Aktivacija zračnog prometa je ključna za oporavak turizma, a za to su potrebna tri preduvjeta

Za pravo pokretanje i novi zamašnjak globalnom turizmu ključno je pokrenuti međunarodni zračni promet. Upravo na temu se globalnoj sceni intenzivno govori i predlažu smjernice i protokoli za stvaranje...

Za pravo pokretanje i novi zamašnjak globalnom turizmu ključno je pokrenuti međunarodni zračni promet. Upravo na temu se globalnoj sceni intenzivno govori i predlažu smjernice i protokoli za stvaranje sigurnosnih protokola, kako pri ukrcaju na avione, tako i generalno u zračnim lukama.

Ono što je ključno, je standardizirati sve protokole na globalnoj razini, kako bi se premostio problem da svaka država ima svoja drugačija pravila i kako se ne bi ovisilo o mjerama pojedinih zemalja. Jer neuravnotežena i konstantne promjene mjera dovode do nemogućnosti planiranja putovanja, a kao što znamo zračni promet je ključan za turistički sektor.

Tako je Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) pozvalo na razvoj i primjenu brzih, preciznih, pristupačnih i sustavnih testiranja na COVID-19 za sve putnike prije početka putovanja kao alternativu karanteni. IATA surađuje s Međunarodnom organizacijom za civilno zrakoplovstvo (ICAO) te sa zdravstvenim vlastima kako bi se ovo rješenje što prije primijenilo u zračnim lukama diljem svijeta, ističu iz IATA-e.

Ključ za vraćanje slobode prekogranične mobilnosti je sustavno testiranje na COVID-19 svih putnika prije početka putovanja. To će vladama diljem svijeta dati povjerenje da otvore svoje granice, što bi bila odlična zamjena za trenutne mjere samoizolacije odnosno karantene. Testiranje svih putnika vratit će ljudima slobodu kretanja zračnim putem, a milijuni bi se zbog takve odluke vratili i na posao u avioindustriji, izjavio je Alexandre de Juniac, generalni direktor IATA-e.

Međunarodni zračni promet putnika pao je za 92% u usporedbi s prošlom godinom.

Ekonomska propast koja prijeti zrakoplovnoj industriji, o kojoj ovisi preko 66 milijuna radnih mjesta diljem svijeta, ne smije se prepustiti sama sebi jer postoji opasnost od lančane propasti aviokompanija, prije završetka globalne pandemije, navodi de Juniac, te dodaje kako gubitak koji je nastao kao posljedica prekida globalne povezanosti čini ulaganje u testiranje u zračnim lukama opravdanim i prioritetnim.

Foto: Negative Space

Upravo bi se testiranjem u zračnim lukama omogućilo relativno normalno poslovanje aviokompanijama. Procjenjuje se da je od početka izbijanja pandemije do sada izgubljena dobit od 400 milijardi američkih dolara, a cijela bi industrija u 2020. godini mogla ostvariti rekordni netto gubitak od preko 80 milijardi američkih dolara (optimističan scenarij).

Sigurnost je najveći prioritet zrakoplovstva. Mi smo najsigurniji oblik prijevoza jer zajedno s vladama surađujemo na provedbi globalnih standarda. S troškovima povezanim sa svakodnevnim zatvaranjem granica i pojavom drugog vala zaraze, zrakoplovna industrija mora okupiti sve strane i pronaći rješenje, a to je testiranje svakog putnika. Ono mora biti brzo, točno i jednostavno. To će svakako omogućiti oporavak tržišta, dodaje de Juniac.

IATA-ino istraživanje javnog mnijenja otkrilo je potporu testiranju na COVID-19 u procesu putovanja zračnim putem.

Otprilike 65% ispitanih putnika složilo se da karantena ne bi trebala biti potrebna ako se osoba testira na COVID-19 i ima negativan nalaz. 84% ispitanika se složilo da bi testiranje trebalo biti obavezno za sve putnike,

Tako je 88% ispitanika-spremno proći testiranje kao dio procesa putovanja, dok je 88% ispitanika spremno proći testiranje kao dio procesa putovanja

– IATA

Uz otvaranje granica, istraživanje javnog mnijenja također je pokazalo da će testiranje pomoći u obnovi povjerenja putnika u zrakoplovstvo, što je opet ključno tj. percepcija sigurnosti.

