Aplikacija Hrvatski velikani koristi proširenu stvarnost kako bi oživjela djelić hrvatske povijesti

Skeniranjem hrvatskih novčanica kroz aplikaciju Hrvatski velikani pokreću se trodimenzionalne animacije koje govore, kreću se po prostoru i otkrivaju neke zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti. Tako najjednostavnije možemo objasniti...

Skeniranjem hrvatskih novčanica kroz aplikaciju Hrvatski velikani pokreću se trodimenzionalne animacije koje govore, kreću se po prostoru i otkrivaju neke zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti.

Tako najjednostavnije možemo objasniti novu aplikaciju “Hrvatski velikani” studia Delta Reality koja koristi proširenu stvarnost kako bi oživjela djelić hrvatske povijesti i približila novu tehnologiju svim korisnicima pametnih telefona. Tim tvrtke Delta Reality aplikaciju je stvorio kako bi približio ljudima proširenu stvarnost, koja mnogima još djeluje kao apstraktan pojam, no zapravo u njoj može uživati svatko tko ima pametni telefon.

Ova tehnologija već se koristi na mjestima kao što su muzeji, gdje skeniranje neke slike kroz dedicirane aplikacije animira sliku ili daje neke dodatne informacije o njoj, no tim Delta Reality-a odlučio je pružiti tu mogućnost svima, gdje god se nalazili, bez potrebe da posjete neki specifični lokalitet ili muzej.

Tako su se kao rješenje nametnule novčanice – komadić povijesti koje svatko ima uza sebe, objašnjava Darian Škarica, direktor tvrtke Delta Reality te dodaje kako su htjeli da svi mogu doživjeti proširenu stvarnost “Razmislili smo što bismo mogli iskoristiti kao okidače, koju sliku bi svatko mogao imati. Vrlo brzo smo shvatili kako bi novčanice mogle savršeno poslužiti, jer imaju toliko detalja koje često previdimo. Uživjeli smo se u stvaranje sadržaja povezanih s motivima na novčanicama i osmišljavanje kako bismo ih mogli oživjeti.” ističe Škarica.

No to je samo početak, objašnjava Škarica, jer proširena stvarnost će zbilja uzeti maha kada nam za nju neće više trebati ekran telefona, već ćemo je vidjeti kroz naočale proširene stvarnosti “Jedna od velikih stvari koja nam budućnost proširene stvarnosti donosi je oživljavanje svega oko nas – spomenici će pričati s nama, iznad grada će letjeti čudnovata stvorenja, kroz cijeli grad će postojati portali u prošlost. Već smo napravili kratke eksperimente na ovom području, ali jedno je gledati ovakve stvari kroz ekran mobitela, a druga stvar je u potpunosti doživjeti to koristeći naočale proširene stvarnosti.” zaključuje Škarica.

Tehnologija je tu da pomogne i ubrza sve poslovne procese, promijene su sve brže i oni koji to ignoriraju nažalost će morati zatvoriti svoja vrata. Nemojte se bojati novih tehnologija, nego ih iskoristite za poboljšanje svojeg poslovanja.

Aplikaciju za Android možete preuzeti preko Google Play trgovine OVDJE,  a aplikacija za iPhone dostupna je na iOS App trgovini OVDJE

Povezana vijest:

MOŽE LI VIRTUALNA STVARNOST UGROZITI TURIZAM?

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN