Apel gradova Europskoj uniji protiv Airbnb-ovog masovnog turizma

Airbnb je postao trn u oku mnogim gradovima koji žele regulirati dosadašnji rast platforme. Tako su Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Krakov, München, Pariz, Valencia i Beč zatražili od Europske...

Airbnb je postao trn u oku mnogim gradovima koji žele regulirati dosadašnji rast platforme. Tako su Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Krakov, München, Pariz, Valencia i Beč zatražili od Europske unije sprječavanje „carte blanche“ Airbnb-a u regiji, prenosi Skift.

U pismu objavljenom na internetskoj stranici gradskog vijeća u Amsterdamu, gradovi su se pozvali na neobvezujuću presudu donesenu u travnju u kojoj je pravni savjetnik Suda Europske unije izjavio kako se Airbnb treba smatrati pružateljem digitalnih usluga, a ne pružateljem smještaja. Ta presuda se smatrala obećavajućim znakom za budućnost Airbnb-ovih europskih operacija u jeku negativnih reakcija oko masovnog turizma.

Općinski dužnosnici izrazili su zabrinutost oko implikacija navedene odluke. „Bojimo se kako će se domovi, koji su potrebni stanovnicima za život i rad u našim gradovima, sve više koristiti kao stanovi za najam“, navodi se u pismu. „Čini se da pravni savjetnik Suda Europske unije implicira da će Airbnb ugušiti urbanističko planiranje i stambene mjere.

Gradovi traže suradnju s Europskim parlamentom i Europskom komisijom kako bi se uspostavile zakonske obveze koje bi prisilile Airbnb na poštivanje lokalnih propisa. Trenutno, u pismu se navodi kako „platforme tvrde da su voljne surađivati s vlastima, no u praksi to, uglavnom, ne čine.

Airbnb je poznat po tome što se protivi dijeliti službenicima detaljne podatke o svojim oglasima. Airbnb i HomeAway su 2018. godine tužili New York tvrdeći da je statut, koji zahtijeva otkrivanje detaljnih informacija o njihovim oglasima, neustavan. U siječnju ove godine sud se složio s tom tvrdnjom.

U pismu europskih gradova se navodi kako ovakav nedostatak transparentnosti sprječava lokalne dužnosnike u provedbi zakona, poput onog za limit na količinu dana najma smještaja.

Mišljenje pravnog savjetnika Suda Europske unije daje jasan pregled o tome koja se pravila primjenjuju na platforme kolaborativne ekonomije kao što je Airbnb i kako ta pravila pomažu u stvaranju boljih mogućnosti za potrošače. Također, želimo biti dobar partner gradovima, a već smo surađivali s preko 500 vlada diljem svijeta na mjerama koje pomažu domaćinima dijeliti svoj smještaj, poštovati pravila i plaćati svoj dio poreza. Kako idemo naprijed, želimo nastaviti raditi sa svima kako bismo stavili lokalno stanovništvo u središte održivog turizma 21. stoljeća“, izjavili su iz Airbnb-a za Skift.

Izvor: Skift

POVEZANA VIJEST:

AIRBNB ŠIRI SVOJU PONUDU I NA VIŠEDNEVNE AVANTURISTIČKE IZLETE


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN