Apsurd. Lučka kapetanija vikendom ne radi, pa strane jahte ne mogu ući u Hrvatsku

Prosječna dnevna potrošnja nautičara prema istraživanju „Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj – TOMAS NAUTIKA Jahting 2017.“ iznosi 126 eura po danu, a prošle godine ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj...

Prosječna dnevna potrošnja nautičara prema istraživanju „Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj – TOMAS NAUTIKA Jahting 2017.“ iznosi 126 eura po danu, a prošle godine ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj iznosio je 857 milijuna kuna, od čega se 72,2 posto odnosilo na iznajmljivanje vezova. 

No, iako je nautika jedan od važnih segmenata razvoja turizma, pogotovo u pred i posezoni, opet padamo na osnovama i nevjerojatnim propustima.

Iako se trudimo pisati pozitivne priče, nažalost realnost i nekada apsurdnost našeg sustava nas potiče i na negativne vijesti. Tako novi apsurd našeg turizma dolazim nam iz Dubrovačko-neretvanske županije, točnije iz Cavtata.

Kako bi jahte koje dolaze iz pravca Crne Gore i južne strane Mediterana , mogle uploviti u hrvatsko teritorijalno more tj. dubrovački akvatorij, logično moraju proći graničnu kontrolu u Cavtatu. No, oni to ne mogu napraviti vikendom ( subotom poslije 13.00 sati ) i praznicima jer Lučka kapetanija Dubrovnik – ispostava Cavtat ne radi, prenosi Dubrovački dnevnik.

Da, dobro ste pročitali. Lučka kapetanija – ispostava Cavtat ne radi vikendom. Kako onda razvijati turizam, a pogotovo nautički turizam? Kako logično objasniti nautičarima tu činjenicu?

Naime, kako bi jahte mogle uploviti u Dubrovnik i okolicu, potrebno je obaviti kontrolu od strane policije, carine i Lučke kapetanije. No, Lučka kapetanija ne može obaviti kontrolu jer usred sezone, ne rade praznikom i vikendom. I ne samo to, nego radno vrijeme LK – ispostave tijekom tjedna je do 15.00 sati.

Dakle, ako nautičari žele ući u Hrvatsku, to mogu samo tijekom tjedna do 15.00 sati, a subotom do 13.00 sati. Toliko o razvoju turizma. Suludo i apsurdno – samo u Hrvatskoj.

POVEZANA VIJEST:

UKUPNI PRIHOD NAUTIČKIH LUKA U HRVATSKOJ PROŠLE JE GODINE IZNOSIO 857 MILIJUNA KUNA

KAPACITETI I POSLOVANJE LUKA NAUTIČKOG TURIZMA U 2018.

Povezane vijesti: