Američkim turistima sve veći fokus prema Europi

Da su Amerikanci spremni putovati u inozemstvo početkom 2021. godine pokazuju i podaci američkog društva za putnička osiguranja Squaremouth. Naime, podaci ovog američkog društva za putnička osiguranja pokazuju kako se...

Da su Amerikanci spremni putovati u inozemstvo početkom 2021. godine pokazuju i podaci američkog društva za putnička osiguranja Squaremouth.

Naime, podaci ovog američkog društva za putnička osiguranja pokazuju kako se 65 posto svih rezervacija za sljedeću godinu odnosi na međunarodne destinacije i odredišta koja ujedno čine 86 posto svih planiranih putovanja u siječnju i veljači 2021. godine.

No, isto tako, podaci govore kako bez obzira što su Europske destinacije predstavljale polovicu od deset najboljih međunarodnih odredišta za američke putnike prije COVID-19, trenutno zbog ograničenja putovanja primat logično preuzimaju druge destinacije kao što su Kanada, Meksiko, Bahami, Jamaica, Australija, te su samo Velika Britanija i Francuska europske zemlje koje su i dalje u top deset međunarodnih odredišta.

Tako interes za europskim destinacijama trenutno bilježi pad interesa od preko 90%, no pozitivno je da se ipak interes prema Europi u nazad par godina znatno povećao. Sukladno tome, kada se granice otvore i globalna covid situacija stabilizira, očekuje se i danji rast interesa prema europskim destinacijama, te povratak na rezultate prije covida.

Navedeni su podaci dobiveni na temelju polica putničkog osiguranja koje su kupljene putem stranice Squaremouth.com u razdoblju od ožujka do kolovoza ove godine, a odnose se na putovanja u 2021. godini i to većinom prema destinacijama koje su već sada dostupne američkim ljubiteljima putovanja.

ESTA: Hrvatska među TOp 15 destinacija

Kao što smo nedavno pisali, dobre trendove i najave s američkog tržišta za Hrvatsku potvrđuju podaci Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (Electronic System for travel Authorization – ESTA) koji je objavio pregled destinacija koje su korisnici najviše pretraživali u razdoblju nakon lockdowna. 

Koristeći Google Keyword Planner – alat za planiranje ključnih riječi iz ESTA-e su analizirali zemlje u koje ljudi žele putovati na odmor. Podaci su prikupljeni u kolovozu 2020., a koristeći izraze koji uključuju “Letovi za X” i “Praznici u X” iz ESTA-e su došli do sljedećih rezultata.

/ / / Italija, Maldivi i Meksiko najviše se traže preko Google-a, Hrvatska među top 15 destinacija

Italija, Maldivi i Meksiko su se najviše tražili na Google-u, dok je Hrvatska među top 15 destinacija. Ispred Hrvatske su i naši konkurenti ( iako nam ne bi trebali biti konkurencija ) Španjolska, Grčka i Turska.

Što se Hrvatske tiče, napokon bi se do kraja ove godine trebali riješiti i dva ključna problema – vizni režim i dvostruko oporezivanje, koji su znatno kočili trgovinsku razmjenu s Amerikom, a tako i veći fokus američkih turista prema Hrvatskoj. Iako to direktno ne utječe na dolazak američkih turistea u Hrvatsku, no fokus gospodarstva i investitora, kao i percepcija sigurnosti, svakako su odličan zamašak turizmu.

Foto: Aaron Schwartz, Pexels.com / Izvor: ESTA, Squaremouth

Povezane vijesti:

 • Hrvatska neće skinuti SAD s popisa sigurnih zemalja

  Vijeće Europske unije prije par dana preporučilo je članicama EU-a da ponovno uvedu ograničenja za američke putnike. Uklanjanje sa sigurnog popisa EU znači da putovanja koja nisu važna ponovno...
 • Kreću letovi iz SAD-a prema Dubrovniku

  Hrvatska je ove najizazovnije turističke godine postala nikad povezanija s Amerikom. United Airlinesa, Pragus.One i Delta Air Lines direktno će povezivati SAD-a prema Hrvatskoj, točnije s Dubrovnikom. Upravo dva američka avioprijevoznika, United Airlines i Delta Air Lines, ovog tjedna pokreću svojesezonske linije iz New Yorka za Dubrovnik,...
 • asta konferencija

  Potražnja Amerikanaca za Hrvatskom i Dubrovnikom porasla za 205 posto

  Hrvatske destinacije pojačano se pretražuju na tržištu SAD-a pa je tako ugledni američki časopis Forbes objavio podatak kako pretraživanje Dubrovnika na online tražilicama kontinuirano raste, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u...
 • Pola Europljana želi na odmor do kraja kolovoza

  Pola Europljana (56%) navodi kako će na odmor otići do kraja kolovoza 2021., bilo u zemlji ili u drugu europsku zemlju. Sa druge strane, 27% ispitanika još uvijek ne...
Hrvatski HR English EN