Ispitanici u anketi identificirali su provedbu mjera zaštite COVID-19 za sve putnike kao učinkovitu mjeru u postizanju sigurnosti. Dostupnost brzog testiranja na COVID-19 ono je što putnicima najviše ulijeva sigurnost.

Brzo testiranje i mjerenje temperature – kao ključni izazovi

Nedavno sam upravo pisao kako na globalnoj razini turistički sektor u vrijeme pandemije koronavirusa, ima dva velika izazova koja mora riješiti kako bi se pokušalo vratiti povjerenje globalnih putnika, a to su: brzo testiranje i mjerenje temperature pri ulazu i države i destinacije. 

/ / / PITANJE KOJE SE SVI PITAJU: KAKVA ĆE BITI SLJEDEĆA TURISTIČKA GODINA? EVO NEKIH GLASNIH RAZMIŠLJANJA

Sukladno spomenutim naporima IATA-e, član američkog Senata za trgovinu, znanost i promet, Marija Cantwell iz Washingtona i senator Rick Scott s Floride, predstavili prijedlog zakonodavstva kojim se predlaže da Uprava za sigurnost prometa u Americi (TSA) provodi provjere temperature na postojećim aerodromskim kontrolnim točkama u kako bi se povećala sigurnost putničkog zračnog prometa usred pandemije COVID-19.

Provjere temperature u zračnoj luci provodile bi se korištenjem inovativne, beskontaktne tehnologije termo-kamera sposobne za automatski pregled velikog broja putnika koji prolaze kroz postojeće TSA kontrolne točke. Jednostavan je i neinvazivan, a takvi su se sustavi već pokazali učinkovitima za identificiranje zaraženih pojedinaca i ublažavanje širenja COVID-19 u drugim zemljama.

Foto: JJ Jordan

 Kako se naše gospodarstvo ponovno otvara i Amerikanci počinju putovati više, moramo učiniti sve da putovanje bude sigurno”, rekao je senator Rick Scott te dodao kako se mora osigurati i zaštita potrošača od nelojalnih taktika određivanja cijena zrakoplovnih kompanija. “Ovaj će zakon omogućiti provjeru temperature, a istovremeno osigurava fleksibilnost zračnih prijevoznika s kupcima koji se razbole nakon kupnje leta. Ako putnici ne smiju letjeti zbog vrućice, zrakoplovne tvrtke morat će surađivati s klijentom kako bi besplatno prebacile ili otkazale let“, ističe Scott.

Dakle, korištenjem inovativne, beskontaktne tehnologije termo-kamera mogući je automatski pregled velikog broja putnika, bez kontakt i stvaranje gužvi.

S druge strane, veliki problem je što se na rezultate testiranja na covid19 predugo čeka. No, i na tom polju se intenzivno radi te je više kompanija na svijetu najavilo kako rade ili su već razvile brze testove na koronavirus, zahvaljujući kojima se rezultati testiranja dobiju unutar 30-ak sekundi. 

Uz brze testove kao i beskontaktne tehnologije za mjerenje temperature, stvari bi se znatno poboljšale te dobile povjerenje kako putnika, tako i država za otvaranje granica. To su izazovi i preduvjeti koji se moraju ispuniti, kako bi se opet aktualizirala globalna turistička putovanja, usprkos koronavirusu.

Da zaključim.

Aktivacija zračnog prometa je ključna za oporavak turizma, a za to su potrebna tri ključna preduvjeta: Standardizacija sigurnosnih protokola u zračnim lukama i avio kompanijama, brzo testiranje tj. brzo dobivanje rezultat testiranja te beskontaktne tehnologije termo-kamera sposobne za automatski pregled velikog broja putnika.

Više informacija o protokolima Council’s Aviation Recovery Task Force (CART) možete pogledati OVDJE

Naslovna fotografija: Skitterphoto

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN