog govornog područja biti približno 65 milijuna.

Jasno je i da su brojne turističke ponude privlačne turistima. Putnici žele višestruke izbore, imaju više želja i interesa nego što bi moglo stati u jedno putovanje u godini. To u osnovi osigurava potražnju, ali povećava konkurenciju u industriji. Znak fleksibilnosti potražnje je činjenica da 44% ispitanih ove godine planira posjetiti destinaciju u kojoj nisu bili ranije.

Turizam će se i dalje dinamično razvijati. Promjene dolaze uglavnom kao posljedica razvoja okvirnih uvjeta i turističke ponude, primjerice u područjima održivosti, tehnoloških promjena i ljudskih resursa. Godišnja putovanja radi odmora i dobrobit putnika i u budućnosti će igrati važnu ulogu u društvu i gospodarstvu,

Izvor: ReiseAnalyse

Naslovna fotografija: Pixabay

18. siječnja 2023.