Muzej vučedolske kulture korak bliže ostvarenju dugoročnog plana razvoja

Republika Hrvatska preuzela je dio imovine Vučedolske golubice, vukovarske građevinske tvrtke u stečaju. Država je tako kupila privatno zemljište, koje će se koristiti za državni projekt. Naime, zemljište Vučedolske golubice nalazi se u neposrednoj blizini Muzeja vučedolske kulture i biti će dio puno većeg projekta Arheološkog parka. Ovaj potez pozdravljen je od strane Muzeja vučedolske kulture, koji već sada bilježi odličnu posjetu, kako domaćih tako i stranih turista, te je muzej kroz godinu dana posjetilo više od 65.000 posjetitelja.

Primjećujemo porast posjeta stranih turista ističe Darko Bilandžić, voditelj marketinga Vučedolskog muzeja. „Broj turista već je u prvoj godini bio deset puta veći od očekivanja stručnjaka, a sada Muzej vučedolske kulture posjećuju turisti iz Francuske, Italije, Belgije i drugih europskih zemalja. Iako još nismo prisutni na tim tržištima, nekolicina prestižnih arheoloških nagrada, kao i naslovnice arheoloških časopisa, za nas su najbolja besplatna reklama.“

Uz već postojeći prostor na kojem se nalazi Muzej vučedolske kulture, novih 10.000 četvornih metara preuzetih od tvrtke Vučedolska golubica zaokružit će priču Arheološkog parka na kojem će se naći za svakog ponešto. „Cilj nam je ponuditi našim posjetiteljima i turistima cjelodnevni program s raznovrsnim sadržajima, a pokušat ćemo u tu priču uključiti sve zainteresirane strane u Vukovaru i okolici“ – rekao je Bilandžić.

vucedolbuducnost

U Arheološkom parku, tako će se naći planetarij, info pult, izletište, Vučedolska farma sa životinjama iz vremena Vučedolske kulture, poučne staze, izletnička zona, vidikovac, ali i radionice starih zanata. „U dogovoru s Lučkom kapetanijom Vukovar dogovaramo izgradnju brodopristana, kako bi panoramski turistički brod Bajadera mogao dovesti još više turista. Za sve posjetitelje u sklopu Arheološkog parka na raspolaganju će biti restoran, te smještajni kapaciteti, odnosno 24 bungalova“ dodao je Bilandžić.

Cijeli projekt Arheološkog parka trebao bi zaživjeti punim kapacitetom do 2020. godine, što će uvelike obogatiti turističku, ali i kulturnu ponudu Vukovara. Strani i domaći turisti tako će moći vidjeti jedan drugačiji Vukovar, grad s bogatom tradicijom i kulturom, koji vrijedi posjetiti i doživjeti.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN