Belgija stavila Istru i Varaždin na zelenu listu

Belgijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novi popis zemalja po zonama / bojama sukladno epidemiološkoj situaciji. Ono što je važno za naglasiti je upravo regionalni pristupu ograničenju putovanja, za...

Belgijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novi popis zemalja po zonama / bojama sukladno epidemiološkoj situaciji. Ono što je važno za naglasiti je upravo regionalni pristupu ograničenju putovanja, za što se u Hrvatskoj turistički poduzetnici bore od početka covid krize, a upravo na tom putu je i prijedlog i Europske komisije.

Zahvaljujući tom pristupu, iako je veći dio Hrvatske i dalje u crvenoj zoni, vijest je što se po novom ažuriranom popisu – Istra i Varaždin na “zelenoj” listi, te je time i omogućeno putovanje belgijskih turista u te dvije regije.

Izvor: Belgijsko ministarstvo vanjskih poslova

Naime, Europska Komisija predstavila je prijedlog Preporuka o koordiniranom pristupu ograničenju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju COVID-19, a u prijedlogu utvrđuju se četiri glavna područja u kojima je potrebna bliska suradnja država članica:

  • zajednički kriteriji i pragovi država članica za uvođenje ograničenja putovanja
  • mapiranje zajedničkih kriterija dogovorenim kôdom bojom
  • zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike iz visokorizičnih područja
  • Jasno i pravovremeno informiranje javnosti o svim ograničenjima

Države članice trebale bi podatke o novooboljelima dostavljati Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti na tjednoj osnovi te bi trebale podatke pružati i za regionalnu razinu kako bi se osiguralo da se mjere mogu ciljano primjenjivati samo na područja za koja je to apsolutno neophodno. Više pročitajte u prilogu.

/ / / HOTELIJERI PODRŽAVAJU REGIONALNI PRISTUP U PREPORUKAMA EUROPSKE KOMISIJE O KRETANJU UNUTAR EU

/ / / EK PREDLAŽE PRAVEDNIJI PRISTUP ZATVARANJU GRANICA, ZAJEDNIČKE KRITERIJE KAO I MAPIRANJE REGIJA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN