Air New Zealand u suradnji s IATA-om uvodi digitalni zdravstveni certifikat

Putnici i zaposlenici Air New Zealand bit će među prvima koji će isprobati digitalnu inicijativu za ponovno pokretanje turizma uvođenjem digitalnog zdravstvenog certifikata. Uz neprestano mijenjanje zahtjeva za testiranje...

Putnici i zaposlenici Air New Zealand bit će među prvima koji će isprobati digitalnu inicijativu za ponovno pokretanje turizma uvođenjem digitalnog zdravstvenog certifikata.

Uz neprestano mijenjanje zahtjeva za testiranje ulaza i odlaska te papirologiju, zrakoplovna tvrtka Air New Zeland želi pojednostaviti postupak provjere zdravstvenog stanja kako bi pomogla putnicima da znaju što im treba za sigurno putovanje na sljedeće međunarodno putovanje. Zrakoplovna kompanija će u travnju testirati digitalnu aplikaciju Travel Pass koju je razvilo Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) na liniji Auckland-Sydney.

Direktorica za digitalizaciju Air New Zealand Jennifer Sepull ističe da je cilj omogućiti kupcima neometano upravljanje digitalnom putnom dokumentacijom tijekom cijelog putovanja. “Kad se granice ponovno otvore, putovanje će izgledati vrlo različito, a zdravstvene podatke kupaca treba provjeriti prilikom prijave. To je u osnovi poput posjedovanja digitalnog zdravstvenog certifikata koji se lako i sigurno može dijeliti sa zrakoplovnim kompanijama. To će putnicima pružiti mir imajući na umu da ispunjavaju sve putne uvjete za različite zemlje svijeta prije nego što uopće dođu do zračne luke“, ističe Sepull te naglašava kako je uvjeravanje putnika da je putovanje zapravo sigurno jedan od njihovih prioriteta.

Korištenjem aplikacije putnici mogu imati povjerenja da svi u avionu ispunjavaju iste vladine zdravstvene zahtjeve. “Ako imate mjesto za pohranu svih zdravstvenih podataka digitalno na jednom mjestu, to ne samo da će ubrzati postupak prijave, već će otključati potencijal za beskontaktno putovanje” dodaje Sepull.

Poseban fokus na privatnost podataka

Ne postoji centralna baza podataka koja pohranjuje osobne podatke, dok je aplikacija razvijena s najvišom razinom privatnosti i sigurnosti podataka, tako da putnici uvijek sami imaju pod kontrolom svoje zdravstvene informacije o COVID-19.

Također, i vlade mogu biti sigurne da putnici koji koriste aplikaciju za putovanje u potpunosti udovoljavaju putnim zahtjevima za COVID-19, navodi Viši potpredsjednik IATA-e, Nick Careen te dodaje kako je suradnja između IATA Travel Pass-a i Air New Zealand važna prekretnica prema ponovnom pokretanju međunarodnih putovanja. “Air New Zealand pokazuje svoje vodstvo u industriji te među prvima u svijetu svojim putnicima nude digitalnu putnu kartu. Probno ispitivanje IATA Travel Passa Air New Zealand pomoći će vladama da dobiju povjerenje da ponovno otvore granice, a putnici da putuju“, ističe Careen.

Kupci će moći stvoriti digitalni novčanik povezan s njihovom e-putovnicom. Nakon što putnici budu testirani ili cijepljeni, laboratoriji bi trebao slati podatke u aplikaciju svakog pojedinca, navode iz Air New Zelanda, te ukoliko rezultati budu negativni ii se putnik cijepio, imati će zelenu oznaku za putovanje.

Probno razdoblje trajat će tri tjedna nakon što aplikacija u travnju bude aktivna za skinuti, a zrakoplovna posada i kupci bit će pozvani da se pridruže testiranju.

Više o aplikaciji IATA Travel Pass saznajte OVDJE ili u donjem videu i pdf prezentaciji.

PRILOG: IATA_Travel_Pass_presentation

Foto: Alexandr Podvalny, Pexels.com / Ilustracija: HrTurizam.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN